Pomladni oblačilni report

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 4. feb 2009 14:09 | ogledi: 15.846 | odgovori: 483

Kakorkoli obračamo, zima lahko traja še kakih 6 tednov, potem bodo pa prišli ptički, zvončki in trobentice. No, da vas letošnji prvi dan pomladi ne bo dobil v zimskih oblačilih, ki kličejo po čistilnici….sem pripravila nekaj namigov. V bistvu je manj o letošnjih novosti, več je o tem, kaj je treba vedeti, preden se gre v trgovino.

1.Sezona pomlad-poletje v bistvu nadaljuje s trendi, ki so se pojavljali že lani, predlani, pred tremi leti. Ker letos malo varčujemo (čeprav po drugi strani je treba tudi trošiti, ker se le tako zaganja nov gospodarski ciklus), ni treba kupovati blazno veliko novih stvari, pa bomo še vedno korektno oblečeni. Ampak kar je pa treba vseeno narediti, je pa treba obnoviti perilo. Ker pranje naredi svoje in čez nekaj časa vsak material popusti in izdelek izgubi obliko. Sama sem velika vernica linžerije, zato me vedno znova preseneti, ko vidim, da obstaja strahovito veliko žensk, ,ki nosijo napačne modrce. Ker ne znajo izbrati ustreznega kroja. Kako vidiš napačne? Tisto, ko elastika zareže v špehek, da se spodaj naredi taka michelin guba, ki je niti jakna ali debel pulover ne zakrijeta – to je narobe. Pa tisto, ko je zaponka zadaj tam nekje dvajset centimetrov nižje od vratu – to je tudi katastrofa (zaponka mora biti na črti, ki gre točno po sredini med rameni in pasom, vse ostalo ni dober kroj. Skratka, najprej čekirajte, kako stojite s to opremo. Sicer je pa na spletni strani največjega slovenskega proizvajalca perila tudi kalkulator, pa lahko pogledate, katera številka je sploh prava za vas.

2.Ko bo šlo pleme ven, se poglejte pred ogledalom pri lepi dnevni svetlobi. Hrbet je zravnan, ramena so nazaj (to je edina pravilna drža, tiste sklonjene so ortopedski dizaster pa še seksi niso). Resno ocenite svojo postavo (dobri bog, zvenim tako trinny-suzannasto) in se odločite, kaj je najboljše od vaše postave in sprejmite svoje telo. Če sprejemate svoje telo, boste tudi bolj pazile nanj.

3.Če ste višje od 172 cm in imate konfekcijsko številko 36-38, poterm lahko oblečete karkoli in tudi če bo stilistično pošastno zgrešeno, vam bo postava še zmeraj pomagala, da se prebijete tudi čez takšen kiks (ampak vseeno odsvetujem veliko kiksov). Če imate konfekcijsko številko 40, je pa treba začeti s prilagajanjem. Krila ne smejo biti prekratka (tudi če ste še v gimnaziji) – nad kolenom so lahko, na sredini stegen pa raje ne. Pa hlače in krila z visokimi pasovi –temu se raje izognite in iščite hlače/krila, ki se ustavijo bodisi na bokih ali pa malo nižje od pasu in višje od bokov. Če imate številko 42-44, potem se odpovejte vsem »lahnim in širokim oblačilom, ki ne vežejo« (nesramno je, koliko takih oblačil prodajajo ravno za te številke), ker taka oblačila iz vas delajo bodisi hodeče žaklje krompirja, bodisi hodeče omare (oziroma poglejte back vokalistke od Lee Sirk na Emi, kako jih napačno oblačilo spremeni v omare). XL punce naj nosijo oblačila, ki se jih na ramenih, čez prsi in na bokih lepo držijo (skratka oblačila morajo biti tajlirana). Taka oblačila naredijo XL punce ne spremenijo v M punco, pač pa poudarijo ženstvenost XL velikosti. To isto velja tudi za XXL punce. Oziroma, poglejte XL punco Nuško Drašček, tako se to dela! Skratka, preglejte, kakšna oblačila imate doma in če imate kaj, kar vaši velikosti ne ustreza – to nesite na kakšno humanitarno organizacijo.

4.Če se boste odločile za kakršenkoli nakup, potem poglejte, kaj imate še v omari (ker ste odvečne kose ravnokar nesle na humanitarno organizacijo). Tisto je začetke za vašo oblačilno bazo. Oblačilna baza za pomladno sezono obsega: trenčkot, večnamenski temni blazer, kostim/komplet (hlače ali krilo) v peščeni barvi, kostim/komplet (hlače ali krilo) v temni barvi, bele bluze, majčke različnih barv (po možnosti zelo živih) ki se nosijo h kostimom in hlače iz džinsa. in mala črna oblekica. To so must have elementi in potem vsako sezono dokupujemo k tej bazi (npr, povečujemo število kostimov, blazerjev, belih bluz…..). In ko kupujete karkoli (razen večerne obleke) – če zadeve ne morete kombinirati s tremi oblačili, ki jih že imate, potem tistega pač ne kupite, ne glede na to, kako blazno lep kos to slučajno je. In ko osvojite temelje dobrega oblačenja (od točke 2. do 4), šele potem ste zrele za v trgovino.

5.Tisto, kar je v letošnji pomlad poletje sezoni »novo«, je še večji revival sedemdesetih in osemdesetih let. Oblikovalci so se veliko inspirali po filmu Ameriški žigolo in seriji Charlijevi anglečki – prva postava. S tem mislim na linijo blazerjev in zraven bluze s podloženimi rameni, pa kombinacija blazerjev iz mat materiala s svetlečimi bluami. Pa divje se vrača hlačni pajac/kobminezon in to v kombinaciji z blazerjem. Drug trend, ki se letos močneje pojavlja (dasiravno ni čisto frišen) je trend severne Afrike (Maghreb). Ta trend bolj spada v pozno pomlad in poletje v mestu (in bomo o tem verjetno kasneje kakšno rekle), bi pa iz tega sklopa veljalo kombinirati svileno ohlapno bluzo (sisnjena v pasu in zapestju, ovalen vratni izrez in zgoraj stisnjena s trakom ali elastiko) živih barv in/ali vzorcev z ozkimi hlačami in štiklami in čez trenčkot (to bo maja zelo nosljivo). Ampak to svetujem samo puncam v S, M in L razredih. Potem je zelo veliko bermuda hlač in kratkih hlač (to se vleće zadnja leta in meni je prav) in kostimi z bermuda hlačami se še vedno nosijo. In za punce iz S, M in L razredov – zelo velike in široke svetleče srajce/tunike dolžine skoraj do kolen v kombinacijami s pajkicami in balerinami so must.. In nekaj, kar nikoli ne gre iz mode: vse interpretacije mornrske uniformne mode. Edino poskusite to nositi brez vodoravnih črt, če ste krajše od 174 cm.

6.Barve: Letošnja pomlad udarja z živimi barvami. Naše trgovine trenutno sugerirajo rumeno (inavguracijsko rumeno, jasno), jabolčno zeleno in za moj okus preveč težijo z vijola barvo. Hvala bogu, vrača se meni ljuba modra. Modro v vseh odtenkih od mornarsko modre, pariško modre do letošnje sezonske barve, ki pa je (okej, zdaj se lahko režite) »krystle-blue«. Tiste, ki ste gledale Dinastijo, veste, katera je to, za tiste, ki ste mlajše, to je »televizijsko modra« (barva modrega zaslona v studiu). Poleg tega se triumfalno vrača turkizna barva. Če kombinirate barve sredozemskega morja ob sončnem dnevu, boste to sezono zelo zelo zadele. Tudi sem videla veliko kombinacije modre in peščene barve (modra in barva mivke) – zelo zanimivo. In seveda je zelo uporabna barva melone od lani. Črno-bele kombinacije so druga stalnica, ki je večna. Pri dodatkih pa ostaja prva violina barva zlata (čevlji, torbica) in srebrna – ampak pazite, tu je hitro too much information in se utegnete našemiti v novoletno jelko.

7.Čevlji: Ženska nikoli ne ve, koliko čevljev ima, ji je pa vsak trenutek jasno, koliko čevljev za prvo silo še potrebuje. Tu se nadaljuje trend peep-toe shoes, pa trend čevljev s polnim podplatom (s tem se čisto udobno hodi) in nadaljuje se trend balerink (zahvaljujoč Carli Bruni). Nova trenda sta naslednja: Salonar z okroglo kapico pri prstih in relativno oglata peta (po možnosti st kapica in peta druge barve kot preostali čevelj) in opazila sem tudi, da s vračajo čevlji, ki smo jih nosile tam nekje leta 1990 in sicer špičaki z višino pete kakih 6 cm in peta malo spodrezana, vendar ne oblečena v usnje (da se vidi tisto rjavo). Paščki okoli gležnjev na salonirjih ostajajo – ampak, če s palcem in sredincem objamete svoj gleženj in ste višje od 174 cm, potem LAHKO nosite take čevlje, če pa ne izpolnjujete enega ali obeh pogojev, potem pa tak čevelj ni za vas. Paščki okoli gležnja optično »razrežejo« nogo na gležnju in potem zgleda noga krajša in obilnejša, tega pa ne želimo, a ne? To imejte v mislih tudi kasneje, ko boste začele nositi križance med sandali in gležnarji in križance med sandali in škornji.

8.Hair & makeup: Pri laseh se nadaljuje striženje na paža. Pri kratkih laseh je spet in še vedno aktualna frizura »lokica« (vprašajte starše, kaj je to) Pri dolgih laseh pa se spet spogledujejo s frizurami iz sedemdesetih, tipo prečka na sredini, kodrasti lasje, navijalke, »topiranje« (frizure Farrah Fawcett in Jaclyn Smith v Charlijevih anglečkih). Taka frizura je silno težka za vsak dan, jo pa svetujem za maturantke, ki imajo rade modo, da si to omislijo za maturantski ples. Makeup- zelo light varianta, spet ogromno glossa, in veliko rdečila za lica, veliko zlate na sencah, po drugi strani veliko one-colour looka iz sedemdesetih in rišite si črte s tenkimi čopiči (je lažje kot s svinčnikom). Sicer pa bo lidka kaj rekla o mejkapu.

Hope this helps.

O moški modi bom kakšno rekla v nadaljevanju te diskusije.

Vendelina jr.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

4. feb 2009 14:21

Vendy, kapo dol. Nekaj sem pa že uspela narediti s tega tvojega seznama, omaro sem izpraznila in osrečila tri deklice, ki so si v momentu povečale svojo garderobo. No, paža tudi imam, trenutno živo rdečega, se pravi, da je v kričečih odtenkih, z balerinkami bom tudi zadovoljna, za šmikanje pa še vedno cincam, kdaj bo napočil še zame čas, da dam kaj več od pudra na fris.

Loni Makaroni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. feb 2009 14:31

Kaj pa XL varianta pod 1,70 metra, ki že ima paž frizuro? Hm, če se malo potrudim, lahko pridem v kategorijo L, pa bo že lažje ...

 

Kaj pa trendi v prehrani?

 

Mamamia

mamamia

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. feb 2009 14:41

Mamamia, radgonska zlata in vitaminska bomba, pa prazen hladilnik, boš takoj na L, pa še dobre volje! mamaF - Mojca

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

4. feb 2009 14:46

Ojoj, jaz sem danes 1. dan od decembra na delovnem mestu. Tko da, hvala Vendy, da si me obvestila, sama nimam pojma, kaj dogaja okrog mene. V glavnem. Jaz sama se bom kmalu poslovila od težkega zimskega mejk apa in bom prešla na svetlejše, nežnejše tone. (maskara ostane v enaki količini v celem letu). Spremljam pa, da se veliko senčil prodaja v nekih zelenih/petrol/turkiznih odtenkih. Prav tako oranž sveže barve in vijoličaste. Pazljivo pri teh, ker so barve močne sploh pa ženskam v zrelih letih težko pristaja. Ne rečem, da ne. Je pa malo verjetno. Prej po tem posegajo kake dvajsetletnice. Jaz sem počasi naveličana svetlih odtenkov šmink, ene in iste sem porabila kar 6 ali 7 zaporedoma, zdaj se mi zdi smešna, ko jo dam gor. Tko da zagovarjam močnejše in temnejše, čeprav je to moj osebni vidik. Ravno danes nosim Burgundy wine odtenek. Pazljivo pri temnih šminkah, potrebujejo več nege in kontrole kjerkoli boste. Saj veste, ženske, ki se jim drži ob robu ustnic samo že lip liner barva niso sexy, totaly not! Počasi pa bo potrebno preiti na kaj manj udarnega, že zaradi svetlobe. Vsekakor priporočam, da se šminka prilagodi ostalemu mejk apu! Mnogo ljubše so mi tonirane kreme od pudrov. Zakaj? Manj so opazne, kožo lepo vlažijo skoz cel dan, ne grejo v gube ipd. Vedno izberem kaj dražjega kot ne, ker se za kožo splača odšteti malo več denarja. Pa se lepo obnašajo na obrazu, ne sušijo, ne vežejo, ne delajo izpuščajev. Sploh pa pomlad in poletje nista za težke pudre, ker se preveč vidijo... Modre učke lahko senčimo z vsemi modrimi senčili, vendar previdno. (da ne boste zgledale kot iz 80 let...). S sivimi senčili, bež, natural, pa tja do bronz včasih celo mareličinih svetlečih odtenkov. Vedno mi je bilo všeč, če so lepe modre oči poudarjene z temno rjavim senčilom, kot drama učinek. Zelene učke, kot jih imam jaz, prenesejo vse olivno zelene, temno zelene, črne, sive odtenke. Tudi vijoličaste in podobne variante grejo v kaki kombinaciji zdraven. Poleti pa zlate, zlate odtenke, svetleče bež, pa do mareličnih... Rjave oči pa se senči z vsemi toplimi, rjavimi, oranžnimi odtenki. Tudi vijoličastimi. Te oči so najlepše, da dramatičen temen mejk ap, ala Penelope Cruz. Ne, ni samo maskara z reklame UAU, ona ima lepe, temne učke. Decembra sem našla od ArtDeco podlago za veke. To je podlaga, ki se jo nanese na veke, da senčilo ne zleze v gubo, da se ne masti ipd. Stane okrog 7 evrov, pa, presenetljivo, deluje. (prej sem uporabljala nekega mnogo dražjega). Tko da tiste, ki ne marate senčil, ker se packajo ipd., to bo kar v redu rešitev. Zaenkrat tole... p.s. Vendy, sem se na bolniši/negi doma naučila kar na YouTube kvačkat, sem tooook važna... lidka [sonce] Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 04. feb 2009 14:47:37

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. feb 2009 14:50

Darling, trendi v prehrani so pa vendar tvoje področje - kdaj greva na kakšno promocijo - I'm ready... Drugače so pa pri L do XL puncah pod 170 puncah važne naslednje prilagoditve: - krila spomladi so tik pod koleni ali tik nad koleni in če se le da, ozka z razporkom, da se lahko hodi (kakšna krlia na ven naredijo učinek škatle, ni fino) - v poletnih mesecih je super kombinacija (to je sprobala moja mati, samo ona zgleda stajliš tudi v modri delovni halji, hvala bogu, geni so šli naprej) to, da imaš temno majčko (oprijeto) in zraven svetlejše krlo, ki pa je lahko z drobnimi vzorčki (poudarek je na DROBNO), ki sega do gležnjev in zraven balerinke ali pa sandalce. Skratka, ne 3/4 dolžine kril (ki skrajšajo), temveč kar dolga krila, to na en hecen način zoža in podaljša. Fazon je v tem, da temna majčka zgoraj naredi bolj drobno, o krilu sem pa itak napisal že v prejšnjem odstavku. - hlače naj bodo na bokih, ne smejo pa biti zelo široke - najboljše so oprijete hlače, ki grejo potem na zvonec (ampak hlače je treba kupovati tako, da te frendica pogleda od zadaj, ker zadaj lahko hlače naredijo dizaster - in hlače je najbolje kupiti zjutraj, po možnosti na tešče) - pri blazerjih je fino, če XL punce poiščejo take, ki imajo maksimalno 2 gumba in dolg rever klasičnega kroja. To naredi en podaljšan V izrez in v kombinaciji s kontrastno majčko ali bluzo to podaljša in oža. Na vsak način se pa izogibajte blazerjem z veliko gumbi in kratkim izrezom in izogibajte se predolgim blazerjem (zdajle sem v bistvu opisala oblačilno kodo Angele Merkel, ki je katastrofalno slabo oblečena......, skratka, če naredite obratno od Angie, bo prav) - toplo odsvetujem tunike, ki se končajo tam nekje pri koncu zadnjice. To razreže postavo in jo naredi krajšo. So pa okej daljše tunike v kombinaciji z ožjimi hlačami - samo oboje mora biti enake barve. Če že nosite različne barve, se mora ena barva končati v pasu, druga pa tam začeti (npr bluza ena barva, krlo druga), če se ta razrez niža po riti in čez rit, se optično zmanjšate. Hope this helps. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 04. feb 2009 14:53:54

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

4. feb 2009 14:50

no bravo za nazorne nasvete kako naj zgledamo spodobne za po svetu. In naj še kdo reče da Vendelina jr. samo teži. Velikokrat ji uspe tudi kaj zelo pametnega. patka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. feb 2009 14:52

Lidka, a ti uporabljaš podlago za veke? A je boljša od podlage za puder - ker jaz dam kar to na veko? Če je boljša, grem takoj do štenderja v sosednji trgovini: Vendelina jr.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

4. feb 2009 14:55

Ja, podlago za veke, da se senčilo v nulo drži 8 ur ali več. Prej sem uporabljala Guerlain, zdaj sem testirala ArtDeco, je čisto v redu... lidka [sonce]

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. feb 2009 15:03

No, zdaj sem si pa oddahnila ... tako nekako se že ravnam, sploh poleti imam rada dolga krila (ker potem lahko hodim brez nogavic); ali pa jeans in platno za krila malo nad koleni (je šport pustil posledice, imam še vedno lepe in čvrste noge, tako da gre  tudi v tem primeru brez nogavic (hvala tistemu, ki je izumil silikon za samostoječe9.

 

Aja, pa linžerijo tudi obnavljam, že od lanske jeseni, malo po malo ...

 

Lidka, a sem v trendu, ker sem rjavooka? Nisem sicer Penelope Cruz, ampak ne bodimo malenkostni ....

 

Ma tale debata me je prav v dobro volj spravila.

 

Aja, še to:

Darling, trendi v prehrani so pa vendar tvoje področje - kdaj greva na kakšno promocijo - I'm ready.

Bom malo povprašala. V J&B je ena visnka zadeva, a je zaprtega tipa, bolj za gostince. Ampak se bo zdaj spet začelo po ambasadah dogajat, v stilu konjaka in čokolade na primer? Bova potem pač po eno luknjo v pasu popuščale ....

Mamamia

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. feb 2009 15:18

Darling, samo pigmentno gledano, sta pa s Penelope v čisto isti skupini in močne barve so za vašo grupo must. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti