Kava, kavca, kavica, ...

Somaya  

član od: 17.1.2008

sporočila: 57

tema odprta - 11. jan 2009 20:28 | ogledi: 25.982 | odgovori: 116

Prijateljica za kavo vedno v mikrovalovki zavre vodo in nato vanjo da žličko prave kave in mleko, da se zoc vsede na dno. Nesladkano.

Sama si pripravljam instant kavo z veliiiko hladnega spenjenega mleka. In Natreenom.

Zelo všeč mi je tudi ameriška kava (Americano ali american espresso). In seveda vsi napitki iz Starbucksa (latte, mocha, frapuccino, ...). Oh, kako bi ga bilo imeti super tudi v Slo

(http://coffeetea.about.com/library/blespresso.htm)

Sem pa na internetu brala tudi o raznih dodatkih v kavo, vse od medu, cimeta, mletega kakava, mlete čokolade do različnih ekstraktov, naribane lupinice pomaranče, ...

Zanima me, kakšno kavo pa imate vi najraje? Še kakšna ideja za dodatke, za popestritev?

Somaya

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. jan 2009 20:51

Dodaj kavi malo mletega kardamoma, lepo zadiši. Turško pijem zelo redko, a ko jo kouham možu, dam v vodo vedno nekaj strokov kardamoma, ko je gotova pa še potresem malo mletega. Mu tako zelo tekne.

 

Sama pa pijem instant, nes. Na 2,5 dl vroče vode (včasih kar iz pipe)  dve zravnani žlički instant kave in dve zvrhani žlici sladkorja, pa nobenih dodatkov. Edino zjutraj pred službo pijem zeeeeloooooo podaljšan espreso, tako redek, da bi ga vsak normalen vrnil nazaj.... (količina kave za eno kavo, vode pa za dvojno plus še malo).

 

Hčera si v kavo daje ostanke od čokolade, ki meni ostanejo od taljenja, ko delam kakšno pecivo.

Všeč so mi kave z malo kavnega likerja, konjakom in podobno. Oplemeneitene kave torej.

 

Kava v starbuksu - no ja, smo že kaj boljšega pili ... Je pa zanimivo, ko ob naročilu moraš povedati svoje ime, pa potem to piše na lončku, ko ga dajo na šank...

Mamamia

mamamia

žigolino  

član od: 14.8.2008

sporočila: 112

11. jan 2009 20:56

V 10 dag Barkave zmešam eno žličko lešnikove Barkave in je super,če dam več mi je pa preveč aromatično,je pa zanimivo ker vsi sprašujejo kakšno kavo uporabljam,ampak malokdaj izdam skrivnost mojim gostom,no vam sem jo pa. žigolino

minutka  

član od: 15.5.2008

sporočila: 128

11. jan 2009 21:05

Žigolino, enako počne moja prijateljica. Ma da ne hodim jaz k tebi na kavo? minutka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

11. jan 2009 22:06

Sama tudi mešam espresso in lešnik kavo od Barcafeja, kuham ga samo v kafetjeri ali filter verzijo, ne maram močne kave, sem bolj pristašica bele kave.

Drugače si pa lahko kupiš raznorazne sirupe in jih dodajaš, pri nas jih dobiš v Muellerju ali Butlersu, znamka Monin (sama imam doma cimetovega, karamelnega in mandljevega).

 

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

11. jan 2009 23:00

Jaz imam pa najraje tuško kavo iz moje bosanske bakrene džezve brez sladkorja in z malo mleka, če mi pa kje skuhajo že sladkano, jo spijem brez mleka (sladkor+mleko mi pa nikakor ne sedeta). Sicer pa pri nas vsak dan brbota tudi kafetjera (itak, saj smo na Primorskem), kadar se mi ne da kuhati kafeta samo zase, se zadovoljim pa z Nesskafetom, precej močnim. Zanimivo, instant kavo sem (mlada in neumna ) nekoč prav prezirala, zdaj pa me počasi srečuje pamet. Pred dvema letoma v Grčiji ni bilo boljšega kot "kafe frappe" - Ness z ledeno mzlo vodo. Sem si kupila dve veliki pločevinki Ness-a še za domov in -glej ga zlomka- ugotovila, da je okus veliko boljši kot pri pri nas kupljenem Ness-u. Potem sem ga kupila še v Italiji in tudi ta ni dosegel grškega okusa. Verjetno je zadeva podobna kot pri Nutelli, Milki in še čem, kar lahko kupimo v raznih državah. V Grčiji sem se navadila piti celo sladko kavo "kaffes elinikos" (bog ne daj tam iskati "turško :)). "Sketo" - grenka, mi ni bila najbolj všeč,"gliko"- sladka je odločno presladka, "metrio" - nekaj vmes pa mi je najbolj ustrezala. Rada spijem tudi espresso na italijanskih počivališčih, če slučajo nanese pot. Res pa mi ni všeč filter kava, preveč "bela" kava, tudi vodena me razočara, čeprav imam najslabše spomine na češko kavo. Ajej! Tam so namreč precej grobo mleto kavo (kot jo imam jaz za kafetjero) preprosto prelili s kropom, vse skupaj servirali v nekakšnem kristalnem kozarčku in....znajdi se. V treh tednih "muke" sva z eno Hrvatico še najbolj severnega Nemca na tisti češki pustolovščini navdušili za naše balkansko "turško" kafe. Skratka, če me bo katera povabila na kavo, bom vesela precej močne! mamaF - Mojca

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. jan 2009 7:22

Vsako jutro spijem skodelico kave, narejene iz 1 žlice instant nescaffeja, nekaj kristalčkov sladkorja, 1,5 dl vrele vode in 0,5 dl mleka. In to je vse. Temu sledijo samo čaji.

LP

cervus

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

12. jan 2009 7:23

Doma turška brez mleka, tako sladkana, da Donat ni potreben . V gostilni ponavadi bela kava. Začetnica

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

12. jan 2009 7:39

Kot pravi MamaF.... Jaz imam pa najraje tuško kavo iz moje bosanske bakrene džezve brez sladkorja in z malo mleka... prav tako tudi jaz. Pozdravček!

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. jan 2009 8:28

Od kave mi je najbolj všeč njen duh. Nisem redna kofetarica, sem bolj za čaj, ampak ob priložnosti mi pa zadiši. Kakšen kapučin, če se znajdem dopoldne na pravem mestu, pa kakšen zelo skrajšan espresso po kosilu. Pa seveda jo poskusim kamorkoli grem, kakšna mi je všeč, druga ne, je pa dejstvo, da nobena kava, še tako nemogoča, ni tako zanič kot zares slab čaj.

Doma je ne kuham, jo pa včasih popijem, ko jo skuham kafetarskim prijateljem. Posebej rada tisto, ki jo kupim v (da ne bom delala reklame) v kavni trgovini blizu čajnice v Ljubljani. Ker nisem resna kofetarica, si pustim svetovati osebju in navadno vzamem zavitek za turško in enega za kafetjero.

Nazadnje sem vzela Etiopia Mocha Yergacheffe in se mi zdi, da zadiši tja do Postojne že ko odprem škatlo. 

nola

receptor  

član od: 18.10.2008

sporočila: 276

12. jan 2009 8:59

Pri nas skuhamo turško kavo za bujenje takole: V bakreno džezvo dam željeno količino kave,sladkorja in zrnce soli na plinu segrejem torej toliko popražim,da kava zadiši,posebej  zavrem vodo,jo vlijem v džezvo,pustim,da 2x na hitro "dvigne" in postrežem.Poskusite LP

receptor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti