Pesto genovese

sosici25  

član od: 26.1.2009

sporočila: 1

tema odprta - 26. jan 2009 14:30 | ogledi: 6.213 | odgovori: 4

Pozdravljen Damjan.

Sem zelo priden za narediti ,,pesto genovese,, ki ga doma imamo vsi zelo radi. Tudi naši obiski ga imajo radi. Imam pa problem. Ne morem nobenemu šenkati lončka, ker kadar ga odprem, pesto zelo hitro oksidira. Kaj narediti da pesto po odprtem lončku NE OKSIDIRA?

Hvala za odgovor.

Marino

sosici25

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

26. jan 2009 15:17

Kateremu  Damjanu pa ti pišeš?

Odgovor bi bil: nalij na poravnan ostanek pesta v kozarčku olje, zapri kozarček in ga hrani v hladilniku.

In kaj, če domač pesto oksidira? Pač nima konzervansov. Enostaven odgovor bi bil: podarjaj kozarčke, tako majhne, da je v njih pesta za enkratno uporabo.

 

rimljanka - zasebno mnenje

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

2. okt 2010 20:19

Ker vidim, da je bila tema s problemom, podobnim mojemu, že odprta, bom kar nadaljevala. Tudi mene je domač pesto neprijetno presenetil, ker je oksidiral. Bilo je dokaj bizarno: v lončku se mi je naredila cca 2mm debela plast oksidiranega pesta, ki sem jo pred uporabo odstranila. Ne testenine sem dala zelen pesto, ko pa sem jih postregla, je bil že rjav . Ampak samo na vrhu: spodaj je bil zelen, dokler do njega ni prišel zrak Okus pesta je bil sicer dober, vonj tudi, samo mene vseeno moti barva. Kaj naredite, da se to ne zgodi? Glede na to, da pesto oksidira na testeninah, ne v kozarčku, ni rešitev v olju in majhnih kozarčkih, temveč mora biti nekje drugje. Hvala za odgovore Maja motovilčica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

3. okt 2010 8:14

V tem, da te oksidiran pesto ne moti Oz. barvno premenjen, ni nujno, da je sprememba barve poslwedica oksidacije). Sveža, surova bazilika v pestu se, po moje, v stiku z vročimi špageti skuha in postane rjava. Poskusi dodat pesto mlačni ali hladni jedi, pa boš videla. Svoje naredi tudi kisik, delno verjetno res pride do oksidacije, zaradi njega seveda. Če se pri kupljenem pestu to ne naredi, mora imeti dodane snovi, ki to preprečijo.

Imaš torej izbiro.

rimljanka

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

3. okt 2010 9:29

Rimljanka hvala. Pesto, tudi domač, vedno dodajam vročim testeninam, pa mi je prvič porjavel. Je pa res, da sem doslej vedno uporabljala svež domač pesto, tokrat pa prvič "vloženega". Nad kupljenim pestom pa po tem, ko sem enkrat poskusila domačega, nisem več navdušena . motovilčica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtTrixi
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti