Hrana za vsak dan

adalbert  

član od: 2.2.2008

sporočila: 285

tema odprta - 3. jan 2009 21:19 | ogledi: 6.369 | odgovori: 10

Prebiram forume in občudujem vse tiste, ki imajo ideje za recepte v malem prstu Tu mislim na mamamio, katka lopatko in še druge. Priznam da sama veliko teh stvari ne poznam, čeprav sem bila v tem poklicu celih 36 let.Rada dobro je, tudi kaj novega skuham, toda sedaj po praznikih si želim čisto preproste jedi.Kaj se na vaših krožnikih navadno, ali največkrat znajde?

adalbert

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

3. jan 2009 21:34

v zimskem času jaz skuham npr. joto, segedin, krvavice, pečenice, golaž, pasulj - no ena od takih na teden Poleti teh jedi običajno ne kuham. Takrat so bučke, polnjene paprike , zelenjavne juhe, solate, jedi na žaru. Sicer pa pizza, lasagna, različne rižote - morske, mesne, zelenjevne, gobove. Potem testenine s tuno, z ragujem, s šunko in grahom, ribe... Ob nedeljah pa kakšnega polnjenega piščanca ali pa samo bedra, pohanje , lovska pečenka , zreki z gobovo omako , goveje juhe ne kuham vsako nedeljo, ker jo nočejo jesti. LENČA http://www.moj-album.com/uredi/lencaa/144316

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. jan 2009 16:04

Na današnjo popraznično nedeljo smo jedli lignje v paradižnikovi omaki, zraven pa polento, pečeno s paradižnikom, čebulo, začimbami ter potreseno s sirom, pa zeleno solato.

 

Dan prej sem naredila testenine z zelenjavo (mož), po eno orado in brancina za hčer in njoke z mesno omako za sina, sama sem pojedla zadnji dve prvo januarski sarmi.

 

Sicer pa obožujem joto, kot jo skuha tašča, pa ričet (tudi njen), kislo zelje (predvsem dušeno) in bujto repo s kašnicami in krvavicami, to so moje najljubše zimske jedi.

 

In testenine na tisoč en način, skozi vse leto.

 

Mamamia

mamamia

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1410

4. jan 2009 20:30

Naredila sem njoke z omako iz masla, čebule, žajblja in mleka. Enkratno! daga

filomena  

član od: 3.8.2002

sporočila: 45

6. jan 2009 15:09

Skuhala sem si mineštro s krompirčkom, korenjem, fižolom, lečo, rjavim rižem in ostankom šunke, ki smo jo za praznike spekli v testu. In tole (z užitkom) hrustam že dva dneva, pa še je bo za večerjo :)

http://www.drfilomena.com/

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. jan 2009 15:31

Melonina rižota s curryjem - sem se že enkrat razpisala, kako se to naredi, če imaš pa hudo željo....se mi pa javi na ZS, ker gre za recept, ki sem ga bolj-ali-manj snela iz ene restavracije in ga ne bi ravno tule objavila (kitenje s tujim perjem). Pa polnjene pečene paprike: izdolbeš paprike, daš notri kakšen konzeriviran ribji file, zapreš z mocarelo, daš v ognjevarni pekač in imaš to potem na pečenju 200 za 15 minut. Plus, sem velika pristašica pečenja mesa na nizkih temperaturah (smo imeli ravno včeraj to diskusijo) in če se le da, delam na tak način tudi golaže in bržole..... Vendelina jr.

Judita13  

član od: 8.1.2009

sporočila: 9

8. jan 2009 16:13

Jaz sem pa naredila sataraš po svoje in sicer, na oljčnem olju zmehčaš na rezine narezano čebulo, dodaš narezano papriko, nato česen, da zadiši, nato na kocke narezan paradižnik in medetiranske začimbe, dobro prepražiš,dodaš tuno iz konzerve in vse še enkrat pregreješ. Na vrh položiš rezine aromatičnega sira, da se malo zmehčajo. Ješ s kruhom ali s testeninami, krompirjem, polento....mmmm. Oljčno olje lahko dodaš tudi čisto na koncu,da bo jed še bolj aromatična Judita13

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

9. jan 2009 11:15

Glede na to, da pogosto jem in kuham samo zase (razseljena familija pač), sem se v zadnjih letih navadila kuhati bolj na hitro. Najmlajša obožuje testenine, tako da velikokrat skuham pač neke makarone, zanjo so potem s parmezanom, carbonara, s tuno.. zase pa preprosto v voku popečem zelenjavo ki jo pač imam v hladilniku (kitajsko zelje, korenje, paprika, belgijski radič, navadno zelje...), dodam včasih žličko pesta, včasih malo parmezana, včasih malo sojine omake ali kulinarične glazure iz balzamičnega kisa.. in vse skupaj zmešam. Zraven solata ali tudi ne. Če niso makaroni je včasih kvinoja, kuskus, prosena kaša.. postopek pa podoben. Poleti velikokrat samo solata ali sataraš. Enako je včasih zelenjavna juha iz tistega kar se pač najde v hladilniku (meni zelo dobra je kombinacija krompirja, korenja in cvetače, naredim jo na"belo" torej z malo kisle smetane, meso ni obvezno, včasih kaka hrenovka notri pade). Zraven palačinke, šmorn ali tudi nič. Rada imam tudi rižote s piščancem in zelenjavo, včasih kake bučke v omaki, majhen zrezek in pire krompir. Ob vikendih kuhamo bolj zares - lazanje, musake, zdaj pozimi repo, matevža in krvavice. Redko kuham ričet ali pasulj, čeprav jih imamo čisto radi. Ob nedeljah nedeljsko klasiko - govejo juho (poleti ne), meso iz pečice - mrežna pečenka, štefani, piščanec, vratina.. zraven pražen krompir in solata. Sladic zadnja leta ne pečem kaj dosti, ker se vsi nekaj nazaj držijo in potem pobašem vse sama, včasih kak štrudel in to je to. Kakšne posebnosti in novosti se grem z veseljem ko povabimo prijatelje na prigrizek in čvek. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca Sporočilo je spremenil(a) tinca dne 09. jan 2009 11:16:40

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jan 2009 13:05

Adalbert, po tehtnem premisleku bi takole rekla: če si bila toliko časa poklicno v tej dejavnosti......potem imaš pa vso pravico, ma kaj pravico, dolžnost, da nekaj časa čisto nič ne skuhaš in spečeš. Malo si spočij telo in možgane od te rutine in po tem, ko si boš spet resnično želela kuhati, se ti bodo novi recepti porodili sami od sebe. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti