Kako dobiti cel kuglof iz modela?

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

11. dec 2008 12:36

Moja tašča pa prisega na teorijo, da se pekač "prepeče". Torej parkrat ga daj praznega v pečico (recimo po koncu kake druge peke, ko je pečica še vroča in ugasnjena). Po nekajkratnih takih "terapijah" ne bo več težav. Ona je recimo tako uredila z modelčki za orehe.

Atina

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

11. dec 2008 12:56

Katarina K je napisal/a:
Ma meni je pa škifo, če ni dobro oprano. to mi ni rešitev. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/
Pa saj se ne gre za to, da pekač ni dobro opran. Le prej ga namočiš, da ostanki testa malo odstopijo, da lahko pekač opereš z nežno stranjo gobice. Če drsaš z grobo stranjo, se ponavadi uniči vrhnja plast, na tistem mestu se potem pecivo sprime. Se strinjam tudi s tem, da je treba pekač prepečt, da se naredi zaščitna plast. Saj za teflon ponavadi že v navodilih piše, da se ga pred uporabo dobro segreje praznega. Naše babice niso poznale teflona in silikonskih modelov, pa niso imele takih težav... matilda

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

11. dec 2008 13:04

Jaz sem lani kupila dva modelčka v Alzaciji. Čisto prava, ročno izdelana in poslikana z njihovimi motivi, s certifikatom. Sta bila, milo rečeno pregrešno draga, ampak se je splačalo. Kuglof kar zdrci ven. Vedno imam vodilo: "nisem tako bogata, da bi kupovala poceni." To prečem zato, ker jaz grešnica v svoji kuhinji nimam okrooglega modela za pito, pa tako zelo si ga želim. Nimam ga, ker v to, kar vidim na tržišču enostavno nimam zaupanja. Drugo leto si ga bom raje privoščila tistega "tapravega," pa naj stane kolikor hoče. Mi vsaj ne bo delal sivih las. lp Vesna

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

11. dec 2008 23:02

[citat=--Katarina K--]Hvala Vendelina jr. ! tudi jaz sem študiala kaj za en vrag je to kuglof?! Katarina K http://katarinak.moj-album.com/[/citat]

Štajerci vemo, kaj je kuglof, ali "kuglhupf" kot pravi moja prijateljica, vzgojena od nemško govoreče matere.

Meni so kolački spili kri. Vsi. Lončeni, plehnati, z oblogo, veliki, majhni, še silikonski, iz katerih sem pred dobrim mesecem vlekla tamale šarkljčke ( dala sem premalo vode, to je bilo to.).

Se bom izognila navodil za lončene.

Bistven problem je v tem, da v  modlih, namazanih s tekočo maščobo , ali mehko maščobo, ki se stali v vroči kuhinji ( maslo, margarina, ki se zmehča), maščoba zleze na dno. Predlagam, da uporabiti kokosovo maščobo, ki je najbolj trda, s čopičem natančno namažite model, predvsem na rebrah, nato pa presujete s presejenimi belimi drobtinami, da so res drobne ( najboljše so iz sredice francoza, ki ga uporabiš za nadevane francoske štruce). 

Pred uporabo namazan model postavi v hladilnik, da maščoba ne bi spremenila agregatnega stanja.

Potem pa vsi ostali ukrepi, ki so navedeni prej, vendar mislim, da ne bo treba.

 

Ne maži vročega modela.

 

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 11. dec 2008 23:04:23

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

12. dec 2008 4:01

Nabavi si lončene pri lončarju in tega problema ne bo. Jaz te težave še nikoli nisem imela.

Ko se imela še kovinske,pa sem jih nove namazala z mastjo in lepo prazne prepekla, pa tudi ni bilo nobenih težav. Mogoče je v tem problem, da jih nisi prepekla.

Kyara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

12. dec 2008 4:55

Se pridružujem Kyari. Imam zdaj tiste male modelčke iz Hoferja, šarklejčke, medvedke,...pa vsi prav veselo skočijo ven....enako iz glinenih (ki so bili seveda prepečeni, tako, kot je zanje navodilo), .... Se pa strinjam, da se ne smejo pomivati s čistilom. Enako velja za vse pekače za palačinke. Tole je resnica: čisto malo čistila, pa temeljito splaknjeno.....tudi funkcionira.

rimljanka - zasebno mnenje

tanjatominec  

član od: 8.10.2001

sporočila: 149

12. dec 2008 7:34

Vsem hvala za pomoč, upoštevala sem vaše nasvete in včeraj uspešno spekla in stresla iz modela 18 malih kuglofkov. Najprej sem modelčke pomila samo s toplo vodo, potem sem jih dala v hladilnik, pred peko obilno namazala z margarino in posula z drobtinami. Ko so bili pečeni sem počakala 2-3 minute, da so se malo ohladili in jih potem obrnila. Kuglofki so kar popadali ven. Sploh mi ni bilo potrebno uporabiti trika z mokro krpo. tanja tominec

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti