Škampovi repki + kuhanje in čiščenje hobotnice

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

tema odprta - 24. dec 2008 9:39 | ogledi: 8.204 | odgovori: 16

Kako lahko pripraviš škampove repke, razen omake za kakšne testenine. Tudi pohala jih nebi. Se jih mogoče da naredit tudi na buzaro?

V skrinji imam dve kar precej veliki hobotnici. Prosila bi za nasvet kako se jih skuha in očisti, da jo bom naredila v solati?

hvala

Teka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. dec 2008 9:43

Na sezamovem olju (ali nabelem, če nimaš sezamovega) na hitro prepraži malo česna in ingverja, na to daj dobro osušene rakove repke in med mešanjem praži, da so čvrsti (dve, tri minute). Dodaj malo sojine omake, limonine trave.

Vmes lahko dodaš veliko sesekljane zelenjave.

 

Ali pa narediš inidjsko masalo z rakovimi repki. Če te zanima, sporoči, da ne bom v prazno pisala recepta.

 

Teme o hobotnici smo že imeli. Čas kuhanja je odvisen od velikosti, 20 minut do pol ure je potrebno, da  je kuhana.

Ko delam soalti, še toplo hobotnico, zrezano na koščke, premešam s krompirjem, zrezanim na kocke, tudi še toplim (1/4 krompirja na 3/4 hobotnice), potem dodam olivno olje, limonin sok, malo vina, sol, poper, sesekljan peteršilj, po želji lahko tudi malo česna, a naj ne prevlada.

 

Tole na brzino.

 

Mamamia

 

 

mamamia

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

24. dec 2008 12:24

Hvala obema. Mamamia a je to kot samostojna jed? Mnjam sliši se pa slastno Teka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. dec 2008 11:53

Ja, prvi dve stavri sta kot smaostojna jed, k prvi dodaš pečene rezance ali pečen riž, k drugi se je ali bel kuhan riž basmati (ali pa z nekateriumi začimbami, cel postopek traja kakšno uro) ali pa kateri od indijskih kruhov (jaz naredim naan s črnimi čebulnimi semeni). Mamamia

mamamia

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

27. dec 2008 8:55

mamamia kako se speče rezance in riž? Teka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. dec 2008 10:24

Jasminov riž najprej na cedilki spiraš, da je voda popolnoma čista. Daš ga v posodo in zaliješ s toliko vode, da je riž prekrit za dobra dv cm, dodaš nekajkapljic olja. V odkriti posodi ga daš na srednje močan ogenj  in pustiš, dokler voda toliko ne izpari, da je še samo na površini riža, se pa že naredijo značilne vdolbine v riž. Takrat znižaš ogenj na skoraj najnižjega možnega in posodo pokriješ ter pustiš kakih deset minut. Riža ne mešaš, le posodo občasno streseš.

Riž naj se popolnoma ohladi, lahko gatudo raztreseš v pekač ali na kuhinjsko krpo.

V voku ali drugi posodi razgreješ olje, dodaš ingver in česen, takoj še zrezano zelenjavo, pootem pa žlico po žlico dodajaš ohlajen riž in mešaš, da se prepoji. Tako vse, dokler ne porabiš riža. Sproti vmešaš še sojino omako, lahko tudi malo ostrigine. Ko je gotovo, potreseš s sesekljano čebulo.

 

Z rezanci je enako: kitajske rezance skuhaš (vsuješ jih v vrelo vodo, izključiš ogenj in pustiš tri do največ pet minut, vmes preveriš, ali so že mehki, potem jih odcediš in raztreseš po nečem, da se ne zlepijo preveč). Hladne dodajaš v vok in mešaš sames sojino omako ali z zelenjavo.

 

V oboje lahko dodaš tudi jajčno omleto, narezano narezance, ali pa jajce spečeš v voku in ga natrgaš, potem pa zmešaš z ostalimi sestavinami.

 

Lahko pa dodaš tudi meso ali rakove repke.

 

Mamamia

 

mamamia

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

28. dec 2008 19:41

Kako pa naredite pico z morskimi sadeži? Kaj samo na sir daste morske sadeže, pa pol še omako iz peteršilja in česna v olivnem olju? Naš petletnik si želi za Novoletno večerjo pico z morskimi sadeži in hobotnico v solati. Taka bo naša večerja 31. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

28. dec 2008 20:41

Pa še jaz, je kakšna razlika v okusu in pripravi običajne ter muškatne hobotnice? Kaj sploh je muškatna hobotnica? Zasledil sem jo v Leclerku, je dosti cenejša od običajne hobotnice. lp Vlado

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

28. dec 2008 21:58

Katarina naredi jo tako kot si napisala ja... Teka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

28. dec 2008 23:07

Katarina, če tržaško omako daj na pico šele na koncu, ko jo boš že vzela iz pečice! Peteršilj in česen se bi ti v pečici prežgala in zagrenila - pokvarila ves užitek, pa še tiste arome, ki jo od tržaške omake pričakujemo, ne bi bilo. Sicer pa nam paše na taki pici tudi paradižnikova omaka (pelate iz konzerve pretlačim z vilicami ali paličnim mešalnikom, dodam malo soli sesekljan česen, začimbe po želji),namažem po testu, na njo pa naložim morske sadeže in koščke mocerele in lističe parmezana. Pri morskih sadežih pazi, da se ne zafrkneš, če boš kupila zamrznjene, jih moraš obvezno prej odtaliti (najbolje na cedilu), saj se ti lahko zgodi "poplava" na pici, če daš v pečico kar zamrznjene. Tudi, če boš imela sveže, jih dobro odcedi, saj med pečenjem lahko spustijo precej vode in imaš potem namesto hrustljave pice en zoprn "žganc". Še najbolj "ziher" bo, če boš odtaljene in odcejene morske sadeže na hitro podušila na žlički olivnega olja in jih šele nato naložila na pico. Pa obilo užitka! Vlado, muškatne hobotnice (Ozaena moschata, eni jim rečejo tudi "muzgavci") so manjše od navadne hobotnice. Zrasejo nekje do pol kg, medtem ko navadna hobotnica (Octopus vulgaris) doseže tudi 15 kg (tako pravi vsaj Žarko Benčić v knjigi "S trnkom po Jadranu". Poleg velikosti se razlikuje tudi po številu priseskov na kovkah - muškatne jih imajo samo v eni vrsti, velike hobotnice pa imajo priseske v dveh vrstah. Še malo več o teh prekrasnih živalih (prizmam, zame so krasne tako v morju kot v loncu ;)): http://hr.wikipedia.org/wiki/Hobotnica http://www1.pms-lj.si/animalia/galerija.php?l http://www.s-pomorska.kp.edus.si/~verena/Z mamaF - Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti