Plače

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. dec 2008 6:24

mizarka je napisal/a:

-Razni zdravstveni poklici( ne mislim zdravnikov), poklici povezani s šolo, se dodatno izobrazbo pridobiva v sklopu opravljanja službe(mogoče ni povsod tako, tako, da mi ne zameriti, vsaj mož je dodatno izobrazbo še prej ko sva hodila pridobival na tak način)

mizarka

Zdaj pa ti mimo sekaš.

rimljanka - zasebno mnenje

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. dec 2008 8:04

Berem, berem in ne morem verjet : pa kje vi živite? A ne veste, da sedaj imamo kapitalizem? A ne vidite, da dohitevamo toliko opevano Ameriko: tudi tam, najnižje plačani delavec ne more preživet od ene plače.

Kako funkcionira kapitalizem smo se mi starejši učili v šoli, mlajši se tega v kapitalističnih šolah ne učijo. Kapitalizem je eno samo izkoriščanje, šolanje tu veliko ne pomaga ( razen za ozaveščanje ), kakšna je velika razlika, če delavka v proizvodnji dobi 500€/mesec, dipl. strojni inženir v isti fabriki dobi 800?

Zanimivo pa je, da je že na zahodu veliko razmišljajočih pogruntalo, da kapitalizam vodi svet v pogubo in ne ponuja nobenih rešitev. Za angleško govoreče, poglejte kakšno knjigo Naomi Klein-ove ( No Logo, se mi zdi, da je prevedena v slovenščino, in njena ta zadnja ( nisem bral, imam pa naročeno ) The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalisem ), pa od Noam Chomskega, pa.........Celo so iz naftalina izvlekli ( beri nanovo tiskajo , napisano pred šezdesetimi leti ) knjigoJoseph A. Schumpetra: Capitalisem, Socialisem and Democracy, v katerem možakar predvideva zlom kapitalizma.

Poglejte kaj se dogaja v Grčiji, a mislite, da je vse to posledica uboja ( ne nazadnje ) huligana, ali je morda kakšna kaplja čez rob in na površje prihaja splošno nezadovoljstvo stanjem ( kapitalizma ).

Glede šolanja, še to: formalno inzistiranje na izobrazbi je neumnost, vendar, če nekdo hoče opravljat delo prej omenjenega strojnega iženirja, mora obvladat lasnosti materialov, natezne trdnosti.............. in še en kup drugih reči, ki se jih lahko naučiš le na študiju strojništva. V kakšnem čvekajočem poklicu ( recimo: marketing, borze, skladi......) je res vsen kakšno izobrazbo imaš, le lopov moraš bit, da lahko mirne vesti pogledaš v oči ljudem, ki jih izkoriščaš ( beri delavcem z 500€ plače ).

My dear lady frend pa bo spet o bremzah in očarljivosti.

ežoj

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

10. dec 2008 9:05

Haha... Mislim, da bodo nekateri ponovno prišli do zaključka, da je bil socializem še najboljši.... ne morem ocenjevat, sem bila še otrok. Mogoče bo Chomski pogruntal kaj bolj pametnega od tega, kar smo doslej imeli, pa mislim, da kaj bistveno drugače ne bo, vsaj dokler sistem vodimo ljudje. Vedno se bodo našli tisti, ki bodo hoteli obogatet na račun drugega. Kristus je sicer imel/ima dobre ideje, ampak kaj ko je premalo zainteresiranih! Tudi tele grke bodo počasi "pomirili" in zatučkali. Velike živine se niti ne sekirajo kaj dosti. Ljudem je to treba pustit, da imajo občutek, da imajo svobodo govora. Ko človek gleda kam naš svet drvi, se teorije kaosa niti ne zdijo tako zgrešene. Držite se +! veverica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. dec 2008 9:20

Ežoj, sončece, ti bi s čvekanjem bolj malo zaslužil.... Vendelina jr.

barbyslo  

član od: 3.1.2008

sporočila: 165

10. dec 2008 9:36

Vsak delavec si zasluži za svoje delo dostojno plačilo.Te bedne fraze ,,pa bi hodil v šolo da bi zaslužil več,, je nizkotno in nesramno namigovanje na človeško večvrednost tistih, ki so diplomirali. Poznamo jih polno, ki si diplom sami niso priučili in jih s svojim delom niti malo ne opravičujejo. Plačilni razredi so v veliki meri skrivanje za nesposobnostmi marsikaterih v raznoraznih službah. Odgovornost do dela je v vsakem poklicu. Če delaš dobro si zaslužiš tako plačilo da lahko dostojno živiš. Manager ima odgovornost da uspešno rihta posle, delavec pa da kakovostno izdela izdelek. Če oba sodelujeta firma prosperira in si vsi delijo dobiček.Pri nas pa že dolgo marsikje ni tako in pristali smo na delavskih plačah ki so nižje od prispelih položnic ki jih moramo poravnati. Lep primer je Elan, ko jih bo mnogo na cesti, nekateri pa si bojo razdelili dobiček. Izkoriščanje je temelj naše družbe. Zasluži hitro in samo ti. Kaj bo jutri in kaj bo s teboj ki ,,šljakaš,, nas ne zanima. Jest bom pobasal dnar in grem drugam, ker imam diplomo in me vzamejo. Pomebno je kakšen si kot visoko izobražen človek, kakšne vrednote in znanje imaš in sposoben dejanske odgovornosti za vse pod teboj, ki jih vodiš. Odraz naše družbe je omogočanje dela, beri nedela, tistim, za katere bi bila edina šola poleg nekoga, ki za tekočim trakom zasluži 450 eurov za 8 urni normirani delavnik. Pa bi se verjetno kaj kmalu marsikaj spremenilo. barbyslo

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

10. dec 2008 9:36

ežoj je napisal/a:

V kakšnem čvekajočem poklicu ( recimo: marketing, borze, skladi......) je res vsen kakšno izobrazbo imaš, le lopov moraš bit, da lahko mirne vesti pogledaš v oči ljudem, ki jih izkoriščaš ( beri delavcem z 500€ plače ).

ežoj

S tem se pa precej strinjam. Imam v neposredni bližini gospo, ki se ukvarja z novačenjem v sklade in ima jezik zelo dobro namazan, torej ji je tudi dobro šlo, je že nekaj let dobivala nagradno letovanje na Kanarskih otokih zaradi uspešnosti. Zdaj pa iz vsakega medija bruhajo novice o padcih delnic, rušenju skladov... in bi nekateri radi te svoje denarce dvignili. Tudi jočejo se, tako so prizadeti, ko vidijo, da je iz njihovih prihrankov nastal en velik "NIČ", gospa jim je pa ja ob novačenju rekla, da bo nastalo vsaj 25 x toliko... In še poprček: dotični (skoraj se ne spodobi reči gospa, ker se po mojem mnenju gospe ne obnašajo tako) ženski so ljudje denar prinesli, da ga je ona nesla v tujino, kjer ga je prenakazala v neko drugo državo. Si lahko mislite, kako so ljudje naivni? In to dan današnji, ko lahko iz vsake drvarnice z brežičnim internetom nakažeš denarce (če jih le imaš na računu) kamorkoli po svetu...

In, da ne bo samo grdo: pred meseci sem imela en preblisk o nekem življenjskem zavarovanju, naložbenem itd., je zastopnik že naredil izračune, mi dal mesec dni časa, da zadeve premeljem, potem pa poklical in rekel, da tega ne bo naredil (ne meni, ne komu drugemu v tem času), ker njega ne bo nihče s kolom lovil čez nekaj let, ko bo skušal uživati v statusu upokojenca. Kar kaže na to, da so med "čvekajočimi poklici" tudi svetle izjeme.

Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. dec 2008 15:56

Kakor koli obračamo, nek sistem plač mora biti, sicer bi bila anarhija.

Osnovno socialno merilo bi moralo biti, da najnižja plača zadošča za osnovne potrebe. Način izračunavanja je znan. Tisti, ki brez lastne krivde ne zmorejo doseči tega osnovnega praga (bolezen, drugi razlogi), bi morali dobiti pomoč od države.

Ampak to je možno le v idelanih razmerah, ki jih seveda nikjer ni.

 

Izobrazba mora imeti svojo ceno, a ne more biti edini in odločujoči dejavnik. Tudi pot do izobrazbe je zadnja leta bistveno težja kot kdaj prej - sem že kar nekaj časa na svetu in lahko neke stavri primerjam. Ne ocenjujem nekega sistema, pač pa navajam dejstva in ta kažejo, da si vse manj mladih lahko privošči primerno šolanje.

Žal pri nas še nismo iznašli formule, ki jo poznajo ponekod na zahodu - za nadarjene, ki nimajo materialnih možnosti za dober študij, poskrbi država. Ali se (tudi zasebne)  fakultete trudijo za nadarjene študente in jih štipendirajo, da pri njih študirajo (sploh športnike, glasbenike, za karkoli izjemno nadarjene, ne glede na področje; kaj šele za talente za naravoslovne vede; tako imajo možnost za študij tudi mladi iz socilano šibkih družin, ne le tisti, ki imajo denar).

Ne znam si predstavljati, kako bodo starši posalli na študij otroka, če znaša družinski proračun 600, 800 ali celo tisoč evrov. Otrok mora preko študenta delati sam, to mi je edini način, ki ga vidim. Ker imava z možem nadpovprečne plače, pa sta dva študenta, od tega ena v Lj, kar precejšenj strošek in se pas vedno bolj zateguje.

 

Pri vsem tem pa gre življenje svojo pot in eni se znajdemo v stimulativnem, zanesljivem okolju, drugi se v državni - javni službi trudijo (ali znajdejo) vsak po svoje, gospodarstvo je sploh zgodba zase. Še dobro, da imamo vsaj sindikate, katerekoli usmeritve že, ki skrbijo, da imajo zaposleni na nižjih delovnih mestih, ki tudi niso toliko spretni pri poznavanju raznih predpisov in jih zato lastniki in vodilni lažje zmanipulirajo in jih žejne čez vodo peljejo, vsaj nekakšnega zagovornika oziroma zaščito. Do neke meje seveda, ker pridejo stvari tudi do točke, ko sindikati ne morejo nič več.

 

V odnosu delodajalec - delojemalec je pa tako, da sit lačnemu ne verjame. Kdo je sit, vemo.

 

Mamamia

 

 

 

 

 

 

 

 

mamamia

marusa 2  

član od: 5.9.2007

sporočila: 58

10. dec 2008 19:33

Očitno je tukaj veliko takih ki so proti tistim ki imajo diplomo, vendar se morate zavedati, da marsikdo z diplomo ne zasluži veliko, v teh časih pa tudi nihče ne zaposluje takih ljudi, tako da ni treba tako udrihati čez tiste bolj izobražene, pa neglede na to kateri faks so dokončali. Večina nas je v študij vložila veliko truda in zato se mi zdi tudi prav da človek ki poleg izobrazbe obvlada svoje delo za to dobi tudi ustrezno plačilo. Najdejo se pa seveda tudi taki ki vse to izkoriščajo, vendar se najdejo taki tudi med delavci v proizvodnji. Vsak od nas se na svoj način trudi zaslužiti za preživetje, tako da se večini res ne more nič očitati. marusa 2

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

10. dec 2008 20:12

Mislim, da tule nihče ni proti nam ki imamo diplomo!! Jaz nisem dobila takega občutka. Kar se pa tiče študija pa vsem svetujem to kar sem sama naredila. Takoj ko sem se zaposlila in sem imela redne prihodke, sem odprla varčevalni račun in dajala vsak mesec na stran minimalen znesek (takrat je bilo to 5.000 sit). In to sem si uredila že dve leti preden sem dobila prvega otroka. In varčujem za svoja dva malčka, ker vem, da bo čez 14 let, ko bo prvi uspel prit tako daleč (Če Bog da!), študirati strašno težko. Pa tudi zato, ker sem sama imela to možnost da sem bila tri mesece na študentski izmenjavi in se še predobro spomnim, kako sta starša iz sebe iztisnila zadnje kovance, da sta mi to omogočila. To želim tudi svojim otrokom in si ne delam utvar, da bom takrat imela zadosti denarja. Na računu se pa počasi nabira, uspela sem nekako še povečat vložke za varčevalni račun in se kupček počasi a vztrajno povečuje. Skratka, če bodo voljni študirat, bom jaz pripravljena! Če pa ne, pa tudi prav. Taki kupčki vedno prav pridejo. Lp, veverica

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. dec 2008 7:43

sara,

problem je v tem, da Chomski & co. le ugotavljajo " da je kapitalizem gnil " ne ponujajo pa odgovorov. Marx se po propadu real-socializma sliši kot kletvica.

Glede šolanja še to: kapitalistišno šolanje je šolanje elit in je njim tudi namenjeno ( ni važno, da si pametan, važno je, da si bogat ). Po končanem šolanju, le eni druge spoštujejo in sklepajo "kšefte" med sabo, za druge je krog zaprt (........mi, ki mamo MBA ) ( pa se mi osebno zdi da bolj puhoglave šole ni na planetu ). Sistem je tudi tak, da po kapitalističnih metodah prigoljufajo milijone, kakšne drobtinice dajo v dobrodelne namene ( rotarijanci npr. ) in od tega naredijo celi cirkus .

Vendelina jr. je napisal/a:
Ežoj, sončece, ti bi s čvekanjem bolj malo zaslužil....Vendelina jr.

Vendy dušo, pusti ti Chomskega in Kleinovo, povej nam rajši kaj o ameriških ritomigicah.

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti