Olje za cvrtje

leahladkyturk  

član od: 26.1.2003

sporočila: 20

19. mar 2003 23:03

Maslo gor, maslo dol. Zdravo gor, zdravo dol. Vas pa res ne razumem. Kako lahko govorite o ocvrti hrani in o tem na katerem olju je bolj zdravo ocvrta, ima manj holesterola... Če želite jesti zdravo se boste pač mogli odpovedati ocvrti hrani in jesti samo na vodi kuhano zelenjavo ali pa presno prehrano. Jaz sem že kar nekaj časa nazaj nehala gledati na to kaj je "zdravo" in kaj ne. Če samo pogledaš vse tiste emulgatorje in umetna sladila, ki jih dodajajo hrani, lahko ugotoviš, da je hrana že v osnovi bolj nezdrava kot pa en, na najbolj nezdravem olju, pečen zrezek. Pa čeprav je tako, da tudi meso ni več tisto kar je bilo (hormoni za hitro rast, nore krave...) Da ne govorim o tem kako je onesnažen zrak, voda in kako zalivajo zelenjavo s pesticidi... In če pomislim še na gensko spremenjeno hrano ... Pa še nekaj bi dodala o "zdravih" hrani. Kot ste verjetno že vsi opazili na TV na veliko reklamirajo žvečilne gumije brez sladkorja... No namesto sladkorja ti žvečilni vsebujejo umetna sladila kot so "natura sweet"... O škodljivosti tega sladila sem prebrala že nemalo člankov (en od škodljivih učinkov je to, da otrokom raztaplja možgansko ovojnico...) Ja je dobro za zobe pa adijo za možgane. Se je malo za zamislit. No pa še eno o olju jaz cvrem na arašidnem olju. Po pol ure cvrtja je olje še vedno svetlo in ne smrdi. Hrana ima zelo dober okus. O olju frivita in podobnih oljih za cvrtje pa raje ne bom govorila, ker zem nad njimi razočarana. leahladkyturk

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

20. mar 2003 12:25

ja saj se strinjamo Staša, o cvrtju in to, ampak še vedno misliš, da maslo nima beljakovin, pa jih ima: 0,7 g/ 100g --> v enem paketu masla jih je torej za čajno žličko, kar nikakor ni zanemarljivo, če se ti vse zažgejo. leahladkyturk, tudi o presni in kuhani zelenjavi bi ti vedeli zagovorniki mesa povedati da je polna herbicidov, pesticidov, umetno spremenjenih genov itd. Pretirano sekiranje in odpovedovanje določeni vrsti hrane (ki nam je sicer zelo všeč npr.) povzroči več škode kot koristi. Splošna načela zdrave prehrane (tista splošno znana piramida, ki naprimer precej omeji živila živalskega izvora) pa le ni zanemarit. Enostaven primer. Prijatelj je bil v otroštvu skoz debel. Kot najstnik je imel celo previsok krvni pritisk in bil nesposoben za vojsko, čeprav se je veliko ukvarjal s športom. Ko mu je pri 17 letih umrl stari oče in z njim tudi njegova zdrava domača kuhinja, je prijatelj praktično čez noč shujšal, moral spričo pokanja od zdravja lepo v vojsko, danes je atletske postave in njegova osebna zdravnica se razburja, da ni mogoče da pri 34 letih nima niti sledi holesterola (midva sva bila pa itak šokirana, zakaj bi ga sploh moral imeti?). Je vsega po malem oz. samo tisto, kar mu je dobro, ob kosilu obvezno kozarček vina. Je kaj čudnega, če bo tak človek na smrt obsojal živalsko mast in podobno "žvarovino"? Ja, umetna sladila, totalen strup. K sreči po okusu zaznam že trohico tega v jogurtu. Ne vem, kdo si res tako močno želi oslajene izdelke pa brez kalorij, da živilska industrija aspartam in acetsulfam meče vsepovsod?. Tema za forum o zdravi prehrani pravzaprav. Sporočilo je spremenil(a) malan dne 20. mar 2003 12:54:00

neznan uporabnik

20. mar 2003 14:15

Prosim, ne prepirajte se o zdravi hrani in o (ne)zdravem cvrtju … Prvotno vprašanje je bilo: Kakšna je razlika med enim in drugim oljem (poleg cene) oziroma ali obstaja dobro olje za cvrtje in boljše olje za cvrtje (ne za fritezo, ampak za občasno cvrtje in po cvrtju se olje zavrže)? Temu lahko dodam še vprašanje, kaj je boljše za cvrtje, kot olje? LPP

leahladkyturk  

član od: 26.1.2003

sporočila: 20

20. mar 2003 21:54

Ja upam, da me niste nerobe razumeli, hotela sem samo povedati to, kar je Staša zelo lepo nakazala s tem člankom. Danes je hrana že tako zastrupljena, oziroma je bila tudi včasih pa tega nismo vedeli, da je praktično nesmiselno gledati na to ali ješ zdravo ali ne. Če je kdo preveč obseden s tem je najbolje da neha jest in živi od zraka (pa še ta je zastrupljen :) ha ha ha) Torej iz tega sledi, ne obremenjujte se preveč z zdravo in nezdravo hrano ampak jejte tisto kar vam je všeč (seveda v normalnih razmerjih). Če se boste neprestano obremenjevali in živcirali glede hrane, vam ta ne bo več teknila, postali boste zagrenjeni, dobili rano na želodcu in potem sploh ne boste smeli nič jesti. Torej uživajte v hrani in veselo kuhajte tisto kar vam je všeč pa če je zdravo ali ne! (saj tako ali tako ne moreš jest šnicla vsak dan) leahladkyturk

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

5. maj 2003 11:28

Poglejte si zadnjo revijo zdravje - maj 2003, kjer dajejo velik pomen repičinemu in sojinemu olju. Vendar sem nekje tudi brala, da je za cvrenje dobra svinjska mast, zaradi - tistih že nekih kemijskih procesov, ki povzročajo škodljive snovi pri visokih temperaturah. Pri visokih temperaturah se baje svinjska mast bolje obnese kot marsikatero olje. LP branka

pe3ca  

član od: 9.1.2009

sporočila: 292

25. jan 2011 14:26

Odpiram novo debato, ki pa jo nadaljujem kar tukaj... Živim dokaj zdravo, ker: -se zeloo izogibam cvrtju (krofi, razni zrezki in drugo meso...), -popijem zeloo malo alkohola (le na kakšnem praznovanju in parkrat na leto pri kosilu) -samo občasno pokadim kakšno cigareto (mogoče 1 zavojček na leto) -se izogibam mastni hrani... Pa vendar imam povišan slabi holesterol (3,06.. glede na moje srce bi pa moral biti 2,5) ...in to me skrbi, saj še nimam niti 30 let, pa sem ga že pobasala. Vem da je veliko na stresu, ki pa je del mojega vsakdana. Vem da je tudi veliko na aktivnosti, se gibljem ampak to ni tisto gibanje, ki ga telo potrebuje. Predelala sem, da kdor me hote spravlja v solze, ni vreden moje bližine. Zato z današnjim dnem začnem s sprehodi, ki mi bodo najbrž okrepili tudi psiho. In da bo priprava hrane še bolj zdrava, bi vas vprašala še za mnenje, katero olje oz maslo je po vašem mnenju primerno za toplotno obdelavo. Kaj priporočate za zniževanje holesterola? LP, pe3ca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

25. jan 2011 14:43

Vse, kar počneš, praviš, da ne pomaga. Ker očitno pretiravaš. Maščobe so organizmu nujno potrebne, gre pa seveda za količine.

Zrezki in meso ni nujno, da se cvrejo v olju. Jaz meso opečem na teflonu in po malem zalivam z vodo (pa z malo  vina ,sploh belo meso), dodam začimbe in nastane dobra omaka, včasih tudi z dodatkom smetane.

Tudi če vsak dans piješ kozarc vina, belega ali rdečega, boš zdravju (in holesterolu) dobro storila. AMpak res en kozarec oziroma do 2 dl (občasno pa lahko tudi več, kot že zdaj počneš).

 

Zgolj podatke o slabem holesterolu (HDL) je premalo za kak pameten nasvet. Kolikšen pa je celoten holesterol? In kolikšen je dobri (LDL)? Kako je s trigliceridi?

 

O teh rečeh pač nekaj vem, ker sem že leta in leta na zdravilih, prav zavoljo povišanih maščob v krvi, sploh trigliceridov, ki so veliko bolj trdovratna reč od holesterola.

 

Na splošno velja pri holesterolu, če niso previsoke vrednosti, da pomaga primerna prehrana (samo če že zdaj tako ješ, potem ne vem, kje boš rezerve jemala) in zmerne, a redne oblike gibanja (hoja, sploh nordijska, zmeren tek, kolesarjenje, rolanje, plavanje).

 

Če se izogibaš ocvrti hrane, zakaj govoriš o oljih, primernih za toplotno obdelaveo? Če pečeš na zmerni temperaturi, so vsa rastlinska olja v redu, poudarek daj olivnemu olju. Visoke temperature pa dobro prenesejo arašidno in sezamovo olje, za druga ne vem.Poleg tega je tu še ghee (kuhano maslo), ki tudi prenese visoke temperature.

 

Pri pretiravanju v prehrani mi je moj zdravnik pojasnil, da ob pomanjkanju določenih sestavin v organizmu telo pač te črpa od tam, kjer so (in se vedno kje v nas najdejo), kar se vidi na krvni sliki. Se namreč tudi posledice kakih diet kažejo v krvni sliki, ki opozori na preveč maščob.

 

Ampak najbolj pomembno je, kaj pravi tvoj zdravnik. On je prvi in pravi naslov za tvoja vprašanja.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti