Ločevanje odpadkov

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

12. dec 2008 5:36

Zakšne koše prodajajo v trgovini Merkur.

Kyara

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. dec 2008 5:42

Sy, nekaj takega sem videla v različnih "..hausih" in pri domačem trgovcu s podobnim sortimanom. Je pa treba kar prodajalca vprašat, ker  jih je pri vsej kopici različne robe  težko najti.

Cila

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

12. dec 2008 9:36

Ooo, hvala za informacije!!! super ste! Kmalu grem na lov :)

alenka  

član od: 1.4.2004

sporočila: 30

12. dec 2008 12:12

Pri nas tudi ločujemo papir, ki ga požgemo, steklo in plastiko. Odločili smo se tudi, da ne bomo uporabljali več čistil razen za wc školjko, VIM in detergent za posodo, (ki ga uporabljam samo kadar je posoda mastna in za ostala čiščenja tal) pralni prašek, ki ga pri manj umazanem perilu nadomestim z pralnimi oreščki. Ne uporabljamo tudi več raznih osvežilcev in tudi ne kozmetike na tone. PVC vrečk v trgovinah ne jemljem in zmečem vse v eno, ki jo imam s seboj tudi, ko kupujemo oblačila. Pri nabavljanju pijač, pa težimo k temu, da kupujemo zadeve v steklenicah, če se da. Je pa res obupno, ko kupiš kakšno zadevo od igrač naprej, kako je vse zapakirano in polepljeno in petkrat zavito, da ti gre vse pošteno na živce preden odpreš potem pa še ostane cel kup smeti. Veliko bolj preprosto bi lahko vse to zapakirali. Je pa res, da proizvajalci tega ne bodo spremenili, dokler mi potrošniki tega ne bomo zahtevali. Za začetek, bi mogoče začeli zasipavati trgovce z embalažo, kar bi kupili, (kjer se da- igrače, bela tehnika in še marsikje)), bi zahtevali, da nam prodajo vsebino in ne balasta-embalažo bi pustili tam-potem bi mogoče ti pritisnili na proizvajalce. da kupci nočejo embalaže in bi ti začeli pakirati samo v najnujnejši ovoj, ali brez. Začnimo nehati kupovati vrečke in jih ne jemujmo, kjer nam dajo vsebino vanje brezplačno. Mi moramo začeti spreminjati stvari pri malih stvareh. Če začneš preprosteje živeti in uporabljati stvari, ki so jih potrebovale naše stare mame, spoznaš, ko greš v trgovino, da je tam tri četrt polic z izdelki ,ki jih ne potrebuješ ampak te z njimi posiljujejo do nezavesti. Poizkusite iti v trgovino z listkom, ki bi ga napisala vaša stara mama in boste videli kako se boste sprehodili med policami. Tisto kar rabite prevedite v način kako bi to kupila vaša stara mama, in stvari bodo na enkrat "so simple". In ne boste več tekali med policami sem in tja, se odločali med neštetimi izdelki in proizvajalci, brali vseh deklaracij , kot sem jaz to delala ampak boste nakup opravili na en dva tri, med policami pa boste samo še turist. Jaz delam tako in hodim v vse trgovine od A do Ž in se sprehajam med policami, se sprašujem "pa kdo to vse rabi", jaz se sedaj počutim svobodno, da mi nihče več na pere možganov z vso to nesnago. LP alenka

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

5. jan 2009 22:07

Hvala bogu, da se ločeno zbiranje odpadkov kljub nasprotovanju prijemlje. Upam, da bomo ravnali razumno in s svojim osebnim prizadevanjem vsaj malo pripomogli k boljši kvaliteti življenja v naši lepi Sloveniji.

Upam pa, da bomo zmogli tudi na drugih področjih onesnaževanja, denimo:

- pokanju petard za praznike (kdo za vraga želi pokanja)

- odmetavanju cigaretnih ogorkov po načelu: frcni, kjer te prime... (problem onesnaženja podtalnice)

- pasjih iztrebkov (saj ni nihče videl) . . 

- luči, ki svetijo tjavendan. . .

 

Drugač pa imamo na Vrhniki ločeno zbiranje odpadkov vsaj 10 let, morda kako leto več ali manj. Smo pridni in zbiramo odpadke take in drugačne vrste. Dolga leta smo jih odlagali na ekološke otoke, sedaj pa  jih mož odpelje na komunalo, kjer nam slednje upoštevajo pri računu. Najbrž nas je več takih. Nakupovalne vrečke kupim tu in tam, te se mi ne zdijo tak problem kot tiste, v katero daš 1 čebulo, pa pol kile paradižnika, pa dve limoni in šop petršilja, groza 4 vrečke vsaka za svojo zelenjavo. Da so razgradljive? Kaj pa vem. Treba bo razmisliti o kaki drugi možnosti.

  

 

  

 

 

mamka

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jan 2009 22:20

js dam dostkrat sadje skupi pa zelenjavo skupi pa gor nalepim nalepke. do sedaj mi še niso težili. ene čebule npr ne dam v vrečko, prav tako ne banan itd. drgč pa lahk se trudite z ločevanjem itd.. sam prosim tud stvari za enkratno uporabo ne več uporablat, pa tistih repov za prah itd.. sej mamo viledo pa vodo. ka pa še rabmo. pa robčkov za obraz, pa intimne predele itd vsega vraga... ajde ne rečem na potovanjih, sam tkole doma je pa miljon alternativ. bannanna_v_slo ;) Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 05. jan 2009 22:21:46

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

5. jan 2009 22:32

Alenka, jaz si pa želim, da bi bilo več takih, kot si ti.

tulka

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

10. jun 2009 22:33

Mene pa zanima, zakaj jih veliko med vami papir sežiga? A ga ni škoda?

Pri nas ločujemo bio odpadke (kompost), embalažo, papir in steklo. Zamaške od plastenk nosita tamalidve v šolo, kartuše dam našemu računalničarju, prazne baterije vržem v zabojnik v najbližjem marketu. Ekoloških otokov imamo kar nekaj, prav tako je v njih vedno dovolj prostora. Upam, da zato, ker jih redno praznijo.

Kam mečete vlažilne robčke?

jasna

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

11. jun 2009 4:16

Mi smo papir sežigali, dokler smo imeli krušno peč; sploh časopisni je idealen za podkurit. Sedaj ga zrežem in uporabim za kompost.

tulka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. jun 2009 7:21

Če ti ga pa kaj ostane (tisti "ta fin" od reklam ni preveč primeren za kompost), pa daš osnovnošolski mladini - bodo zelo veseli .

LP

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti