Lonček za kavo

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. jan 2009 18:59

Ob takem podeželju sem raje v mestu.... Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. jan 2009 19:17

Stvar okusa, Vendelina. Še vedno bolje kot 3 € nekje okoli Tromostovja,.....

Kot je stvar česa drugega, da eni pač popijemo veliko čaja, ki si ga ne moremo ravno vsek trenutek pripraviti (sploh v službi) in potem vročega spiti. In so pač veliki lončki uporabna stvar. Eno je, piti čaj zaradi užitka, drugo je, če je to potreba, ker pač delo to zahteva. Meni je pač pomembno, da veliko pijem, v tistih nekaj trenutkih premora vsake toliko.

 

rimljanka - zasebno mnenje

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

8. jan 2009 19:19

Rimljanka daj mi še ti povej,če si ti daš v ta tvoj škaf dve vrečici. Sicerkot se spomnim iz ene teme se mi zdi,da ga piješ na rinfuzo, ampak si ga najbrž kdaj tudi iz vrečice kuhaš ne? Začetnica

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

8. jan 2009 20:29

Ne me preveč skritizirat! Vsako jutro spijem vsaj pol litra zelenga čaja z mlekom kadar pa imam srečo,da z dragim skupaj vstaneva pijem pa belo kavo-tudi pol litra.Se pa pogosto zgodi,da se mi mudi.Pa si za v avto nalijem jutranji napitek kar v plastenko.Se mi nič ne poliva,pa še v avtu paše v nastavek. Za doma pa imam iz merkurja pollitersko keramično šalco in sem se komaj navadila na njeno težo.Že prazna ni lahka.Mi je pa zelo všeč to kar sem videla zgoraj in mislim,da si bom kmalu nabavila nekaj novega. ATNES

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. jan 2009 20:44

Ne, eno, začetnica. Ker bi bilo sicer tekom dneva preveč teina.... Ena vrečka, običajno zjutraj en črn, naslednji pa en z okusom 8(običajno kak twinnings), včasih zeleni z limono,....večina z malo mleka (no, pravzaprav smetane iz Hoferja, a drži en lonček vsaj 14 dni, torej morda čajna žlička na lonček). No, tale z limomo ne z mlekom, seveda. pred odhpodo v službo doma pa eno kafetjero kave z mlekom, seveda.

Ja, v službi so vrečice, pač ni časa se ubadat cejenjem,....pa še kolega sem naučila, da ga naredi,.....doma je drugače, doma je čaj za užitek (ali pa zato, da me drži budnih in jasnih mislil, ko delam službene reči). Doma je običajno "razsut". Pa ne vedno. No, pa doma so še zeliščni napitki....lastne mešanice, večinoma, z malo medu.

ANTES, imava očitno enake lončke iz Merkurja, moj je moder s kozmejami:  , kolegica ima rumenega z narcisami, obe že 2. itzdajo, ker je bila prva zaradi velike uporabe že malo preveč okrušena.

 

 

rimljanka - zasebno mnenje

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. jan 2009 20:45

Njena skodela kave

KAjvemkolikič vpraša svojo najboljšo prijateljico Frino, ki kave ne pije, če bo jobo  tudi ona . Nato na plinu spodobno scmari kofe, da zidiši po stanovanju, ga nalije v tisto veliko skodelo. Na srebrni pladenj položi prtiček, nanj podstavek in skodelo in z leskom v očeh odcaplja k mizi.

Nato sede in z užitkom stegne utrujene nogice, ki so več kot 10 ur brzele po prostorih banke, kii na koncu prizna samo 8 ur. Kave ti nima nihče skuhati, tista na avtomatu je za en ....  Ni tajnice, si jo pač lahko skuha v eni zanikrni, zakajeni kuhinji, ki je za celo zgradbo. V boju za nove stranke in obrambi starih, si tako seveda kave sploh sploh ne privošči.

Nato nagne usteca k robu in s slastjo izpiješ prvi požirek, Vroč in slasten, na katerega je čakala cel dan. Pri vsakem dotiku zapre oči, da užitek traja dlje. Pa tudi zato, da se ne vidijo izbočena kolena na trenerki, ki je šele zvečer zamenjala predpisana oblačila temnih barv, ki se niti slučajno ne smejo srečati s kako pletenino, ki bi jo rada oblekla, da te ne veže pod obveznim kostimom.

avo sreba tako dolgo, da je še vroča, ostalo pa zlije v umevalnik. Večja količina  zagotavlja več vročih požirkov. Obstaja svet, v katerem ni tajnic, v katerem so malice izjema, 40 urni delavnik pozabbljena romantika, zadnja postaja pa je velik, oja, ogromen lavor dišeče, vroče kave. Bančne delnice pa dobro kotirajo. 

Lahko mi verjamete, da je to pitje kave užitek.

Sama sem nahala piti kavo v tistem trenutku, ko ni bilo nikogar, da bi jo prinesel tudi zase, sama pa nisem imela časa, da jo grem iskat. Še tista, ki mi jo je včasih prinesla sodelavka, se je ohladila  preden sem jo mimogrede, in brez slehernega užitka, spila. Zdaj je že zelo dooolgo ne pijem več, mi je pa všeč, da nekateri to počnejo z guštom. Tudi pri plavalni kavi.

In če kdo hoče piti kavo iz opisane skodelice, ki moti mit o užitkarski kavi, verjamem, da nudi v naglici več užitka kot će je spije mimogrede, mrzlo, da se niti ne spomni okusa.

Je pa lepo razlišljati o službi, kjer si človek lahko vzame dovolj časa za užitkarsko pitje kave in upam, iz estetsko spodbnih produktov za pitje kave.

 

Kjerkoli si jo privoščite, uživajte do zadnje kapljice.

F r i n a

Jadi  

član od: 5.12.2007

sporočila: 24

8. jan 2009 21:32

Lončke prodajajo tudi v Lesnini na Brdu- Ljubljana. Papa Jadi

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

8. jan 2009 22:11

http://sporto.dk/images/5002430kaffekrus.jpg Evo, zelo podobnega imam jaz. Je res, da mi ni užitek pit kave iz vsakega lončka, skodelice, šalce,...imam pa več različnih lončkov za različne priložnosti, lokacije,...vse od plastičnega, "rostfrajastega", porcelanastega, keramičnega, steklenega,... Naj, naj, najljubši od vseh pa mi je star keramični lonček (šalica, če kdo hoče), rjav z rožami, robusten (ki mimogrede sploh ni lep in ima celo malo okrušen rob...). Zakaj? Ker iz njega pijem kavo v zgodnjem jutru, sedeč na naplavljenem deblu, v katerega je mož izsekal čiček za mojo rito. Opazujem meglice, ki se dvigajo z jezerske gladine, račke, ki pridejo čisto do mojih nog, in uživam v zadnjih trenutkih čisto mojega miru, predno otroci prilezejo iz postelj,... Iz thermo lončka kavico pa tudi pijem z velikim užitkom, ker je vroča do zadnjega požirka. Sedim v mojem avtu, se peljem v svojo službo, poslušam mojo ljubo glasbo,...zakaj ne bi bil tudi to užitek? Tudi v kafiču zelo, zelo rada pijem kavico. Najbolj srečna sem, če so skodelice velike, še bolj pa, če jo postrežejo v steklenih skodelicah oziroma kozarčkih. Mmmmm, ob tej temi sem ugotovila, da imam v bistvu kar vel kup malih ritualov povezanih s kavico Sporočilo je spremenil(a) Noa dne 08. jan 2009 22:12:12

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

9. jan 2009 8:16

Meni je jutranja kava (ali bela kava ali kapučin etc.. v glavnem nekaj toplega z okusom po kavi ) pač tisto, kar mi začne jutro. In mi je všeč v vseh verzijah: ..malo zažgana kava v službi (ki pomeni, da imam ta privilegij in sem si lahko vzela tisto pavzo in klepet s kolegico) ..prijetna kava v kafiču (kar pomeni, da imam nekoga, s katerim lahko grem na to kavo) ..skupna kava za vikend oz. po kosilu z družino (ki pomeni, da bomo za vsaj pol ure še vsi posedeli skupaj, poklepetali in se prijetno imeli) ..jutranja kava v avtu ob dobri glasbi ali svetovnih novicah (človek pač mora biti na tekočem) ..originalna turška kava - te načeloma ne maram preveč - kot jo kuhajo stare tete (ker to pomeni, da je bila skuhana z veliko ljubezni - tete zelo rade skuhajo kavo za nečakinje, ki jih ne vidijo pogosto) Lonček pa.. Najraje imam velike keramične skodelice, ampak ker teh pač ne gre nositi v avto, je pač potrebno poiskati drugo rešitev. Hvala za vsa navodila in nasvete! Zagotovo bo ena od tehle kmalu pri meni KetyP

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jan 2009 8:38

Rimljanka, a mi lahko na ZS poveš, kje je kofe po 3 EUR, ker da je ena taka mestna punca kot jaz tako informacijo prezrla, je pa že skoraj too much.... Anyway, saj je že petek, se bo, zna biti, potem perje malo poleglo.... Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti