Kuhanje mlečnih jedi-pomoč

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. jan 2009 23:58

Mogoče je problem v posodi? Jaz imam rostfraj eno priznane znamke in eno 'noname' približek. V obeh rata bp.

Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 19. jan 2009 00:25:42

pepek  

član od: 7.1.2004

sporočila: 51

19. jan 2009 6:16

Tudi meni se vedno prismodi puding,vendar ne na navadni steklokeramični plošči,ampak na indukcijski,pa čeprav imam pravo posodo,tako,da sem se tej sladici že odpovedala.Prej na plinskem št.tega problema ni bilo. LP pepek

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. jan 2009 8:12

Na steklokeramiki še nisem kuhala, na indukcijski plošči pa že. V primerjavi s plinom se precej drugače obnaša. Kar nekaj časa sem porabila, da sem jo povsem pogruntala.

Mogoče bi morale tiste, ki imate težave , preizkusiti več variant z ogrevanjem plošče. Mogoče izberete varianto, da se prehitro segreje?  Če bi sama imela težave, bi iskala rešitev v to smer. Bi mogoče tiste, ki težav nimate, napisale na kakšni nastavitvi ga kuhate? Kako hitro vam zavre?

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. jan 2009 8:48

Amerika, banjomarija je lepa močna kozica z dvojnim dnom in v spodnji del lepo naliješ vodo, prižgeš štedilnik in potem segreta voda kuha tisto, kar je zgoraj. Če greš v trgovino in rečeš, da bi rada kozico z dvojnim dnom, ti bodo dali točno to. Metodo kuhanja v greti vodi frankofili imenujejo(mo) le bain-marie, italijanščina pozna bagnomario in iz tega evo ti banjomarije. Vendelina jr.

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

19. jan 2009 8:58

Že nekaj mesecev kuham na steklokeramiki - prej plin. Kuham vse od pudingov do palačink in vsega ostalega. Nikoli se mi nič ne prismodi, edino je potrebno paziti, da ima posoda ravno dno. Težave sem imela edino s "šmornom" - tega pa mi ni uspelo speči. Morda dobim kakšen nasvet od tistih, ki vam ga uspe speči na steklokeramiki. Puding pa skuham tako, da mleko zavrem na 9 do vretja, potem ugasnem ploščo, mleko odstavim in vanj zakuham mešanico pudinga in sladkorja. Pomešam z metlico in za kakšno minuto ob mešanju postavim nazaj na ploščo, da se naredi par mehurčkov. Takoj ga nalijem v vlažne skodelice. Naj se čimmanj prismodi. Lp Palma

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. jan 2009 10:44

Nobenih problemov nimam s kuhanjem na steklokeramiki, pa najsi gre za katerokoli jed. Puding se mi še ni prijel dna posode (ga kuham ali v teflonski posodi ali pa v rostfrajasti z debelim dnom), rižota tudi ne, šmorn, po katerem sprašuje palma, pa tudi vedno v nulo uspe.

Če delam v rostfraj posodii jo vedno oplaknem z vodo, preden vlijem mleko vanjo, če uproabim teflonsko, tega ne naredim.

 

Imam samo SK ploščo in če bi ponovno izbirala ali plin ali SK bi se odločila za SK. Sicer pa bo moj novi štedilnik tak, ki bo imel Sk, indukcijo in plin plus prostor za nekakšen žar. Od vsega tega se pa najlažje odrečem plinu. Imamo doma po hiši plinsko napeljavo, pa smo krak v naš del zaprli. SVakinja n tašča pa ga še uporabljata, sploh svakinja se na SK sploh ne more navadit.

Mamamia

mamamia

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

19. jan 2009 13:09

Vendelina jr. je napisal/a:
Amerika, banjomarija je lepa močna kozica z dvojnim dnom in v spodnji del lepo naliješ vodo, prižgeš štedilnik in potem segreta voda kuha tisto, kar je zgoraj. Če greš v trgovino in rečeš, da bi rada kozico z dvojnim dnom, ti bodo dali točno to. Metodo kuhanja v greti vodi frankofili imenujejo(mo) le bain-marie, italijanščina pozna bagnomario in iz tega evo ti banjomarije. Vendelina jr.

 

Imamo tudi primerljiv slovenski izraz: vodna kopel.

In če nimaš prave posode z dvojnim dnom, gre za silo tudi tako, da postaviš eno posodo v drugo, spodnjo napolniš z vodo in kuhaš.

Nasja

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

19. jan 2009 13:12

Nisem še kuhala pudinga sem pa kuhala kremo (mleko+moko), pa se ni nič prismodilo. Imam pa drugi problem, od takrat ko kuham na steklokeramični plošči sem opazila, kar prej pri plinskem štedilniku ni bilo, da se mi iz loncev bolj pari (bela para). Tako, da imam včasih vso kuhinjo v pari in mokro (na tleh, po elementih... povsod). Groza. Pa imam odprto okno ter nad ploščo mapo, toda nič ne pomaga. Bojim se, da mi bo čez čas razpadla kuhinja od vlage. Ne vem, če imam samo jaz takšen problem ali ne vem kaj je narobe. Imam pa posodo, ki je kvalitetna. Zanima me ali ste tudi vi opazili, vsaj tisti, kateri ste zamenjali plinski štedilnik za steklokeramično ploščo, da vam iz loncev "leze" več pare. bisagolf

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

19. jan 2009 13:15

Pudinga sicer ne kuham, sem pa imela enake probleme z mlečnim rižem. Zase lahko trdim, da imam kar dolgo kilometrino za štedilnikom, prav tako izkušnje z zelo različnimi štedilniki, od tistih na drva pa do plinskih na jadrnici, ki so, sploh v nekomercialnih starejših jadrnicah zelo problematični. Problem s kuhanjem mlečnega riža na steklokeramiki (posodo ima zelo kvalitetno, WMF, nerjaveče jeklo) sem rešila tako, da v posodo dam nekaj mrzle vode, potem pa riž kuham enako kot pri rižoti, se pravi, da mleko dodajam postopoma in ves čas mešam. Očitno gre za problem z mlekom, ker z rižotami teh problemov nimam, res pa je, da v teflonu pa še nisem poizkusila. Mogoče bi se pa to bolje obneslo. fresh

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

19. jan 2009 13:20

Meni se ne zdi, da bi mi iz loncev "lezlo" kaj več pare kot prej, ko sem kuhala na plinu. Mogoče pa malo res, ker imam zdaj napo na ogljeni filter, prej pa sem imela odzračno in je boljše vlekla. lp Palma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti