Fave dei ...

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

tema odprta - 14. nov 2008 13:59 | ogledi: 3.664 | odgovori: 11

Prosim za pomoč, zanašam se predvsem na mojstrice iz bližine slo- ita meje. Namreč, pred časom sem v Italiji jedla ene silno dobre mandljeve kolačke, imenovali so jih fave dei sante (upam, da sem ime prav zapisala, če nisem, prosim za popravek). Bolj kot iskanju preko googla namreč zaupam receptom iz prve roke. Lahko katera pomaga?

Mamamia

mamamia

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

14. nov 2008 14:38

Mamamia, poskusi poiskati pod fave dei santi, našla sem tudi recept, vendar se mi ne zdi prav, da ga sem gor prilepim...

lp 

Anamarija

anamarija1  

14. nov 2008 14:39

Sem narobe prebrala, počakajmo na prave mojstrice!

Anamarija

anamarija1  

14. nov 2008 15:04

Loni je napisal/a:

A je to slučajno isto kot Fave dei morti, ki se peče okoli 1. novembra?

Ja, da ne bi mislila da sem to vedla, ker sem iskala recept sem prebrala in ugotovila da se jim reče tudi dei morti, prvič slišim..

Loni, kako si kaj?

Anamarija

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. nov 2008 15:05

Jaz sem še med ta živimi, to je ta glavno.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. nov 2008 15:05

Fave dei Santi - tržaške

250 g mandljev

250 g sladkorja

125 g moke

trije jajčni beljaki

vsebina prerezanega vanilijevega stroka

0,3 dl belega rosolia (liker iz vrtnic), če ga nimaš, bo prav tako dober kakšen drug ki ti dopade ali pa celo

štamperle grape

nekaj kapljic rožnega olja ali rožne vode

0.3 dl Alkermesa (zeliščni liker), lahko ga zamenjaš z Grand Marnierjem ali curacaom ali s čim podobnim

50 g naribane čokolade

Mandlje vrzi v vročo vodo, olupi in dobro posuši (lahko tudi v mlačni pečici). Zmelji jih v mlinčku za kavo.

V moko zamešaj malo beljaka, ob neprestanem mešanju  počasi dodajaj preostali beljak, sladkor in mandlje.

Ko masa naraste in se speni, jo loči na tri dele;

v prvega primešaj vanilijo in rosolio (ali liker po okusu), v drugega kapljo ali dve dve rožnega olja ali žlico rožne vode in Alkermes (glej zgoraj), v tretjega zamešaj čokolado.

Na pomokani deski vsako maso posebej oblikuj v kačo, potem pa nareži bobke. vsakega s prstom malo potlači in speči pri zelo nizki temperaturi.

Približno takšen recept je objavljen v knjigi Cucina Triestina Marie Stelvio, lahko ga prilagajaš po svojih željah.

Jaz dam 300 g mandljev na 200 g vanilijevega sladkorja, pa samo slabih 100 g moke. Namesto južnih šnopsov dodam amaretto ali Cointreau, včasih tudi malo naribane pomarančne lupine, čokolade pa nikoli.

nola

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

14. nov 2008 15:10

Nola, hvala.

Grapo imam, namesto likerja iz vrtnic bom uporabila rožno vodo.

Mamamia

mamamia

tipica5  

član od: 31.7.2009

sporočila: 49

7. okt 2009 9:43

božanski piškotki, brala sem, da imajo zelo staro tradicijo. Je se jih za 1.november (tuttisanti), zato tudi "fave dei morti". Zdaj bi bil čas, da bi jih probala naredit, vendar ne želim uporabljat likerjev. Mislite, da bi šlo s kakšnim ekstraktom? tipica5

bremec2  

član od: 22.2.2008

sporočila: 64

7. okt 2009 13:36

Te fave mislim da prodajajo v Bon Bon & Chocolate v Lj. So tržaška specialiteta... okus pa (meni) ni ravno najboljši... lp bremec2

neznan uporabnik

8. okt 2009 10:55

Ja, fave imajo v LJ v Bonbonu, baje jih prodajajo le v tem času nekako do 15. novembra (gospod je rekel tako), sploh je bil gospod zelo prijazen (sem degustirala vse barve teh fav) in mi je povedal (zdaj pa jaz to povem naprej), da se recimo rdeči konfeti v Italiji uporabljajo ob podelitvah diplom itd. (seveda ob cremonijah, ki jih Italijani tako radi uprizarjajo), črni konfeti so zadnje čase prisotni ob tematskih zabavah (Dracula in podobno..), beli so še vedno ob porokah, potem imajo pa modre za fantke, pa roza za punčke, mogoče ti po naročilu ustvarijo tudi kodrlajsaste za raverje, ne vem, to sem pozabila vprašat.. Skratka, meni je ta Bonbon tam na tisti temačni lokaciji čist simpatičen, se s tisto italijansko podjetnostjo in dizajnom kar ves prostor zasveti. Cene pa pustimo. Vem, da fave niso poceni, sem pa pozabila, koliko stanejo (jih nisem rabla kupit, ker sem fejst punca in sem jih nekaj popapcala na račun hiše..čeprav nisem lepa in pametna japaja

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

8. okt 2009 11:27

čAO, tudi jaz sem poskusila te tržaške fave v tej trgovini. Kaj pa vem, malo drugalč, ampak meni nič posebnega. Ja, je pa prijazni gospod povedal, da se prodajajo samo v tem času, okoli vseh svetih, drugače se jih ne dobi. Imaš pa več vrst okusov na izbiro. Cena se mi zdi, da ni tako grozno visoka, pa tudi najbrž jih veliko pride, ker so takšni, zelo penasti. Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti