Ruski bife za silvetrovo

cebelcaMaja  

član od: 19.12.2008

sporočila: 1

tema odprta - 19. dec 2008 8:42 | ogledi: 9.056 | odgovori: 16

oh..moje prvo sporočilo.....namreč že precej časa prebiram vaše nasvete in sem resnično več kot vzhičena kako dobre ideje imate...zato se danes obračam na vas...

namreč za silvestrovo boma midva z mojim ter njegovi in moji starši skupaj....jupii,

ampak organizirali bomo v najinem bodočem stanovanju, kar pomeni, da vse kar je zaenkrat v njem je kamin, štiri stene in to je to...na starega leta dan bom tudi delala, tako da časa na pretek za pripravo hrane ne bo :( in pa predvsem je to, da je niti nimam kje pogreti..

da bo ruski bife mi je jasno pa čist ok, ampak nimam pojma kak se ga naj lotim in s čim naj postrežem..

vnaprej se vam zahvaljujem za predloge in lepo pozdravljeni.

cebelcaMaja

sheembass  

član od: 18.11.2008

sporočila: 43

19. dec 2008 9:39

Živjo! Ker je ruski bife hladno postrežen, vi pa imate kamin in recimo da se ga že kuri in recimo, da ima vratca, ki jih je možno odpreti in na žerjavico položiti kamnito ploščo, buhnedej marmorno... ...je opcij malce več, kajti s pripravo hladnih jedi, namazov, omakic je kar nekaj rokodelstva. sheembass

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

19. dec 2008 9:40

Prejšni večer vam pripraviš in pospraviš v hladilnik : francosko solato, makaronov solato, koruzno s papriko in fižolom, pečeno papriko, ... itd. skuhaš šunko, nekaj drugega narezka, sire, spohaš meso (oz. doma tik pred odhodom) spečeš pecivo ali piškote že kakšen dan prej...(od peciv, baklava, pecivo na suho, skutine ledene kocke,.....piškote pa katere koli, vsaki zdržijo nekaj dni)... pijača, .....krožniki, prtički...... Če pa je kamnin funkcionalen, bi jaz zakurila, bilo bi lepo romantično, zraven bi pa pripravila še palce. Na palcah lahko spečeš kruh (ovit okoli palce), hrenavke, pence.......itd....nekaj drugega...

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. dec 2008 10:32

Ja, katka, je....Sicer sem jaz za en trenutek mislila, da je to švedska miza, na kateri imaš še dodatne posladke tipo Mihail Barišnikov (leta niso važna), Dima Bilan....ampak sem se zmotila... Čebelici pa takole: ti lepo kontaktiraj našo darling mamamio, ona ima dolg seznam stvari za bife za vse priložnosti. Predvidevam, da smo ga kar skopirale, vendar se ne kitimo s tujim perjem in je najbolj korektno, da dobiš ta pravi seznam kar pri viru. Vendelina jr.

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

19. dec 2008 10:59

Dima Bilan ti je všeč, Vendelina? ne bi si mislila... cebelcaMaja, poskusi ponudit še tunin namaz: na drobno naseckaj čebulo in kisle kumarice, dodaj tuno iz konzerve in majonezo, začini po okusu in zmešaj. Sicer se boste lubčkali za novo leto, ampak če ga boste jedli vsi, ni panike. Mi ga imamo strašno radi. RadaJem

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. dec 2008 11:02

RadaJem je napisal/a:
Dima Bilan ti je všeč, Vendelina? ne bi si mislila... RadaJem
Mah, v žaru pisanja mi kak drugi ravno ni prišel na misel.....sem se šele kasneje spomnila na tiste ruske cukrčke, ki igrajo tenis... Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. dec 2008 11:24

Za silvestrovo sem sama za nekoliko bolj svečane prigrizke, oziroma da je vsaj del hladno - toplega bifeja  v tej smeri, železni  repertoar pa obvezno sestavljajo pršut, ocvrt piščanec in francoska, pa tlačenka v solati in tatarski ter ribji biftek. Ker del druščine ne more brez klasike, pa pripravimo tako, da vsak najde kaj zase.

Sama imam ob svečanih prilikah najraje kaj v stilu majhnih prigrizkov.

 

Ko nas je pa bilo manj, 10 do 15 na primer, pa smo prav uživali tudi v treh različnih fondijih.

Mamamia

mamamia

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

19. dec 2008 22:24

Se pravi, da vas bo 6, a ne? Jaz ne bi pretiravala z goro jedi, ker jih boste težko pojedli...

1. jed - ribji namaz (lahko ga pripraviš prejšnji dan)

2. jed - rižota z morskimi sadeži (lahko jo pripraviš že prej v picopeku in potem samo pogreješ - elektriko, predvidevam, da imate) ali pa školjke na buzari (so tudi super v picopeku)

3. razne solate (tudi pripraviš že dan prej - narediš lahko recimo hobotnico v solati, pa tuno s koruzo)

4. Pecivo - milijon idej najdeš v temi o prazničnem pecivu in čisto vse lahko pripraviš nekaj dni prej

 

Ta izbor bi bil po mojem okusu, ker imam rada morsko hrano. Če ste bolj za meso, pa naredi takole:

 

1. jed - tatarski biftek (pripraviš ga doma, vzame ti 15 min)

2. pljučna govedina na palčkah - meso lahko nekaj dni prej narežeš na kocke, posoliš, premažeš z oljem in natakneš na palčke. Pečete v kaminu in vsak si zapeče po želji... Narediš tudi druge vrste ražnjičev, npr. zelenjavne, puranje, piščančje, pa kakšen košček olimskega sira za žar daj zraven, da bo bolj zanimivo

3. različne solate (npr. francoska, testeninska... )

4. sladice

 

Če boste bedeli zelo dolgo, si lahko privoščite še sarmo (pogreto v picopeku), ali kakšno drugo enolončnico...

 

Lepo praznujte in dobrodošla na kulinariki!

jasna

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

19. dec 2008 23:14

In da še jaz pristavim svoj piskerček, predno se bo zgodilo kaj nebodigatreba v kaminu ali karkoli že to je. O vsem tem pa me je poučil moj dragi tast, ki bo vsak čas nosil 8 križev in je nadvse iskan mojster v izdelovanju kaminov in krušnih peči. Torej če začnem ugibati je prav možno, da ima čebelicaMaja kamin in če ga ima, potem lahko kar preneha misliti, da bi v njem karkoli pogrela, ker kamin ima le kurišče, tam pa ni prostora za pogrevanje. Kamin ni temu namenjen in to se ne da naredit. Za tako stvar je potrebno peč (ki pa to ni) prej dobro segret (1 dan), potem pa kurit s pravimi drvmi, ki dajejo določeno temperaturo dlje časa. Predvidevam, da tega čebelicaMaja nima na razpolago. Če bi kurila z napačnimi drvmi bi le ta predno bi bila hrana dovolj topla že prenehala oddajati toploto in potrebno bi bilo ponovno naložiti. To bi ustvarilo nov ogenj in seveda tudi dim, hrana pa v nobenem primeru ne sme na ogenj, kaj šele da bi smrdela po dimu. Poleg tega sem tudi že omenila, da kamin nima prostora za peko ali pogrevanje (v končni fazi gre za en in ist prostor), posoda s hrano pa direkt na žerjavico ne gre. Malo verjetno je tudi, da ima posodo ki je namenjena peki v krušni peči. Možno je tudi, da ima v stanovanju krušno oziroma lončeno peč in to tisto, čisto malo, ki ravno tako nima drugega prostora kot kurišče. Pogrevanje tudi tukaj ni možno iz istih razlogov kot pri kaminu. Dokler sama nisem probala peke in kuhe v krušni peči bi vse vaše predloge upoštevala, ker pa to poznam iz lastnih izkušenj vem, da to ni mogoče. To ni štedilnik in ni pečica, teh stvari se je preprosto potrebno naučit. Predno pa se tega naučiš so ponavadi prvi poizkusi zelo klavrni, hrana, ki pa to več ni, pa ponavadi za v smeti. Žal, ampak tako je. Poleg tega se takih podvigov nebi lotila na tak večer v krogu takih gostov. Najbrž ni cilj v tem, da celo noč pihaš v žerjavico in moleduješ, naj se tisti košček mesa že vendarle speče ampak v tem, da tudi sama uživa v družbi. Jaz bi vse picopeke in podobne zadeve pustila doma in se poslužila mamamiinega seznama jedi, jih pripravila dan prej in prepričana sem, da bodo vsi zadovoljni. lp Vesna

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. dec 2008 2:24

Pri nas pa v kaminu brez problema že leta in leta pogrevamo, pečemo in kuhamo, drva so tista, ki pač so in hrana seveda diši po dimu. Ni da ni, od mesa, zelenjave in rib na gradelah do kostanjev v kostanjski ponvi, česarkoli pod peko in seveda polente v kotliču.

Pa na žalost naš kamin ni klasični focolar, kamor bi se dalo postaviti še kak stol ali dva in nadzorovati brbotanje polente, ampak en tak modernističen monstrumček. Deluje pa vseeno, vedno, in še nikoli nismo metali v njem pripravljene hrane v smeti.

Ne vem če imate radi polento, če vam je všeč, si lahko za majhen denar nabaviš čisto tapravo bakreno polentno kastrolo v Mercatorju. Rabila boš še stojalo, če ga nimaš. si pomagaj z dvema opekama.

Kuhana na živem ognju je polenta nepozabna, če se odločiš zanjo, ti pošljem po ZS kakšen recept.

Za zraven je običajno bakala, ampak če vam ni všeč, ni nobenega razloga, da ne bi pripravila kaj drugega.

 

 

  

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti