Minjoni ali petit fours

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

tema odprta - 9. dec 2008 20:52 | ogledi: 5.335 | odgovori: 6

Pozdravljeni! To leto sem se odločilla, da bom za praznike naredila tudi minjone. Le eno temo sem zasledila tukaj, vendar nobenega oprijemljivega recepta. Ali bi mi lahko kdo kakšen recept za minjone napisal? Hvala!

yulchi

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

9. dec 2008 21:17

V bazi je ta recept http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=2032 Dobra varianta je tudi, da spečeš testo za rolado, ga razrežeš na tri trakove, jih namažeš z marmelado, zložiš enega na drugega, na vrh daš razvaljano plast marcipana in obtežiš za nekaj časa. Nato narežeš na manjše kose, ki jih preliješ s čokolado ali dekoriraš po želji. matilda

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. dec 2008 15:29

Petit fourse lahko narediš tudi tako, da narediš manjše kolačke iz krhkega tesa, z vdolbinico na sredini, in jih napolniš s kremo. Narediš osnovno masleno kremo in jo razdeliš na tri dele. Enemu dodaš malo konjaka ali kakšnega likerja (meni je konjak najljubši), v drug del daš malo staljene čokolade, tretjemu delu okrepiš okus z malo vanilijine arome (sli s čem drugim, stvar okusa). V kolačke nabrizgaš kupčke (zvezdast nasatvek) in preliješ s čokoladnim oblivom ter okrasiš.

 

Ideje pa dobiš tudi na internetnih straneh, v googla vtipkaj mignon(s), pa izberi slike oziroma images, in veselo na delo.

 

Za preliv za minjone izbereš temno ali svetlo čokolado in se igraš z vzorci (na malce ohlajeno glazuro ene barve naliješ malo glazure kontra barve in vlečeš z zobotrebcem razne črte; ali na sredo kolačka narišeš krog ali kvadratek, odvisno od oblike, kontra barve in z zobotrebcem vlečeš v vse smer - pride zvezdast vzorec; ali vlečeš linije, pride ciccak).

 

druga varianta je sladkor v prahu z beljakom, z dodajanjem različnih barv dobiš raznobarvne prelive in se pač še naprej igraš z vzorci. Omejitev je samo domišljija.

 

mamamia

mamamia

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

10. dec 2008 23:56

o super! hvala za odgovore! yulchi

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

11. dec 2008 11:49

Pri minjonih tako in tako recept ni bistven, saj več ali manj vse delaš iz enake mase (svetel ali temen biskvit, marmelada, marcipan), bistveno je okraševanje. Tako da to ni pecivo, ki bi ga jaz delala - že pri likovnem pouku v šoli sem imela težave, torte pa krasim, ker jih moram, preveč od blizu se jih ne sme gledati ... Od nekdaj pa imam predsodke do zelo "lepih" peciv, čeprav priznam, da tudi jaz kdaj "zazijam" ob kakšni krasotni torti ali pladnju "profesionalno" okrašenih minjonov. Še vedno pa mi je precej pomembnejši okus (sem še iz pred-video generacije ...). Sem pa že večkrat delala "minjone" v smislu koščkov peciva ali torte, ki sem jih dala v papirnate skledice, tako da se jih je dalo jesti z roko in nista bila potrebna krožnik in vilice. To pa se zelo obnese za določene priložnosti. teta torta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti