Kuhanje mlečnih jedi-pomoč

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. jan 2009 13:49

Amerika, še nekaj sem se spomnila. Vsako  mleko se ne obnaša enako. Po mojih izkušnjah se homogenizirano raje prismodi, kot nehomogenizirano. Utemeljitev:  več let sem kuhala v eni in isti posodi domače mleko. Ni se prismodilo. Prvič, ko sej v njen zavrela homogenizirano, je bilo vse dno prismojeno. Če si pri volji, sprobaj, saj tudi v prodajalni večinoma lahko kupiš nehomogeniziranega.

"Banjomarijo" (jaz sem jo poznala pod imenom "lonec za kuhanje mleka") sem pa pred leti vrgla v smeti. Najprej se mi je od plina ožgal ventil, da je kar naprej ven padal, stalno sem morala paziti, da sem ja pravi čas ven zlila vodo, da ni bilo poplave na policah, pa še nerodna in težka se mi je zdela.

 

Cila

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

19. jan 2009 14:14

Mah, bain marie! Preprosta kovinska posoda, ki ima okroglo dno, takšna kot jo uporabljajo profesionalni kuharji, je za te zadevščine najboljša. Vržeš jo čez lonec z vodo in voila! Pa še v primeru, da bi recimo bilo treba hitro urgirati z ledeno vodo, je stvar zelo preprosta. fresh

amerika  

član od: 6.1.2009

sporočila: 11

19. jan 2009 19:52

Vidim, da več kuharjev res več ve in take preizkušene rešitve so dobrodošle. Tudi jaz imam že kar nekaj kilometrine za štedilnikom, tudi lonec za kuhanje mleka sem že imela in tudi upokojila. Ne predstavljam pa si v njem kuhati mlečni riž, mogoče zaradi zoprnega piskanja ali pljuskanja vode po štedilniku v primeru "lonec v loncu" ali strokovno "banjomarija". Ugotavljam pa, da bo rešitev težave nakup ene super debele kozice jaz je res že nekaj let nisem kupila pa mogoče materiali napredujejo potem pa preizkušanje vaših navodil ! Ja, še to,ko semenkrat kuhala mlečni gris v neki črni kozici prevlečeni s teflonom ki se ne sprijema je moja jed izgledala tako, da je po grisu plavalo veliko zasmojenih koščkov, ki so se od dna odlepili zaradi stalnega mešanja .. Lep pozdrav amErika ! amerika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti