Maturantski ples

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. jan 2011 13:10

marijajak je napisal/a:
Mislim, da se strinjam tudi z leiičinim aspektom. Res je, če ni denarja, se človek zelo težko preseli na svoje. Vendar pa je tudi res, da se kljub vsemu z nekaj dela da zaslužiti za najemnino. Sama občasno najamem varuško, ki živi v najemnini (400 eur/mesec za njo in njenega fanta) in ki računa 6 eur/uro. Če to zdelimo (200 eur je njen del), mora čuvati 33 ur na mesec, kar je uro in še malo na dan, kar se mi za študenta ne zdi veliko časa.
Zakaj se torej mladi ne odselijo?

marijajak

 

Poleg gole najemnine (in polovična se lahko zelo hitro spremeni v celo) so tu še stroški za vzdrževanje, elektriko, ogrevanje, gospodinjstvo in hrano ter za prevoz. 

In ker tako kot ti, večina ponudnikov dela najema študente občasno, si težko splanirajo delovne in študijske obveznosti, pa še si morajo dati kaj na stran za čas, ko tudi morajo občasni delodajalci  stisniti pasove in dela ni.

Prepričana sem, da so mladi ljudje, ki živijo s svojimi starši iz komoditete, izjema.

Večina bi jih rajši šla na svoje, nekaj jih je toliko odgovornih, da si prej naredijo tudi finančni načrt in so žal prisiljeni odložiti ta korak na čase, ko bodo sposobni plačevati svoje račune. So tudi taki, ki se neustrašno podajo na svoje, po moznosti si denar za prvih nekaj mesecev  izposodijo in nekaj časa krmarijo med študijem in občasnimi zaposlitvami. nekaterim uspe, drugi se bolj ali manj zagrenjeni in poklapani vrnejo domov.

Pa vse to nima dosti zveze ne z ležernostjo ne s marljivostjo, ne z oderuškimi najemninami.

Se zelo strinjam, da je zdravo in prav, da študentje delajo. Ampak ne za poln in prepoln delovni čas in ta zaslužek pač ne more in ne sme biti edini vir njihovega financiranja.

Rešitev je seveda zelo preprosta in vsem poznana - študentska posojila.

 

 



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 20. 2011 13:14

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2011 13:50

leiiča je napisal/a:

Mene je bolj zmotilo, ko si napisala da nismo pripravljeni za svet odraslih. Pripravljeni smo vendar nam družba tega ne dopušča. Kajti moraš se odločiti za kariero oz. izobrazbo ali družino. Nekaj let nazaj si lahko oboje uskladil dokler si bil še mlad. Sedaj pa če hočeš imeti izobrazbo in solidno službo enostavno do skoraj 30 leta ne moreš imeti otrok. Kar pa je zelo žalostno. 

Off topic



LP, Lea

 

Joj, ta "jaz bi, samo mi DRUGI ne dovolijo, moji generaciji je najtežje...tistim pred mano je bilo lažje"....

leiča, ta generacija ima pač problem z osamosvojitvijo. Res je, študij se podaljšuje, čakanje na zaposlitev tudi. Ampak to je pač problem recimo te generacije. Sicer je bil to tudi problem ljudi, ki so danes stari 35-38 let in so imeli ta problem pre desetimi leti.

Pa pred dvajsetimi leti je imela genearcija, ki je danes stara 45 -50 problem z osamosvojitvjo - ker so se začele revalorizacije kreditov in je bilo težko odplačevati kredtie (v primerjavi s prejšnjimi, ki jih je inflacija hitro pojedla)

Pa pred tridesetimi leti je imela generacija, ki je danes stara 55-60 let probleme zaradi tega, ker ni bilo stanovanj, pa niso imeli pogojev zanje in so potem šli graditi v svoji režiji in režiji vse prijateljev in so leta in leta vse popoldneve preživeli na gradbiščih in so morje in gore videli samo na slikah in niso šli na nobeno potovanje.....

Pa pred štiridesetimi leti je imela genearacija, ki je danes stara 65-70 let težave s tem, ker se nova stanovanja še niso gradila v takšnem obsegu (učinki urbanizacije še niso bili močni) in so se stiskali v družinskih itak premajhnih stanovanjih (ni bilo nič neobičajnega pet ljudi na 50 kvadratih...)

.....

Hočem reči, vsaka genearacija se takrat, ko je stara med 20 in trideset srečuje s svojimi naboromo problemov. In vsaka generacija je takrat ravno toliko mlada, da misli, da se samo njej dogajajo težave, vse ostale, starejše so pa te težave obšle. In v tej zablodi živi točno toliko časa, dokler ne odraste.

Vendelina jr.

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

20. jan 2011 14:36

Vendi, prava beseda na pravem mestu   .

Pozdravček!

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

20. jan 2011 16:10

Vendelina jr.,  (mene edini spominja na priklon)

Do maturantskega plesa in obrednosti nasploh  imam zelo čuden odnos, zato ne bi smetila.

lp 

mzm

leiiča  

član od: 20.9.2008

sporočila: 55

20. jan 2011 17:15

@Vendelina jr.

Definitivno ne mislim, da preostale generacije niso imele težav in da je šlo vse samo od sebe. Redkim izjemam in vedno bo tako. Vendar sem želela s tem povedati, da ni problem v tem da se nebi želeli osamosvojiti in iti na svoje, ker je v maminem hotelu najbolje in najlažje živeti, kot misli marsikdo oz. nočemo prevzeti odgovornosti nase. Samo to sem želela povedati saj sama vem, da tudi mojima staršema ni bilo lahko. V moji starosti je bila mama noseča z mano, gradila sta hišo, bila oba zaposlena polni delovni čas... in jima je bilo sigurno veliko težje kot je meni sedaj kot študentki.

Mislim, da smo malo zašli s teme o maturantskem plesu.  

LP, Lea

neznan uporabnik

20. jan 2011 17:47

Pred nekaj dnevi sem zasledila, da po nekih raziskavah v Sloveniji mladi ne živijo do 29. oz. 30. leta pri starših zato, ker bi bili čustveno vezani na njih ampak živijo pri njih zato, ker nimajo kam.

Če se prav spomnim, je bilo rečeno tudi, da je polovica mladih brez služb, kolikšna je ta številka, mi je zdele iz glave ušlo..

 

Naša hči noče "na svoje". Pravi, da iti "na svoje" za njo ne pomeni, da ji bomo doma dajali denar za najemnino, da bo nosila perilo prati domov, da bo hodila po lančpakete itd.itd......da je škoda denarja za dvojno gospodinjstvo.

Ko bo šla na svoje, bo šla res na svoje.

Če je le toliko prostora, da vsak za svojimi vrati spi (in tam lahko počne, kar mu paše) in če ne jemlješ svojih natričetrt odraslih otrok kot otroke, ki jih je potrebno še vedno vzgajati...potem ima ena taka skupnost tudi svoje prednosti.

Potem to tudi ni starševsko otroška skupnost ampak je neka ekonomsko funkcionalna skupnost s skupnim ciljem. 

Kot eno uspešno podjetje recimo, v katerem si ob koncu nekega obdobja razdeliš dobiček.

Mora pa poslovanje biti toliko transparentno, da tisti denar, ki naj bi šel za nakup bodočega otrokovega stanovanja recimo, nekdo ne sfrčka za sladoled

 

japaja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

20. jan 2011 18:21

Jaz pa sem komaj uredila svoje življenje, ko je spet nastala prava zmeda. Hčerka bo imela letos maturo in nekako je bilo že vse splanirano in je šlo skoraj vse po vodi. Hčerkama je pred 10 dnevi nenadoma umrl oče in pravega slavja ne bo. Z njim in novo ženo je želela deliti tako nakupe, kot samo slovesnost. Pa tudi z njegovim očetom in mamo, ki se pogreba nista želela udeležiti, ker se niso razumeli, saj ni bil tako uspešen itd... Ker tega ne more razumeti , jih noče več videti. Tako bomo mirno in kolikor se bo dalo slovesno preživeli dogodek sami z mojim sedanjim možem. Brez njega tudi tega dogodka finančno ne bi zmogli. In ista usoda čaka še mlajšo hči čez leto dni. Moj oče je že pokojen, mami pa je trenutno hudo bolna. Nočem niti razmišljati, kdaj bosta odšli na svoje, saj je vse na nama. Dedek in babica pa se kopljeta v denarju in gledata le na svojo čast. Najbrž v tem primeru, ker je že umrl oče še po njima ne bosta nič dobili. Moj maturantski ples je bil lep. Z menoj sta bila oba starša in ni se tako pretiravalo kot danes. Upam, da bo bolečina pojenjala in da se bomo imeli lepo.

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 554

20. sep 2013 15:39

 Letos tudi nas čaka maturnatski oziroma ker zaključuje tri letno poklicno šolo zakljućni ples.Ravno včeraj smo imeli pvi roditeljski sestanek in nas je razrednik razveselil s tem,da se je njihova šola že lansko leto odločila,da ples priredijo kar na šoli.Izpadlo je lepo bili so samo dijaki te šole in njihove druge enote.Cenovno pa precej bolj ugodno.Vsa pohvala šoli,da se je odločila za kaj takega,saj je to drugače za družino precejšen strošek.Ples bo nekje aprila.Se ga hčerka veseli,saj na valeto ni želela iti ravno zaradi tega,ker so se nekatere sošolke že leto prej pogovarjale o vrtoglavih cenah oblek in vsega kar pač sodi zraven.Upam le,da se bodo letos straši tudi strinjali in bo ples na šoli.Morda bo to od nas staršev zahtevalo malce več sodelovanje,a nič zato bom rada sodelovala,d ale naši punci omogočimo lep zaključek šolanja.

chappy

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

20. sep 2013 17:21

Chappy, to je pa res pohvalno. Mi smo imeli maturantski ples v Cankarjevem domu in lahko povem, da je bilo zelo drago in verjetno nič boljše (ali še slabše), kot bi bilo v šoli. Ne vem, ali starši sploh imajo vpliv na to, kje naj bi maturantski ples potekal, ampak se mi zdi, da ne. In moja bivša šola je najela še ne vem kakšne voditelje, ki so zaradi imena še dodatno zvišali ceno. Mislim, da maturantski ples ne ostane v spominu zaradi voditeljev (BTW, nimam pojma, kdo sta bila), ampak zaradi slavljenja zaključka srednje šole, poslavljanja od sošolcev in profesorjev... Vse ostalo je le balast, ki je velikokrat odveč.

JJ

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

20. sep 2013 20:05

Jaz nekako ne razumem zakaj bi bilo toliko ceneje ce je na soli. Ce boste imeli vecerjo in muziko si ne predstavljam da bi cena lahko bila nizja kot je bila na nasem maturancu, ki ni bil na soli.  

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti