Sveže zelje

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

12. jun 2013 18:14

Pozdravljeni! Bom kar tu vprašala. Letos sem prvič sadila zelje v vrt, ponavadi mi je mama dala glavice, ali pa sem jih kupila. Sedaj pa me zanima ali se da kako porabiti tudi tiste zunanje bolj temne liste, ali je uporabna samo glavica. Me prav srce boli, da bi jih stran metala, ko so tako veliki in lepi. Iz ohrotovih delam pečene sarmice, ali je kdo poizkusil kaj podobnega tudi z zeljnimi listi. V receptih, vsaj kar sem pregledala, je govora o glavicah. Hvala.

patka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. jun 2013 18:24

Po mmoje jih brez težav uporabiš namesto ohrovta, morda, če so zelo trdi listi, jih prej blanširaš.

Meni je smukavc (ali akkorkoli se že temu reče, govnač,....) boljši iz teh temnih listov kot iz svetle glavice, tudi sladko zelje imamraje, če vsebuje te liste, ob glavici, seveda.

V receptih je najbrž govor o glavicah (tudi) zato, ker imajo na voljo te liste le tisti, ki imajo zelje na vrtu, v trgovini jih ni.

rimljanka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

12. jun 2013 18:38

Moj nasvet je, da glavico odrežeš do lepih kompaktnih listov, zunanjo rozeto pa pustiš v zemlji (skupaj s koreninami, jasno) in vržeš obnjo pest biogrene ali lopato komposta. Čez nekaj tednov bodo odgnale dve, tri ali štiri majhne glavice, ki zelo prav pridejo jeseni za razne mineštre (isto se obnese z nadzemsko kolerabico). lp, proxima

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

15. jun 2013 21:47

Jaz zunanje liste narežem na rezance in skupaj s krompirjem in korenčkom, oboje narezano,  popražim na malo olja in  čebuli.

Zalijem z vodo ali še bolje z juho in skuham do mehkega.  Grobo spasiram, dodam še riž.

Za boljši okus še malo parmezana in preprosta, zdrava in okusna mineštra je nared.

 

 

lp lučka

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1410

17. jun 2013 19:58

Glavo zelja zrežem na tanke rezine kot za kisanje,zrežem tudi dva korenčka prav tako na tanke rezine in dva do tri stroke česna. V kozico vlijem dve žlici olja, dodam česen, da zadiši, potem pa še korenček in nazadnje zelje. Posolim, popopram in dodam kumino v zrnju ali mleto, kot komu paše. Prilijem cca pol dcl vode in pokrito dušim 20 minut . Zelje je odlično, pri nas ga jemo tudi trikrat na teden.

Surovemu zrezanemu zelju pa dodam topel fižol, posolim, popopram in zabelim z jabolčnim kisom in oljčnim ali bučnim oljem.

To sta dve jedi z zeljem, ki se ju pri nas zlepa ne naveličamo.

daga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti