Ločevanje odpadkov

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

tema odprta - 14. nov 2008 10:54 | ogledi: 5.856 | odgovori: 119

je pomembna tema (tudi kulinarična), povezana z našo prihodnostjo na planetu Zemlja. V zadnjem času smo priča hudim podražitvam komunalnih storitev in v vseh odzivih se jasno odraža, da bi dosledno ločevanje lahko pripomoglo k nižjim stroškom. Cene so pravzaprav edini način "discipliniranja" tistih, ki tega ne počnejo zaradi okoljevarstvenih nagibov.

Odprla sem temo, ker me zanima, kako se obnašate tazadevno. Priznam, da se vsake toliko tudi strokovno ukvarjam z divjimi odlagališči vzdolž Save v Ljubljani.

Odkar živimo na novi lokaciji smo zelo dosledni pri ločevanju. Investirali smo celo v posebne plastične zabojnike v kleti za ločene smeti. Tako v kuhinji proizvedemo izjemno malo smeti in po novem je naš kontejner le redko poln (razen kadar pospravljamo okolico, ki je še neurejena). Bila sem presenečena, kako se da zmanjšati količino odpadkov.

mimika

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

14. nov 2008 10:59

Ločujem bio odpadke za kompost, papir pokurimo, ostalo gre v smetnjak.

Kovino, železo... počakamo, da se nabere in pokličemo "zbiralce železa" - so zelo veseli, pridejo in odpeljejo.

V trgovino hodim VEDNO s svojo vrečko iz blaga in odklonim tisto, ki mi jo ponudijo.

aja, za kužkom kakce pobiram (pa ne zaradi ekologije, zaradi vaščanov...)

To je pa tudi vse, kar naredim za naravo... žal.

tulka

biba  

član od: 26.10.2004

sporočila: 542

14. nov 2008 11:08

O super to pa je tema zame!! Pri nas namreč že dolgo pridno ločujemo. V glavnem tako, da koš za smeti v kuhinji napolnimo šele v enem tednu. Vse olupke od sadja, zelenjave, vključno s čebulo, česnom, vrečke od čaja, dajemo na gnoj, najprej seveda v za to namenjeno posodo zraven koša za smeti nato pa na gnojišče ( doma kmetija). Papir pokurimo, prav tako karton, reklame. Posebej pa dajemo embalažo, kamor spada alu folija, vrečke, jogurtovi lončki, konzerve, pokrovčke od kozarcev, skratka vse kar spada pod plastiko in odnesemo dvakrat tedensko na otok. Tako da gre praviloma v smeti le pleničke, vrečke od sesalca, to pa je tudi vse. Steklo gre tudi na otok. Sem ponosna da se res držimo tega. Je pa res da je blo potrebno dva sestanka narest doma, pa mal smo se lovil na začetku, kam kaj spada. Ampak če hočeš ni težko! biba

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. nov 2008 11:10

Dosledno ločujemo:  ves papir, vso steklovino, vso primerno embalažo.

Baterije, odpadna olja, zdravila, barve : vse se zbira do akcije odvoza nevarnih odpadkov

Ves organski odpadni material iz vrta predelamo za kompost  ali pokurimo v kaminu.

In sploh nam ni težko, ker je to tako postalo del nas, da drugače ne znamo več.

Kljub temu kar se tiče ekologije nimamo čiste vesti - bi se še marsikaj dalo storiti pri porabi energije, kakšni avtomobilski vožnji manj .... tega je še mnogo.

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. nov 2008 11:18

A lahko kdo kvalitetno razloži, če obstajajo kakšne "reciklirlih" vrečke, v katere se dajo biološko odpadki in potem tako napolnjene vrečke neseš v rjave smetnjake? Ker nositi bio odpadke po bloku in liftu in potem to stresati v smetnjak je meni malo dolga pot z gravžem.... Vendelina jr.

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

14. nov 2008 11:22

Kar se tiče tovrstnih zadev, sem zelo zoprna in tečna. Že od leta 96 sem najprej sodelovala, potem pa celo vodila velike ekološke akcije. Zelo dobro mi je poznana predvsem situacija pod vodo, tam, kjer se ne vidi. V družini nimamo nikakršnih problemov z ločevanjem, saj je to že samo po sebi umevno, da je tako. Se pa kar precej borim s sosedi. Ravno ta teden smo spet v prvih bojnih vrstah. Gospod iz Snage mi je včeraj zatrdil, da so kazni visoke in da inšpektorji veselo hodijo po terenu. Prepričana sem, da tisti, ki je odštel 1.300,00€, ne bo več svinjal. V primeru da kazni ne plačaš, pridejo in rubijo. Pazite torej na svoje zabojnike, da vam kak nepridiprav ne vrže vanj neločene odpadke. Zabojnik je oštevilčen in Snago ne zanima, če tega niste naredili vi. Tako je v Ljubljani in prav je, da se enkrat streznimo. lp Vesna

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

14. nov 2008 11:25

Vendy, ravno včeraj sem tudi to spraševala, pa žal tega nimajo. Jaz ta problem rešim tako, da imam zaprto plastično posodo, vanjo dam papir (prerezan škrnicel od sadja, ki ga kupim na tržnici) in potem roma notri vse, kar se čez dan nabere. Zvečer gre v kompostnik. Naslednji dan ponovim vajo. lp Vesna

Majolčica  

član od: 2.2.2008

sporočila: 98

14. nov 2008 11:27

Jaz kupujem bio razgradljive vrečke v Dm, zdaj pa sem jih opazila tudi pri Mercatorju. So njihove blagovne znamke. Jaz porabim eno vrečko na približno 5 dni, tako da en paket vrečk kar nekaj časa zdrži.

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

14. nov 2008 11:32

Ste to preverile pri Snagi? Meni so namreč včeraj zatrdili, da so na trgu le vreče za navadne odpadke, na katerih mora pisati snaga. lp Vesna

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

14. nov 2008 11:59

Pri nas ločujemo dokaj dosledno, steklo, plastiko v zabojnike za zbiranje le-teh, papir, baterije, kartuše odnesejo otroci v šolo, kjer imajo organizirano zbiranje ker je EKO šola, me pa nekaj zanima in bom kar tu vprašala, ker vidim, da ste veliko bolj domače na tem področju. Ali gre lahko plastična embalaža od čistil in gnojil k plastiki, ali k nevarnim odpadkom? Ali gre v zabojnike za plastiko res tudi embalaža od mleka in pločevinke in ali gre zraven še kaj drugega? Mogiče se vam zdim malo tupa, ampak so nam šele pred kratkim uredili otoke in kakšne posebne razlage nismo bili deležni. Hvala za odgovor patka

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

14. nov 2008 12:02

Jaz odpadke že od nekdaj ločujem, včasih mejim že na "ekofanatika". Klasičnih smeti za deponijo skoraj ni, naberem pa eno veliko vrečo umetnih mas vsak teden. Imam pa srečo, da imam kurišče, in lahko papir in lesne ostanke skurim, pa organske odpadke tudi, dokler ne bo kompostišča za bajto ...

 

Kot je rekel Captain Planet iz risank moje mladosti: Reduce, reuse, recycle oz. porabi manj, ponovno uporabi, recikliraj.

Pa klinc gleda potrošniško družbo in gospodarsko rast, če bo človeštvo tako nadaljevalo, bomo krepnili v lastnih odpadkih.

 

LP

Drejček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti