Pečenka - pomoč

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

5. jan 2009 13:37

Lisa, hvala za tele čase, so že v beležki. V nedeljo sem pekla stegno od odojka caa 7 ur in smo bili vsi mnenja, da boljšega še nismo  jedli. Bom v kratkem poizkusila še s piščancem.

Lijana

Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 05. jan 2009 13:38:15

Onka  

član od: 23.11.2005

sporočila: 42

5. jan 2009 13:48

Hvala, to svinjsko pečenko smo že pojedli (pekla se je 2 uri pri višji temperaturi) novoletna lakota pač bom pa govejo poskusila ta vikend. Res ste zlate (zlati)! Ostanite še vse leto tako fajn (in koristni) Onka[smile]

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

5. jan 2009 14:16

Oprostite, ampak... kaj se pa ima za pečt pečenka 7 ur? Sploh mi ni jasno! Nisem nek preveč šparoven človek, toda, čemu kuriti pečico 2x dlje, kot je sicer treba. Edino, če daš pečenko v pečico, ti jo pa odkuriš po nakupih ali na podaljšano kavico. Pozdravček!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. jan 2009 14:25

dragička, ampak, temperatura je toliko nižja, da si najbrž na istem, kar se tiče porabljene energije. Ne vem. ti bo kak fizik (ežoj, recimo, če te ne bo motilo, da bo na mizi brez prta računal) izračunal.

rimljanka - zasebno mnenje

femica  

član od: 27.8.2008

sporočila: 329

5. jan 2009 16:28

nisem kak fizik toda če gledaš čas, ki je tam 4x večji od normalnega ter temperatura, ki pa je le enkrat nižja te prime, dapomisliš kot dragička femica

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

5. jan 2009 18:46

Ma femica, če pa prav razmisliš, z porabo elektrike je verjetno približno enako. Normalno se pečenka peče na 220 oC, kar je mal več kot dvakrat, toplotne izgube pačice so toliko večje ( na enoto časa ), časa gre mal več kot dvakrat, upoštevati je treba tudi, da je pri višji temperaturi tudi večje izhlapevanje ( ki porabi precej več energije ) tako, čez palec ( brez preračunavanja na neoprtani mizi ) bi rekel, da je energijsko nekje enako.

Hedonist,

Vendelina  jr. ti je je napisal/a:
Hedonist, poskusi in ne boš več spraševal. Po tem, ko enkrat poskusiš z nizkimi temperaturami, greš težko nazaj na višje.Vendelina jr.

rekel bi, morda ja, morda pa tudi ne, poskusi, več kot razočaran ne moreš bit. Če celo stvar vzamejo znanstveniki, pol pa vse spredalčkajo. Rečejo, imamo naslednje vrste pečenja v pečici:

- pečenje na visoki temperaturi ( 232 oC  in več ): uporabno za mesa, ki so zelo mehka, bodoči da visokotemperaturno pečenje ne " izboljša mehkobe ". Porjavitev in karmelizacija  površine preskrbi čudovit okus, maščoba od pečenja je zelo uporabna..............

- pečenje pri srednji temperaturi ( 150 - 180 oC ), običajeno se peče nekaj več kot dve uri, tako da lahko porjavi, problem je lahko s postnim mesom ( brez maščobe ), možnost izsušitve.

- počasno pečenje (  93 - 135 oC ), to je ugodno za slabše kose mesa, bodoči, da zagotovi mehkobo in minimalno krčenje mesa. Priporoča se na koncu pečenja temperaturo dvigniti na 250 oC, da meso prjavi.

in ( kot da mi tega ne bi že vedli, le, da ne vemo, da mu tako učeno rečejo )

- angleški stil pečenja, najprej pečenje na visoki temperaturi ( čez 230oC ), potem na srednji temperaturi.

V tem modrovanju sta mi pomagala Bruce Aidells in Denis Kelly z knjigo " The Complete Meat Cookbook "

Moje izkušnje:

- goveje meso pečeno na nizki temperaturi, pod 100oC, sprejemljivo, če se doda še mal dima ( real barbecue, bi rekli američani ), enkratno.

- svinjsko pečeno na nizki temperaturi, ni " my cup of tea ", kot bi rekla ena moja prijateljica.

- ribe, pečene na nizki temperaturi me tudi ne prepričajo, če se pa doda nekaj dima, e....... to je pa nekaj čist drugega ( preizkušeno s cipli, brancini in skušami ), izgleda pa nekako takole:

 

ežoj

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

5. jan 2009 19:06

Torej Ežoj, ti to stvar priporočaš ali ne ? Iz tvojega pisanja nisem mogel točno razbrati tega. No saj bom poskusil sam ampak me vseeno zanima mnenje drugih, preizkušenih kulinarikov. Na žaru sem že tudi sam kdaj kako zadevo pekel grozno dolgo, sem imel ali slab žar ali pa je bilo meso zateglo ko hudič, pa mi ni preostalo drugega. tako da , tu približno poznam štos. Je kakšen sočen goveej T-bone fenomenalen . Ampak v pečici je stvar drugačna že v osnovi. Skratka pekel bom počasi ,pa da vidimo. Bom vsekakor sporočil. LP hedonist

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

5. jan 2009 19:14

Na novosti v receptih ali postopkih gledam zelo neobremenjeno. Če ne gre za tistih par sestavin, ki jih moj okus ne prenese in če niso vključene naprave in postopki ki jih nimam ali ne morem obvladati kot amater - poskusim. Po mojih dosedanjih izkušnjah je rezultat dober (moji rečejo "za ponavljat") v manj kot 50% poskusov. Ampak - če ne bi poskusila, ne bi vedela niti za tiste novosti ki so se dobro izkazale. In za obiskovalce te strani sem nekako vedno predvidevala, da bodo precej odprti za nove stvari. Ni pa nujno - če hočeš poskusiš, če ne pa pač ne. Lisa

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

5. jan 2009 19:39

Lisa, čist se s tabo strinjam, jaz tudi vse poskusim, tisti, ki me poznajo so tega vajeni in me več tudi za čudaka nimajo, zgodi se pa tudi, da mi pridejo, ko imam kakšno ( kulinarično ) polomijo.

Hedonist: poskusi s govejim ( lahko T- bone , naj bo debelina vsaj 3 - 5 cm ) prej ga čez noč daj v " pac ", lahko si sam izmisliš kombinacije česen, poper, morda rožmarin, jušna zelenjava, če boš kuhal ), pol pa peci na zelenjavi ( ni my favorite, jaz imam rad krompir kot podlago, se mi pa zdi da ni za tako nizko temperaturo ). Veliko uspeha in, prosim, poročaj.

ežoj

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

13. jan 2009 12:26

V enem tednu poskusila oba načina. Mercatorjevo mrežno pečenko sem spekla na počasen in hiter način. Slednji je bil všečnejši. Okus je bil polnejši, meso je vonjalo in imelo okus po pečenju, medtem ko se je v prvem primeru zdelo, kot da je meso kuhano. Bilo je bol plehkega okusa. Ob priliki bom poskusila še z govedino. mimika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti