Kaj ponuditi obiskom, ki imajo "vse""

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

8. jan 2009 10:29

Rebecca, kaj pa je to bloška trojka? Zdaj pa mene firbec matra, ker res pojma nimam, kaj bi to bilo. mojcca

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

8. jan 2009 10:45

Rimljanka hvala. Tudi sanjalo se mi ni, kaj bi to bilo. Potem je podobna zadeva kot pri nas šara, le da notri ni fižola ampak repa, krompir, koleraba, korenje in zraven se kuha še kakšna klobasa za okus, nato pa vse skupaj zabeliš z ocvirki (prepraženimi seveda). mojcca

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. jan 2009 10:59

Če prav razumem, ne gre toliko za tekmovanje kot bolj zato, da bi jima rada ponudila kaj res dobrega.

Torej: skuhaj tisto, kar delaš največkrat in najbolje. Serviraj čim lepše, pa bo.

Nasja

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

8. jan 2009 11:40

Ne glede na to kako "fenci" kdo je, mislim, da se nihče ne bi mogel upreti "zimski pojedini", ki jo je že nekdo malce višje predlagal: matevž, pečenice, krvavice, kislo zelje, mlinci, goveja župca,... Če ti pa rata dobiti vse te mesnine domače od nekoga, ki zase to dela je pa sploh to hrana za "vola ubit" :) Pa še neki o "fenci" hrani. Lih enkrat zadnjič sm gledala Hell"s Kitchen. To je un reality show, kjer se nekaj ljudi bori za lastno restavracijo. The Devil kuhinje je pa chef Gordon Ramsay. No in v prvem delu, so mu morali predstaviti neko svojo jed, ki jo po svojem mnenju najbolje pripravijo. Eden izmed tekmovalcev, ki je že izkušen kuhar se je trudil biti "fenci" in je pripravil pokrovačo na ne vem čemu že, ena ženska, ki je prišla tja s kuharskim znanjem gospodinje (doma ima 6 otrok) pa je pripravila tortilje s puranom, ki jih drugače pripravlja svojim otrokom. Njena hrana je bila pohvaljena, medtem ko je tisto "fenci" izpljunil ven. Toliko o "fenci" hrani... Pri tem primeru se najbolje vidi, da ni važno kako drage sestavine imaš, važno je kako so pripravljene. Torej, ne sprašuj se kaj bi pripravila, da bo po njihovih "standardih", raje pripravi nekaj kaj najbolje znaš in domači najraje jedo. Urša Sporočilo je spremenil(a) urssa dne 08. jan 2009 11:42:38

antem9800  

član od: 7.1.2009

sporočila: 6

8. jan 2009 13:41

Hvala vsem, da ste se tako potrudili z odgovori. Malo sem , še posebej ob tvojem pisanju, Vendelina jr. In ja, sem se odločila, da bom najprej za svojo družino kaj novega in drugačnega (in seveda poceni) skuhala, če se mi bo že dalo, bodo oni verjetno 100x bolj veseli mojih kulinaričnih poskusov Sorodniki pa bodo dobili, ko bodo prišli, tisto, kar radi in dobro skuhamo (pa kakšno novo malenkost bom poskusila): govejo ali korenjčkovo juho, nekaj iz pečice, pa listnato solato ... Zimske pojedine ne bo, ker mi ne maramo klobas , meni ljuba repa bo pa za predjed Še enkrat hvala in lep dan vsem! Antem9800 P.s. posebej za Vendelino pa: MOČNO si mi dala misliti, MOČNO antem9800

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. jan 2009 13:48

Antem9800, novo leto je ravno primeren začetek za nove liste v življenju. Pa srečno. Vendelina jr.

majdka  

član od: 24.9.2003

sporočila: 126

8. jan 2009 14:30

Ko sem tole brala, sem še mal po teh linkih pobrskala, kaj pišete, pa sem vse pobrklala, sem zgleda na napačen link odpisala antemi. Sam ne sekiraj se, pejt ven na luft preden bodo obiski prišli. Napisala sem tam nekje, kaj pa jas vem kam sem napisala, zdele ne najdem. Naredi flambirane sv. rebrca (dej jih v vrečko za peko, jih peč kakšno uro, še bolje dve. (temperatura primerna), jih razkosaj (lahko že prej) , segrej konjak in jih na mizi polij in prižgi. Pali ti rečem, ful dobr pa še ob večerih, če svetloba ni preveč močna, naši obiski so bli navdušeni - tudi nad okusom. Sploh ne vem kaj je dons z mano, sem sfuzlana do konca. Polna luna se približuje,kaj morm. Adijo ,moji na kulinariki.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. jan 2009 16:09

Obisku, ki ima vse, je treba ponuditi nekaj skromnega in originalnega. Oziroma ne jih kopirat za svako ceno. Ostati zvest samemu sebi.

Mi imamo prijatelje, ki kulianriko obvladata v nulo, pri njih se vedno izvrstno, izbrano je, jedi so originalne, prirpavljene z znanjem in ljubeznijo (tudi profesionalno sta blizu kulinariki), ideje take, da dol padeš. A sama sem ju vedno brez kompleksa povabila k nam. lPoleti na pečenega kozlička (raženj, obračal je moj oče), kup svežih solat in baklave (in je bil on nad tem tako navdušen, da je dogodek omenjal v enem dnevniku, ki ga je pisal za enega od medijev; brez imen, seveda). Hočem reči: nisem ju skušala kopirati, ker je še tako dober ponaredek slabši od originala. In vedno rada prideta k nam tudi sicer, ker vesta, da bo nekaj dobrega na krožniku, čeprav daleč od izbrane vrhunske kulianrike, kot se je gresta onadva.

 

Druga moja prijateljica je mojstrica krašenja mize, prirpavljanja pogrinjkov in aranžiranja jeid na krožnikih. Vse v nulo štima, brave se skladajo, okraski na mizi, sveče, vse v različnih tonih iste barve... Jed pa tudi - kot kje pri profičih, pa še okusne in dobre, a preproste za pripravo. Ampak tudi ona ve, da pri meni miza ne bi tako sijala, da si pri meni vsak sam da jed na krožnik, ker jedi strežem na pladnjih (bi postala čisto živčna, če bi morala deset obrokov dekorirat s skakšnimi malenksotmi ...). Tako da ostati zvest samemu sebi je najbolje, to pa kombiniraš na način, da izbereš za goste jedi, za katere veš, da jih imajo radi.

 

Je pa odvisno tudi od tega, ali jih želiš pogostiti iskreno, z veseljem,  ali jim dati "kajlo", torej pokazati, kaj si o njihovem stilu pravzaprav misliš. Ker se mi zdi, da nisi v tem stilu, da gre za tisto prvo, da bi pač rada sorodnikom vrnila prijetne ure druženja pri mizi, pripravi kaj preprostega. Ni ga čez sproščenost in dobro voljo pri mizi, ob takem vzdušju je vsaka hrana dobra.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti