Prehlad ali gripa?

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

28. jan 2009 20:15

Ravnokar sem prebolela gripo. Nenadoma sem dobila visoko vročino, čez 39, tresavico, vse te boli kot sam hudir, grlo peče. Pa v laboratorij so me poslali, da so potrdili diagnozo. Tri dni zatem sem dobila tudi antibiotik, ker imam tudi angino. Pri gripi definitivno ne dobiš antibiotika. Meni so rekli, da moram počivat, veliko vitamina C in čajčkov, pa vročino zbijat šele, ko imam več kot 38,5 . Mene je po celem telesu zbadalo. Prvič sem prebolela gripo. Prej sem imela le viroze in sem bila v treh do petih dneh dobra, vročine pa le za vzorec. Zdaj pa prebolevamo še en rotavirus, ki ga je hči prinesla iz šole . LP! fakin712

bozena  

član od: 26.10.2003

sporočila: 234

28. jan 2009 21:48

Pri rotavirusu pa super pomaga Sikapur gel za želodec in črevesje. Gripa je virusna bolezen, lahko jo zdravimo s pomočjo Tamiflu tbl. Zdravljenje je potrebno začeti v prvih 2 dnevih od začetka bolezni. božena

smoky  

član od: 24.6.2008

sporočila: 28

29. jan 2009 12:49

ja, seveda, sedaj mi je jasno ! Pomešala sem gripo in angino. Sem vedela da za eno se dobi antibiotik , za drugo pa ne. smoky

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. jan 2009 13:20

Smoky, lepo otroku daj pijač in vitaminov (imamo tudi v bazi fine sadne solate, ki prav teknejo tudi bolnikom, ravnokar sprobano, sicer je fant star 44 let, ampak vseeno). Pa malo glejta televizijo in malo se igrajta. Meni je bilo vedno super, ko sem v otroštvu zbolela, ker je to pomenilo, da bo nekdo ob meni in se bo ukvajal z mano in me crkljal in ne bo treba v vrtec in bom lahko jedla, kar bom hotela in ne tisto, kar je drugače na jedilniku.....In mi je bilo prav grozno, ko je šla krivulja navzgor in sem se iz prestola v obliki kavča pred televizorjem, opremljenega z blazinami, oddejo in servirno mizico za na posteljo, morala preseliti nazaj med "navadne ljudi".... Hočem reči, malo se igrajta z deklico. K zdravniku boš morala tako ali tako, zaradi ureditve bolniškega staleža. Jaz bi šla raje jutri, kot v ponedeljek (ker v ponedeljek je zmeraj gneča, ker pridejo tja vsi, ki so trpeli čez vikend). In ti tudi toplo svetujem naslednje: kupi si za eno knjigo tipo družinski zdravstveni vodnik ali kaj takega, kjer so opisi bolezni, pa znaki bolezni, pa opisi nege.....Taka knjiga mora biti v vsaki familiji, zlasti pa mora biti tam, kjer ni v bližini nobenega človeka "od stroke". Taka knjiga laika ne naredi zdravnika, ampak vsaj loči med "belim vnetjem" na koncu ustane votline in "rdečim tkivom" na koncu ustne votline.... Ker se vedno zgodi, da kdo zboli in takrat je pametno pogledati v knjigo - da vsaj osnovne znake prepoznaš in da ne delaš napak pri negi (nekatere napake so lahko zelo nevarne, nekatere so butaste, nekatere pa podaljšujejo dobo okrevanja). Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jan 2009 19:47

Razliko med barkterijskim vnetjem, ki se zdravi z antibiotiki in virusnim vnetjem, ki ga lahko preprečimo s cepljenjem. Cepljenje poveča število protiteles, ki uničijo virus. Če je cepivo za ta protitelesa.

Antibiotiki pri virusu ne zaležejo, pomagajo pri zapletih bakterijskega vnetja ( angina, bronhitis, vneteje ledvic). Včasih dajo antibiotik preventivno.

Virus gripe in virus prehlada se ločita po tem, da je za viruse gripe določen tip in običajno pripravljeno cepivo, v katerem je koktejl pričakujočih okužb. Če falijo tip virusa, potem cepljenje ne koristi.

Prehladi so posledica okužbe z virusi, ki se spreminjajo in cepljenje ni možno.

Razliko med okužbo z bakterijo in virusom lahko ugotovi predvsem laboratorij.Tu se izolira tudi virus, da se ve, ali je gripa ali nahod.

Gripa in bakterijsko vnetje povzročajo visoko vročino. Nahod pa le povečanje. Pri nahodu začne teči iz nos takoj, pri gripi kasneje, ali pa sploh ne. Pri gripi so prisotne bolečine v sklepih in mišicah, pri nahodu pa znosne bolečine.

 

En prehlajen pozdrav. Tak majhen virus, pa povzroča take težave.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti