Ljudje, prižgimo luč

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. dec 2008 13:40

Ko je bila že ravno omenjena:

 

http://www.preseren.net/slo/3_poezije/91_o_vrba.asp

 

O Vrba! srečna, draga vas domača,

kjer hiša mojega stoji očeta;

de b" uka žeja me iz tvojga svéta

speljala ne bila, goljfiva kača!

 

Ne vedel bi, kako se v strup prebrača

vse, kar srce si sladkega obeta;

mi ne bila bi vera v sebe vzeta,

ne bil viharjov nótranjih b" igrača!

 

Zvestó srce in delavno ročico

za doto, ki je nima miljonarka,

bi bil dobil z izvoljeno devico;

 

mi mirno plavala bi moja barka,

pred ognjam dom, pred točo mi pšenico

bi bližnji sosed vároval - svet" Marka.

 

Opisa Slovenceljna, vsaj kakor si ga sama predstavljam, pa tu res ne najdem.  Obstaja še kaka druga  Prešernova Vrba?

Cila

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

4. dec 2008 14:01

Je, je, med vrsticami piše.

 

minutka  

član od: 15.5.2008

sporočila: 128

4. dec 2008 14:02

Vendelina jr., o pravicah in baranju vodstva šole in ministrstva raje ne bi. Ker potem bi se lahko podolgem in počez kar naprej samo pritoževali. Sama nisem ena tistih mam, ki bi samo "šimfale" čez učitelje. Hotela sem samo povedati, da sem bila razočarana nad (ne)dogajanjem v šoli, ki je za marsikaterega otroka prvi in edini stik s kulturo. Itak pa po mojem mnenju manjka ene solidne domovinske vzgoje, tako za otroke kot za odrasle. Ampak to bi bila lahko že nova tema. minutka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. dec 2008 14:07

Ne, Cila, tale je edina (razen, če ne štejemo še Volaričeve s "prevodom nazaj v nemščino"). Če dobro pogledaš gre takole (reproduciram to, kar smo mi počeli v gimnaziji na uri slovenščinie, če smo hoteli imeti oceno višjo od 2): V prvi kitici je nostalgija za domom, domačnostjo itd....Vrba je tu "srečna draga vas domača", in deluje kot simbol-do-ideal domačnosti. V drugi kitici so klučne besede "ne vedel bi". Skratka, če je ne bi zapustil domače vasi, poten ne bi "vedel", ampak tudi ne bi "videl" ostalega sveta. Ki ima priložnosti in hinavščino, ki ima podtikanja in uspeh, ampak je kljub vsemu blazno mamljiv in slejikoprej privabi vsakega radovednega. Kot je bil France, pa še mnogi drugi. Skratka, France je odšel da "vidi" svet, in ko ga je "videl" je tudi mariskaj "izvedel" in zdaj si mislim, da "ve". In seveda, tu opozarjam na besedno igro "videl" - "vedel" V tretji kitici pa je opis tega, kaj bi bilo, če ne bi "vedel" in tudi "videl". Ostal bi doma, se oženil z izvoljeno devico. Tu je ključna beseda "izvoljena" - kar pomeni, bi mu jo določili, ne bi je izbral, skratka čustva tu kaj posebej ne bi bila pomembna - skratka, tista domačnost je v bistvu pomenila tudi določanje načina življenja; ne samo to, da so ljudi ženili tako, da so se združevale kmetije, tuid ostale stvari so potekale po zelo zacementiranih pravilih. In vsak zvedav (radovednost je pa konstituens inteligence) človek je slejkoprej ugotovil, da mu ta zacementirana pravila ne ustrezajo in je pač pobegnil iz takega življenja. In zdaj je tu ta ključni moment - nasproti zvedavemu človeku, intelektualcu (kar je bil Prešeren), ki ne zmore živeti v okolju s trdnimi pravili, ki so enaka iz roda v rod, skratka, proti človeku, ki se bori proti predestiniranosti - kaj postaviti nasproiti takemu človeku? Ja, enega prostodušnega bebota, ki ravno ne razmišlja. Ki je srečen, da mu je vse predistinirano. Ki se ne beli glave z emocijami, ker mu itak "izvolijo devico" - JA KAJ JE PA TO DRUGEGA, KOT SLOVENCELJ? In tale naš božji volek si res ne beli glave. Poleg določene mu device ima še zaščitnika v obliki svetnika in to je to. Zadnja kitica je v bistvu veliki finale opisa življenja, ki se zdi samo od daleč in brez analize mamljivo - ampak od katerega je treba bežati sto na uro (če si razmišljujoč človek) in Prešern je zbežal. In se ni nikoli vrnil. Dasiravno je zbelaž v nekaj, kar mu tudi ni bilo naklonjeno. Kot sem rekla, tole je blaga reprodukcija tega, kako smo morali mladinci v socialističnem izobraževalnem sistemu analizirati tekst, če smo hoteli imeti več kot 2. Zdaj, če so gimnazije kasneje spustile kriterije..... Vendelina jr.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. dec 2008 14:29

Vendelina, hvala. Takole secirala pesmice nisem nikoli. Vedno sem jo vzela samo kot razmišljanje o prednostih in slabostih med  zadovoljnim življenjem v domačem okolju  in ukaželjo, ki ga je speljala v svet in mu ni dala tistega, kar si je obetal. To z izvoljeno devico sem pa razumela, da si jo je izvolil sam, oziroma njegovo srce.  Priznam, da sem Prešerna in tudi druge pesnike vedno brala bolj s srcem, kot razumom. 

 

Gimnazija tu ni čisto nič kriva, nekaterim nam tudi v socialističnem sistemu ni bilo omogočeno, da bi jo obiskovali in smo se morali šolati ob delu, kjer so bili vsi taki programi skrčeni na minimum.

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. dec 2008 15:23

Ježeš, Cila, jaz sem pa živela v prepričanju, da vse srednje šole (neodivsno od naziva) če kaj, potem vsaj Prešerna preanalizirajo.....in da zaradi tega zmanjka časa za kakšne druge vsebine. Drugače je pa najboljše analize Prešerna delal Boris Paternu - po moje si lahko mirno sposodiš kaj njegovega v knjižnici - za take knjige ponavadi ni kakšne dolge čakalne liste... - morda se ti bo pa odprl en nov zanimiv svet. Vendelina jr.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. dec 2008 9:13

Vendelina jr., ampak jaz v tej pesmi še vedno ne najdem Slovenceljna.  Zame je Slovencelj nek ozkogled, zaplankan, vase zaverovan tip na nizki ravni srčne kulture. 

Nekdo, ki ostane na domači zemlji, ker mu je tam lepo, ker ima tam vse, ali skoraj vse, kar si je želel in je srečen, tak zame ni prostodušen bebo. Lahko je človek globokega razuma, tudi tako globokega, da je uvidel ničevost tistega, za čemer se velika večina nenehno peha.

Zato sem v dilemi ali  pri branju poezije slediti svojim občutkom ali razlagalcem. Pesniki povečini niso več živi, da bi povedali, kaj so v resnici mislili ali občutili tisti hip.

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. dec 2008 9:18

No, Cila, če te je tale topic spodbudil k razmišljanju, potem je poezija že naredila svoje. V tem je tudi njena moč. Vendelina jr.

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1410

5. dec 2008 10:20

Vendelina jr. lepo si razložila življenje Slovenceljna. Rada imam Prešerna in tvoja razlaga mi je odprla še druge nivoje razumevanja. Sem namreč še iz predpotopne dobe, kjer o takih razlagah ni bilo govora. Si bom pa ob prvem obisku knjižnice sposodila knjigo Paternu-ja, da pridem stvari do dna. daga Sporočilo je spremenil(a) daga dne 05. dec 2008 10:21:35

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. dec 2008 14:31

Daga, samo da potem ne boš imela takega občutka kot moški, ki bi odprl Playboy in bi bile notri vse lepotice le  v rentgenskih posnetkih

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti