"suhi dojenčki"

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

3. feb 2009 18:25

Eden od temeljnih napotkov svetovalk za dojenje je, da če je otrok zadovoljen, dobrovoljček in povrh še ponoči spi, potem je mleka dovolj. Ne nasedaj govorancam o 'preredkem mleku' in podobnem: pri dojenju je prvo mleko, ki priteče, res redkejše, da otroka odžeja, za njim pa pride takoimenovano 'zadnje mleko', ki je gosto, bolj sladko in otroka nasiti.

Če se ti zdi, da ti mleka počasi rez zmanjkuje, lahko njegovo količino povečaš s pogostejšim dojenjem ali vmesnim izčrpavanjem s pomočjo pumpice. Vem, da praviš, da pri vama načelo ponudbe in povpraševanja ne deluje, vendar se rezultat pokaže šele čez nekaj časa, ne že naslednji dan.

Če je otroček srečen, pa se tudi ti čim manj sekiraj. Poznam lepo število suhcev, ki so povsem zadovoljni in srečni, čeprav pediatri karajo njihove starše, da jih ne nahranijo dovolj. Dokler ne padeta pod mejo, je vendar vse v redu. Srečno!

tulka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

3. feb 2009 21:30

Naš Matic ima pri letu in pol slabih 9 kilogramov, so ga same roke in noge, je bil na začetku res problem z neješčnostjo, izkazalo se je, da ne zna jezička nastaviti, bradavico je znal zagrabiti, drugega pa nič in se je samo matral, vključno s flaško. Z mamico sta hodila na fizioterapijo še zaradi tega. Ma fant se je naučil odprirati usta in zdaj poje vse, kar vidi, nonstop slišimo samo ama ama, poredi se pa ne, očitno bo tak kot ati, same roke in noge.

Aja, nisem vsega brala, če je slučajno že kdo to že napisal.

Loni Makaroni

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

4. feb 2009 6:16

čebulka je napisal/a:
saj skutke in jogurte je ampak samo tiste,kjer se sadje ne vidi oz.čuti drugače se začne davit.

Spasiraj ji sadje in dodaj jogurt. Mi smo imeli enak problem. Pa ne samo s skuto in sadjem, kosila sploh ni marala. Kosila ni jedla, vse je bilo zanič, dokler nisem imela vsega dovolj in sem ji začela dajati našo hrano (bolj malo solim, pa uporabljam blage začimbe). Takrat je bila stara cca.8 mesecev. In glej glej, pojedla je poln krožnik.

čebulka je napisal/a:
tudi flaške smo vse pokupili pa ne zagrabi razen po flaški od mamm in tommy tippee všasih parkrat potegne jab. sok.

Mi stekleničke sploh nimamo, pijemo kozarca od 4 meseca. Poskusi tako. Pa še glede pijače. Naša gospodična sloh ne mara ničesar drugega kot jabolčni kompot (jabolka skuham v vodi, brez ostalih dodatkov, kot so sladkor,cimet,...).

čebulka je napisal/a:
še ponoči se ne odpočijem ker je mala skoz na joški.

enako je bilo pri nas par dni, potem sem si rekla, če za večerjo poje cel krožnik polente, potem mora biti sita in sem ji dala za pit kompot. Seveda je protestirala ene tri dni in se drla po noči tudi po dve uri skupaj, a pameten popusti. In je bil potem mir.

marelica

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

4. feb 2009 6:44

Čebulka, najprej ne se sekirat. Mi smo to dali skozi. Pa sva tudi bila oba buckasta, mala pa je zgledala kot podhranjenja. Pa nič za to.

Mi smo potem naši pri 5 mesecih začeli dodajati našo hrano. Skuhala sem za nas, na 3/4 kuhano pa dala v njeno malo posodico in tam dokončala. Nam pa dosolila in dopoprala, ter dodala zostale začimbe in zelišča. Pa je to jedla lepo po žlički, samo sem malo z vilico pretlačila, da niso bili preveliki koščki.

Meso pa smo ji dajali piščančje, puranje, zajčje in tudi govedino in svinjsko. Da vidiš, kako je začela jesti! Kar nič se bat in ji dajaj normalno hrano. Najprej po žličkah, potem pa vedno več. Če pa prosi za več, ji kar daj. Otrok bo bolj vedel, kaj hoče, ker še ima izrazit nagon po hrani, mi pa smo ga žal uničili.

Ko je bila stara 6 mesecev, cem njej skuhala piščančjo juho z mesekom, nam pa bujto repo. Pa ni hotela juhice. Pa nič. Mi smo jedli repo, ko je začela prositi. In sem repo malo zmečkal, dodala micene koščke kruha in ji dala. Da vidiš, kako je mazala in mlaskala. Je kar dosti pojedla. Jaz sem jo potem dala spat in v strahu, da ji nisem naškodila, sedela pri njej celi čas ko je spala. Pa ji ni bilo nič. Takrat je prvič v svojem življenju spala skupaj 4 ure. Bila je sita in to je to. Nič se ne boj, svojega otroka najbolje poznaš in zanašaj se na čut, ki ti kaj pravi. Pa ne kompliciraj in življenje bo takoj bolj prijetnejše. Dojko pa ji daj, da se moalo pocarta, po obroku.

In poročaj, kako je uspelo.

Kyara

Šunkica  

član od: 9.5.2008

sporočila: 26

4. feb 2009 7:32

Spoštovana čebulka, preberite si tudi pošto v vašem zasebnem predalu. Lp Šunkica

čebulka  

član od: 31.1.2009

sporočila: 879

4. feb 2009 8:04

ŠUNKICA HVALA za opozorilo sem nova na tem forumu in še ne vem vsega. hvala! kyara, hvala bom poročala kako napreduje. čebulka

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

4. feb 2009 8:46

Draga Čebulka, poročaj tudi in predvsem kako si ti! Vendy je zelo lepo napisala, pa še katera, da ne bo zgledalo da favoriziram koga. Glavni problem je tvoj odnos in ne otrok sam. Če je punčka živahna, se nič bat! Nasvet obiskati pediatra je v načelu dober, a kaj, ko so tako različni, eni vse iz knjig, strogo po tabelah, drugi pa bolj življensko... mene je res motilo tisto, ko je mlada prediatrinja vzela v roke tabelo in mi iz tabele povedala, da mora več jesti, da je sin na spodnji mejo oz. že kar prelahek! Danes je fant srednješolec, velik, sicer bolj suh a lepo razvit. Hčerko moje prijateljice so pri nekak 5 letih hoteli poslati v bolnico, ker je bila po vseh možnih tabelah prelahka..danes je to res lepa punca, zelo drobcena, a povsem zdrava, bistra, privlačna. K sreči je bila mamicaa toliko odločna, da se je uprla in so v karton napisali, da je sama zavrnila zdravljenje. Pa je bila punčka vseskozi zdrava, živahna, vesela... da ne bo zgledalo, da krivim pediatre, ni to moj namen, le zdravo pamet zraven in predvsem, poslušati otroka. Si zaupati in se umiriti!

čebulka  

član od: 31.1.2009

sporočila: 879

4. feb 2009 9:29

lešnik oprosti ker nisem prej odgovorila. kakšna pa je flaška z dulcem? mi še nič ne pijemo poflaški razen včasih 2x potegne jab.sok. čebulka

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

4. feb 2009 9:58

Čebulka, mogoče se pa le tebi zdi, da mleko zmanjkuje. Če jo dojiš zelo pogosto, se ne more vsakič nabrati toliko, da bi mleko kar teklo. Mogoče je tvoja punčka res taka le po postavi. Če bi bila res žejna, bi zagotovo naredila več kot dva požirka, če bi bila hudo lačna, pa bi popila tudi zanič adaptirano mleko. Glede na to, da pri tej starosti ni priporočljivo še dajati gresa, lahko poskusiš z riževimi in koruznimi kašicami brez glutena, se dobi kar velika izbira okusov, nekatere vsebujejo tudi adaptirano mleko, tako da dodaš samo vodo. Kašice lahko dodajaš tudi k pretlačenemu sadju in zelenjavi. To ji lahko daš po žlički. Pije lahko kar iz kozarca ali pa poskusiš z magičnim lončkom. Če se želi veliko dojiti, to ni nujno zaradi lakote, ampak si lahko želi tudi le tvoje bližine - zato je pomembno, da se s punčko veliko igrata, skupaj bereta, crtata... Me je kar malo skrbelo, ko pišete, da če se otroci ponoči zbujajo, da so lačni in rabijo dodatek. Moji so se zbujali do leta in pol vsako noč nekajkrat, kljub temu, da so ob dojenju jedli še kuhane obroke z nami in kašice zvečer. Najbolje je, da prisluhneš svoji punčki in ugotoviš kaj potrebuje, kaj ima najraje in si čim manj jemlješ k srcu kar reče pediatrinja in drugi ljudje. Verjetno je to vaš prvi otročič, pri drugem se gotovo ne boš več sekirala, kaj rečejo. Njihova naloga je, da opozarjajo in spodbujajo, vendar ne poznajo vsakega otroka tako dobro, da bi vedeli, kaj je razlog za odstopanje. Namesto skrbi raje uživaj v prvem letu tvoje punčke, zdaj imaš največ časa in je samo tvoja. Boš videla, kako se boš rada spominjala tega leta, ko bo dete zraslo... matilda

čebulka  

član od: 31.1.2009

sporočila: 879

4. feb 2009 12:08

matilda ne to je moj drugi otrok. veš pri prvi (12 let) še ni bilo toliko te literature in revij in je vse teklo bolj spontano. tudi ona je bila zelo drobčkana ampak ni nihče od zdravnikov nikoli rekel da je presuha. po 6. mesecu sem ji dajala vso hrano kot sva jo jedla midva normalno slano in začinjeno in ni nihče rekel da se ne sme solit. pa je lepo zrastla in je sedaj ravno prav zaobljena na pravih mestih ima res zelo lepo postavo. sedaj pa je te literature toliko da če vse bereš se ti oz.se mi že rahlo meša. tudi sedaj se bolj bojim glede hrane kot pri prvi. pa sej bo. so mi punce na tem forumu dale spodbudne besede in najprej se moram nehat sekirat pa bo. hvala za tvoje spodbudne besede. lep dan! čebulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti