Unionske rezine

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

tema odprta - 16. nov 2008 1:34 | ogledi: 7.578 | odgovori: 5

A ima mogoče kdo recept za Unionske rezine. V Velenju so jih pred davnimi časi prodajali kot KSC rezine. Rezine so sestavljene s plastmi: mandeljnev ali orehov (nisem sigurna), in neke dobre, ne preveč mastne kreme. Mislim da je 5 ali 6 slojev, zgornji je pa čokoladna glazura. Ivačič je recept objavil v eni od svojih knjig, in ko sem ga spekla, ni imelo niti pravega izgleda in niti pravega okusa.

Najlepša hvala za pomoč. Vanja

Vanja_v_ZDA

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

17. nov 2008 10:06

Sorry, ne morem ti pomagati, te pa lepo pozdravljam - Vanja_v_SLO vanjatajnsek

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. nov 2008 10:37

Poglej, če niso to Ohridske rezine avtorice Stanke. 

nola

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. nov 2008 10:40

Mene to spominja na emonsko rezino. Je pa štos v tem, da tale, malo arhaična slaščica zahteva precej kulinarične opreme, ker je treba tiste plasti delati na pladnjih v precej širokih formatih in potem to rezati in sestavljati skupaj...in če ravno ni hude sile, gre človek raje v slaščičarno, kot da bi se tega sam lotil, anyway, na drugem kontinentu se boš morala tega sama lotiti (ni, da bi človek imel vse, Amerika ima Baracka, ne more zdaj avansirati še v evropske slaščice, tako hitro ne gre:... Zdaj, če bi tole koliko toliko neslo: vzameš 2-3 jajci (lahko pa tudi 4, ni da bi komliciral). Za testo potrebuješ beljak, za kremo pa rumenjake. Vzameš še mlete mandlje, čokolado in moko. Pri količinah nisem čisto ta prava (daj čekiraj, če je tule kakšen recept za Ohridsko rezino, uporabi tiste količine in namesto orehov uporabljaj mandlje ali lešnike), pa pri času pečenja tudi ne. Fazon je v tem, da moraš narediti vražje gosto maso, ki mora biti trda da "boli" in jo potem razvaljati in oblikovati na pravokotni format na peki papirju, ta papir daš na nizek alupekač (ponavadi so že v pečici) in potem pečeš. Najbolje, da na obeh pekačih istočasno in vmes malo menjaš položaja pekačev glede na nivo. Kremo pa narediš tako, da poleg tistih rumenjakov in sladkorja dodaš še malo vanilijevga ekstrakta, malo toplega mleka in jedilni škrob in potem to maso mešaš do faze, ko je že kar lepo gosta in mlačna in potem ko se to ohladi do sobne temperature in je še kar gosto, dodaš še malo stepene smetane. Potem pa zlagaš plasti testa in kreme in se zahvaljuješ sama sebi, da si naredila kolikor toliko enako velike pravokotnike. In seveda vse skupaj daš v format - daš to v en oglat okvir za pečenje. In potem s tem v hladilnik. Po kakih 8-12 urah daš na tole čokoladno omako, ki se bo lepo zgostila in se bo svetila kot ogledalo (glej fotke od stane.r, pa boš videla). Narediš jo tako, da 15 dag jedilne čokolade nalomiš v 2,5 dl sladke smetane in vsebino v kozici lepo greješ in mešaš in potem na koncu dodaš še malo ruma (da se čokolada ne strdi v nekaj krušečega se). S tem lepo poliješ pecivo. Pustiš, da se omaka shladi, potem daš zadevo nazaj v hladilnik in po kakih 5 urah, lahko odmakneš rostfraj okvir in imaš pecivo in materializirano nostalgijo.... Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. nov 2008 13:06

Hvala za pomoc. Orehe sem ze kupila in danes jih bom prvic spekla. Vanja Vanja_v_ZDA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti