Veselo šolo so ukinili - glasujte!

zelda1  

član od: 30.9.2005

sporočila: 54

tema odprta - 24. nov 2008 8:51 | ogledi: 1.955 | odgovori: 15

Po 40 letih so jo ukinili

Glasujte! (Na strani, desni stolpec spodaj)

http://www.rtvslo.si/val202/modload.php?&c_mod=vne

In povejte naprej...

zelda1

Temo je spremenil(a) zelda1 dne 24. nov 2008 08:51:25

Basti  

član od: 11.11.2007

sporočila: 558

24. nov 2008 9:04

Ne vem, a sem jaz slepa, ali zakaj ne najdem?

lp Saša

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. nov 2008 9:12

Tehnično bi morala glasovati za Milana Matoza in to kot negativen glas. However, jaz raje glasujem pozitivno za Spomenko Hribar. Za ohranitev Vesele šole pa se bom kot nekdanja vesela šolarkavključila v kakšne bolj artikulirane oblike protesta, za katere upam, da se bodo zgodili. Vendelina jr.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

24. nov 2008 9:20

Vsaka stvar se enkrat izpoje in pride čas,ko je prav, da se konča. Sploh če zgubi prvotni namen in smisel in če postane sama sebi namen . Da majo nekateri pač kaj za delat in so zato še dobro plačani. Čas,ki ga živimo zahteva pač nove izzive in oblike, pa če nam je prav ali ne. Lahko smo nostalgični kar pa nima nič skupnega z racionalnostjo. Ja , Vendelina Jr. se strinjam s teboj v celoti ! LP hedonist

zelda1  

član od: 30.9.2005

sporočila: 54

24. nov 2008 9:30

Vendelina jr. je napisal/a:
Tehnično bi morala glasovati za Milana Matoza in to kot negativen glas. However, jaz raje glasujem pozitivno za Spomenko Hribar. Za ohranitev Vesele šole pa se bom kot nekdanja vesela šolarkavključila v kakšne bolj artikulirane oblike protesta, za katere upam, da se bodo zgodili. Vendelina jr.
Tudi jaz se strinjam s tabo, Vendelina, predvsem v sporočilu, da je potrebno narediti še kaj več. A vendar: tudi nestrinjanje in s tem negativen glas je sporočilo in zato sem glasovala. zelda1

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

24. nov 2008 9:37

Tudi jaz se strinjam, da je ukinitev Vesele šole res slaba odločitev. Zato dajem negativni glas Matosu. lunacka

piet  

član od: 2.10.2008

sporočila: 65

24. nov 2008 9:53

lunacka je napisal/a:
Tudi jaz se strinjam, da je ukinitev Vesele šole res slaba odločitev. Zato dajem negativni glas Matosu. lunacka
Se strinjam in oddajam glas! piet

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

24. nov 2008 10:05

Žalostno! Zgrožena sem bila že pred leti, ko mi je prijateljica, takratna ilustratorka v PiL-u, povedala, da uredništvo razmišlja, da bi bila udeležba v tekmovanju za Veselo šolo vezana na NAROČNINO na omenjeni list. Razlog: izjemna priljubljenost VŠ, v istem hipu pa dejstvo, da v poplavi mladinskih revij, naročnina na PIL upada.....pa so hoteli na tak "tržni" način zagotoviti prodajo izvodov!!! No, očitno se spodbujanje mladih po brskanju za znanjem tudi na tak način pri nas ne splača...........Ali so morda tudi tu zadaj silni skandinavski vzori, ki jih naši odgovorni za šolstvo in izobraževanja tako radi navajajo?????? Vsekakor negativen glas za Milana Matosa. Rada bi slišala, kaj o vsem pravijo dolgoletni ustvarjalci Vesele šole. mamaF - Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. nov 2008 11:19

Da se razumemo: v omenjeni izbiri na radijski postaji bo pri meni vedno zmagala Spomenka Hribar, negativnih točk pa nekako ne dajem. Se pa ne morem strinjati s tem, da se je čas izpel za Veselo šolo. Štos je naslednji: včasih se je zadeva financirala skozi en del proračunskega denarja in en del skozi naročnino na Pionirski list. Ki je potem postal PIL in ki je v poplavi vseh ostalih medijev postopoma zmanjševal svoj tržni delež in tudi iz tednika postajal vse manj frekventna edicija. In se skozi to ni več dalo financirati projekta. Po drugi strani pa je imela Vesela šola v kontekstu proračuna status "samo še enega projekta", kamor je Mladinska knjiga lahko prijavila vlogo za sofinanciranje. In so pač dobili malo manj denarja. In zaradi tega (uporabljam tu kapitalne črke, ker mi explorer podira boldiranje) JE IZVIRNA KRIVDA ZA TO, DA SE VESELA ŠOLA POSLAVLJA, PREDVSEM PRI ODGOVORNIH NA ŠOLSTVU. Namreč, oni pišejo razpise, minister jih pa podpisuje. In ta ferajn bi lahko drugače oblikoval politike sofinanciranja in bi morda dali malo višje kriterije za recimo uveljavljenost in množičnost projekta - pa tega evidentno niso. In tako se je Vesela šola znašla skupaj z ostalimi "od včeraj" projekti. Če se Vesela šola prijavlja na isti razpis, kamor se lahko prijavijo tudi skavti pa še kakšna manj množična dasiravno čisto rešpektabilna aktivnost... potem je jasno, da bo ta kratko potegnila Vesela šola. Tudi zaradi tega ne morem dati g. Matozu v tem elementu negativnega glasu. Jaz bi na njegovem mestu ravnala podobno. Zasebna družba, kar MK je, si ne more privoščiti, da bi izvajal projekt, ki dela takšen minus, kot ga dela. Ni naloga zasebne družbe, ki je profitno naravnana, da financira nek splošni družbeni interes. Za te stvari imamo državo. In tu je država v izvedbi šolske ekipe v odhajanju pogrnila. Da ne govorim o socialnih učinkih Vesele šole. Smo se mnogo tega naučili - predvsem smo se naučili brati časopise, ker so bila vprašanja iz materije, ki si jo našel v časopisih. In smo si tisto, kar smo se naučili, kar zapomnili. In zaradi vserepubliškega karatkerja se je točno vedelo, kdo je car/carica na osnovki. Ne tisti z lepimi oblekicami in z najboljšimi flomastri in z najboljšim kolesom - resnični car na šoli je bil tisti, ki je prinesel vsaj občinsko priznanje iz Vesele šole. Ker se je vedelo, da Vesela šola ni za piflarje, temveč za tiste s splošno inteligenco. In jaz vseeno upam, da se časi, ko si car zaradi tega, ker kaj veš in znaš, niso še čisto dokončno poslovili. Tako misli nekdanja republiška prvakinja. Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

24. nov 2008 13:30

Vendelina jr. je napisal/a:
Po drugi strani pa je imela Vesela šola v kontekstu proračuna status "samo še enega projekta", kamor je Mladinska knjiga lahko prijavila vlogo za sofinanciranje. In so pač dobili malo manj denarja. In zaradi tega (uporabljam tu kapitalne črke, ker mi explorer podira boldiranje) JE IZVIRNA KRIVDA ZA TO, DA SE VESELA ŠOLA POSLAVLJA, PREDVSEM PRI ODGOVORNIH NA ŠOLSTVU. Namreč, oni pišejo razpise, minister jih pa podpisuje. In ta ferajn bi lahko drugače oblikoval politike sofinanciranja in bi morda dali malo višje kriterije za recimo uveljavljenost in množičnost projekta - pa tega evidentno niso. Vendelina jr.
S tem se strinjam, vendar pa mislim, da odgovornost leži tudi na odgovornih pri MK. MK je svojo otroško in mladinsko periodiko iz v časih našega otroštva dveh revij (Ciciban in Ponirski list) razširila na cel kup izdaj, ki so se pojavile tik za konkurenčnimi izdajami. Cicibanu se je že pred leti pridružil Cicido, za mlajše predšolke otroke. Kul. Pionirski list je postal PIL, še vedno z Veselo šolo. V poplavi t.i. "najstniških" revij je želela tudi MK svoj delež, zato se je pojavil dodatni "PIL Plus", ki je želel učence zadnje triade zabavati z novicami iz pop glasbe in podobno. Poleg tega se je kot otgovor na NG Junior (tako to vsaj jaz razumem) rodil "Moj planet", revija s poljudniznanstveno tematiko. Najnoveša izdaja MK pa je revija za starše "Starš.si", ki se tako kot sorodne revije na našem tržiču ukvarja s problemi vzgoje, starševstva, intervjuji s "slavnimi" starši itd. Torej: v nekaj letih je naša največja založba postala izdajatelj številnih revij za otroke in mladino s starši vred. Do tu vse lepo in prav, ko pa je potrebno v množici podobnih izdaj na našem tržišču vse to prodati, verjetno nastane problem. Verjetno (predvidevam, če ima kdo drugačne informacije, naj me, prosim, popravi), je za vzrževanje vseh teh izdaj potrebno zatisniti pas kje drugje. Predvidevam, da je "prva žrtev" prav naša ljuba "Vesela šola". In, Vendelina, zelo zelo upam, da tisto v tvojem zadnjem odstavku drži in se ne bo nikoli spremenilo. Lep pozdrav od "večno druge" na republiškem nivoju, matere (do letos) dveh navdušenih veselošolcev. mamaF - Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. nov 2008 13:45

Se strinjam, mamaF, če z maso lastnih novih edicij konkuriraš svoji osnovni tržni znamki....tu ni nobene ekonomske logike. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti