Recepti milo

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

5. jan 2011 20:54

NaOH je kemijska formula za natrijev hidroksid, natrijevo bazo oz. po starem natrijev lug oz. sodo kavstiko. Pridobivamo ga z elektrolizo v vodi raztopljene soli preko polimerne membrane, kjer na eni strani nastaja NaOH, na drugi pa kislina HCl. Med drugim ta proces poteka tudi v TKI Hrastnik.

Spada med močne baze, kot tudi ostale baze alkalijskih in zemljo-alkalijskih kovin (KOH, LiOH, Mg(OH)2, Ca(OH)2 ...). Za žive organizme so močne baze bistveno bolj nevarne, saj je eksotermni efekt pri kontaktu bistveno manjši kot pa pri močnih (mineralnih) kislinah. Po domače povedano: stik s kislino zaznamo v trenutku, stik z bazo pa šele, ko je v roki že ena dodatna luknja. Obvezna uporaba zaščitnih sredstev.

O reakciji maščobnih kislin in baz je bilo zgoraj že dosti napisanega, zato ne bom še enkrat pisal vsega - kolikor sem prebral, so trditve točne, navedeni pa so tudi viri.

  • V kemiji ločimo tri osnovne gradnike: atome, ki so temelj in fundament vsake tvorbe (kvantno mehaniko in subatomarne delce prepuščam jedrskim fizikom); najbolj šolski primer zato je vodik, oznaka H. Cl2 ni več atom, ampak že molekula, sestavljena iz dveh enakih atomov.

  • Ko atom spremeni vsebnost v sebi prisotnih elektronov, dobi naboj in ime ion. Če ima manjko elektronov, gre za kation oz. pozitivno nabit delec, če pa ima višek elektronov, imamo opravka z anionom oz. negativno nabitim delcem. Primer: H+ ali Cl-.

  • Ko se združita dva ali več enakih ali različnih atomov ali ionov, dobimo molekulo. Tudi molekula ima lahko naboj, vendar ji zato ne rečemo ion, ostane preprosto molekula. Primer: HCl.

Prvič slišim za pripravo natrijeve baze iz gašenega apna in sode bikarbone; ker je gašeno apno kalcijeva baza, teoretično lahko pride do substitucije Na+ in Ca2+ ionov, ampak ne me vprašat, kakšen je izkoristek procesa. Niti ne vem, kakšna je toplotna bilanca reakcije.

Zelo me preseneča dejstvo, da naj bi trgovci s polic umaknili osnovne kemikalije za fizične uporabnike (prvič slišim), se pa strinjam, da bi bilo potrebno zahtevati izkaz poznavanja osnov varnega dela s kemikalijami kot imamo to urejeno za fitofarmacevtska sredstva. Res ni nobene potrebe, da se v domači kopalnici ponovi Soška fronta prve svetovne vojne ...

Le čevlje sodi naj Kopitar - se pridružujem mnenju za BITI, ker mi gre IMETI že močno na *.* - ne rabim Ariela, ker soda bikarbona enako lepo opere cunje, pa še ceneje in bolj okoljsko sprejemljivo je ...

LP

Drejček

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

5. jan 2011 22:14

rimljanka je napisal/a:

Čakaj, rebecca, a ionske spojine niso molekule? Torej tudi kuhinjska sol ni molekula? Tudi, ko je suha, ne?



rimljanka

Rimljanka, malce povprašaj kolegice za podrobnejšo razlago, zaenkrat samo na hitro:

Veš za molekulsko vez, ionsko vez, zagotovo. Dala bom nekaj primerov za osnovne gradnike:

kisik - gradniki so molekule O2

argon - gradniki so atomi Ar

kuhinjska sol - gradniki so ioni Na+ in Cl- (molekule NaCl ni!)

kuhinjski sladkor - gradniki so molekule saharoze

ogljikov dioksid - gradniki so molekule CO2

FeS - gradniki so ioni Fe2+ in S2-

 

Res na hitro, ker se mi mudi :)

Aja, pa pozdravček kolegicam!

Atina

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

5. jan 2011 22:37

Matr, prideš na kulinariko in te ena ženska čist zmeša! Tako kot mene Atina, da ni molekule NaCl.

Jutar ne bom hodil na fax ( nimam predavanj ), drugač bi jaz to mal povprašal.

Drugač se mi zdi, kako smo začeli, lahko bi kaka nobelova nagrada tudi padla!

ežoj

OleaSativa  

član od: 13.5.2010

sporočila: 44

5. jan 2011 23:01

Uh, uh hedonist no. Takšna razmišljanja me pa malo žalostijo. Ampak vsekakor imate pravico tudi do šovinističnega razmišljanja v smislu "Ženske vse potem vzamete nekako po svoje in kdo bo potem nosil posledice !?" če si lahko jaz privoščim podobno traparijo: "Če bi bilo po vaše, dragi moški bi v trgovini imeli eno žajfo, eno vrsto kruha, eno vrsto klobas, sadje in zelenjava so pa tako nepotreben balast na krožniku!" Pa vsi vemo da ne eno ne drugo ne drži. Kaj je zame in za vse ostale ustvarjanje mi sigurno ne boste vi razlagali dragi hedonist. In če je za vas ustvarjanje romantičen beg v svet, ki ga ni več, potem mene takšen način ustvarjanja, nasprotno drži trdno na zemlji v še kako realnem svetu. V svetu, kjer ni več važno kaj prodaš, važno je, da prodaš čim več in po čim višji ceni, s čim nižjimi stroški. In zaradi take logike imamo danes na policah v večini primerov osiromašene in agresivne detergente namesto mil. Mogoče vas to ne moti, mene je. Pa ne zato ker sem razvajena ritka, new age fanatik na vse kar je eko in bio, ampak zato ker sem imela hude težave s kožo. Že mogoče res, da si jaz kot ženska vse malo po svoje razlagam. V končni fazi me ne zanima kaj reagira s čim in kako. Če sama naredim nekaj iz sestavin, ki so naravne in imam 100% pozitiven rezultat,.... ne vem, če bi si kdo razlagal drugače kot, da nekaj pa že je na tem. Stvar je samo v tem, da je danes vsem jasno, kakšna je razlika med domačim in kupljenim paradjazom. Ko se gre za kozmetiko, ki jo ravno tako absorbiramo (60%-90%) preko kože, se nam pa malo zatakne. Pa naj ostane pri tem, da se strinjava v tem da se ne strinjava Vsekakor sem dala premalo pomladi v žep, da bi komurkoli pamet solila, še manj pa da bi se s kom kregala. Sem pa prepričana, da mila iz piva še niste probali. Mogoče res ni potrebno in nujno za naše delovanje, JE PA TAKOOOO ZABAVNO OleaSativa Sporočilo je spremenil(a) OleaSativa dne 05. 2011 23:28

OleaSativa  

član od: 13.5.2010

sporočila: 44

5. jan 2011 23:13

@ rebecca: mogoče namig. Jaz imam vedno, ko delam z lugom zraven steklenico solatnega kisa. Po moji "ženski" logiki naj bi se baza in kislina znevrtalizirali. Sm preizkusila in deluje. Glih tolk da hitro ukrepaš in imaš potem čas spirat z vodo. @stasafrank: za SoapCalc vem in ga od samega začetka tudi uporabljam. Krasna stvar. Sem se za štos enkrat pozanimala, kako se to na roke računa, pa mi ne pride na misel, da bi to delala za vsak nov recept, za vsako maščobo Te definitivno kontaktiram. Vprašanj milijon. @drejček: car! Ti si torej hišni kemik Lep večer vsem OleaSativa

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

6. jan 2011 6:50

ežoj je napisal/a:

Matr, prideš na kulinariko in te ena ženska čist zmeša! Tako kot mene Atina, da ni molekule NaCl.

ežoj

Saj o obstoju Božička bom pa čisto tiho, da ne bo kaj narobe

Aja, menda lahko Chuck Norris izdela molekulo NaCl.

Atina

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

6. jan 2011 17:25

Vsi ste cool. S svojim pisanjem ste mi polepšali dan. Sem nazdravila s čajem. Narejen je iz domačih zeli. Sem jih skuhala za čaj, ker sem se bala, da bi pri kuhanju žajfe kaj razneslo. Ziher je ziher. lpm Vesna

ursssy  

član od: 26.1.2011

sporočila: 2

26. okt 2015 16:04

Živjo,

zanima me, kje lahko po ugodni ceni kupim sestavine za izdelavo mila- za vlivanje (npr. belega, prozornega, naravmega)?

lp

Urša

ursssy

ursssy  

član od: 26.1.2011

sporočila: 2

27. okt 2015 9:30

luns hvala!

A mi lahko še kdo razloži kaj pomeni kratica SLS (Milo za vlivanje-brez SLS).

 

lp

ursssy

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti