Noč čarovnic - kaj je halloween, kaj pravzaprav praznujemo

tema je zaklenjena

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. nov 2013 10:25

Vrtejbenka, tvoja tortica je čudovita, prav umetniška. Vedno je dovoljena umetniška svoboda, sicer pa je vse odvisno od posameznikove domišljije. Ni da bi se oziral na vsako pripombo, čeprav dvomim, da je bila mišljena slabo.

 

naor

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

2. nov 2013 11:20

Uf, kake ljudi je šele Picasso ustvaril  

Da ne govorimo o naših malčkih in njihovih "glavonožcih", nekaj najboljših risb imam shranjenih, pa ne zato, da bi jih kritizirala.

 

marjja

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

2. nov 2013 17:31

Vrtejbenka, moj namen ni bil užaliti kogarkoli na tem forumu in tudi torta je prav simpatična. Če sem te užalila se ti opravičujem.

Sem pa povedala o tem kaj si mislim o teh novodobnih uvoženih praznikih, ki so povezani s potrošnitvom in čisto nič drugega - nimajo neke vsebine in tradicije, vsaj v našem prostoru ne. Podpiram običaje, ki nosijo s sabo neko sporočilnost, ki nas vračajo k našim koreninam, ki nas delajo drugačne in posebne v tem nam odmerjenem prostoru, ne pa običajev, ki so brez vsebine. Otroci so na vasi, kjer so buče pač imeli tudi v preteklosti dolbli buče, delali strahce  in vanje postavljali sveče - ni pa to bilo za noč čarovnic - ampak kar tako, kot so spomladi iz mladega lesa izrezovali piščalke in podobno.

 

tedyka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

2. nov 2013 17:44

Če se spomnite filma Postino - tam je poštarček, sicer nadobudni pesnik, Pablu Nerudi, ki se nekaj razburjal, ker mu je prišlo na ušesa, da fant kot svoje pesmi njegove romantične verze prodaja svoji Dulcineji, zabrusl v brk: "Pesem ni od tistega, ki jo napiše, ampak od tistega, ki jo potrebuje".

Mislim, da je tako tudi s prazniki. Če smo natančni: tudi Božič je bil uvožen pred veliko stoletji, pa božično drevesce prav tako pred ne tako veliko stoletji, pa smo oboje brez bolečin vzeli za svoje. Tako kot nekoč dan žena in ga potem vsaj nekateri odvrgli kot nepotrebno socialistčno navlako, ker jim veliko lepše v srce sede materinski dan (ki je prav tako uvožen). Torej? Praznik je tisto, kar se te dotakne. Enih se noč čarovnic, enih Martinovo, enih 1. maj..... ne dajte se torej motiti, pač pa uživajte, kar koli že praznujete.

Sonja

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

4. nov 2013 11:54

@tedyka; kaksno globoko sporocilnost pa nosijo obicaji ki so tebi ljubi? Meni vsi spadajo v isti kos, le lansirani so nam bili kako tisocletje prej. Limnol je  napisala odlicen prispevek.

Kateri praznik nam pa se ponudi vesele zombijke v pomankljivih oblacilih in strganih mrezastih stumfih?

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. nov 2013 18:45

Kakšna razlika je med nočjo čarovnic in dnevom žena? NIkakršna, le da se osmi amrec praznuje podnevi ...

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

4. nov 2013 19:20

mamamia je napisal/a:

Kakšna razlika je med nočjo čarovnic in dnevom žena? NIkakršna, le da se osmi amrec praznuje podnevi ...

Clara Zetkin se obrača v grobu.

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. nov 2013 19:56

Mamamia 

 

naor

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. nov 2013 20:40

Mi smo šli  z dvema deklicama po ulici  na podeželju že tretjič. Najmanjša je stara 6 let, se je ves čas pripravljala, letos je bila vampir v črnem. 

Napisala sem kratko pesmico, ki so jo povedali ob prihodu in včasih ob odhodu.

Naredili smo buče, ki sem jih plačala po 7 € z motivom mačke, muce, netopirja in elektrončka.

Na kotliček smo nalepili strah. Ga bom prilepila, če mi ga uspe spravit z mobitela.

Moj namen pri tem opravilo je igra in prikaz neupravičenenega strahu pred čarovnicami, duhovi in podobnimi strahci. Vzeli so lekcijo, da strahove naredijo ljudje, da je znotraj votel in ga zunaj nič ni.

Pri hiši, kjer so imeli male otročiče, smo se fotografirali z njimi in so vsi povedali, da se nič ne bojijo.

Pa meni je vseeno, kaj Noč čarovnic predstavlja, mi smo se vedno šli " bauca", ker nas je vedno čakal za vogalom, pa nismo razviji kakih tovrstnih fobij. 

Ta dan je bila priložnost, da smo otrokoma pojasnili, kako so se včasih bale dolgih noči, teme in mraza in da so ga hoteli pregnati na vse načine, ki so danes butasti, ker imamo dovolj ognja in vemo, da za zimo pride vedno pomlad.

Glede Cerkve pa je jasno, da so v čas poganskih obredov postavili svoje praznike. Če se kdo spomni, pred 2,SV ni bil običaj, da se postavljajo krispani, ker so spadali k protestantom in da otrok niso imevali Primož. Danes je to hecno, pa še 100 let ni od takrat.

 

 

 

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti