Kdaj goduješ

Vanilija  

član od: 18.8.2005

sporočila: 208

4. mar 2014 10:00

naor, ravno včeraj sem govorila z eno nesrečnico, ki se ji je zgodilo isto.  

Njej je en duhovnik povedal, da je bil njen god prestavljen na 5. januar. Torej, če predpostavim, da nosiš isto ime kot ona, te niso zabrisali iz koledarja, ampak po novem praznuješ že januarja.

Vanilija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. mar 2014 13:43

Leta 1914 se je začela prva svetovna vojna in današnji slovenski teritorij  je spadal pod Avstro-Ogrsko. Ki je bila v vojni med drugim tudi s Srbijo.

Po drugi strani je bilo v naših krajih takrat precej implicitne in eksplicitne fascinacije s slovanstvom (ker je to pomenilo izhod izpod nemškutarstva) in imenovanje punčke z energetsko močnim imenom (da bo nekaj branila, ergo, tisti, ki brani, je pogumen) se da interpretirati v tem kontekstu.

In če se je zavoljo tega konteksta pri krstu mlade Branke Jurce kakšen župnik tresel vsled imena, me niti ne bi čudilo....

Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. mar 2014 14:04

zzak1977 je napisal/a:

Ne razumem, otrok je bil do krsta brez imena? Kaj pa starši?



Commis débarrasseur

ZZak1977, poznaš Cankarjevo povest "Polikarp"?

 

No, tam je opisano, kako to gre.

Najprej - nekoč so otroke krstili karseda hitro po rojstvu. Zaradi visoke umrljivosti novorojenčkov, so se bali, da bi otrok umrl pred krstom in tako ne bi "zaslužil nebeškega kraljestva". H krstu je otroka nesel boter, mati je namreč še 40 dni po porodu veljala za "nečisto", zato ni imela vstopa v cerkev.

(Več o tem si lahko prebereš tudi v knjigi Alenke Puhar "Prvotno besedilo življenja", ki govori o otroštvu v naših krajih v 19. stoletju)

 

Kaj pa Polikarp?

Mati, ki so jo zaradi nezakonskega otroka imeli za "grešnico" (če se prav spomnim, je bila dekla, oče njenega otroka pa kaplan, zanosila ni prostovoljno), želi otroka krstiti. Župnik ji krst najprej odreče, nato pa ji končno ugodi ... vendar pripomni, da bo otrok nosil breme njenega "greha", zato ime, zaradi katerega bodo s prstom kazali nanj - Polikarp. 

Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. mar 2014 14:32

Za zzak in ostale je tule bazično o matičnih knjigah http://sl.wikipedia.org/wiki/Mati%C4%8Dne_knjige

Kjer se lepo razbere, da je ločevanje države od cerkve na matičnem področju - v smislu, da je primarna civilna matična knjiga in da obstajajo obveze prijave novorojencev in obvezne prijave smrti in vsega vmes - da gre vse to na civilno oblast - v naših krajih uzakonjena po koncu 2. svetovne vojne.

Pred tem so bile civilne matične knjige nepopolne.

Ljudska preprostost in dojemanje vaškega župnika kot vrhovno avtoriteto pa velikanska. In so nastajale take zgodbe, o katerih govori tudi mamaF.

Drugače, hvala za opomnik za Prvotno besedilo življenja. Je treba to vsakič znova prebrati. Zlasti ta mesec, ko bo koga oblivalo od alegorij na temo materinstva.

Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. mar 2014 14:54

Bojda Polikarp ni ime nobeni osebi v Sloveniji. Do 2. SV niso nikogar poimenovali Primož. Cerkev je vodila matične knjige, zato je vpisovala in včasih tudi komandirala vpise imen. Spominjam se znanca, ki je pregledoval knjige, ker je zbiral rodoslovne podatke in je vedel povedati,da je bilo velik nezakonskih otrok, vse pa so bile Marije.

Moj ded je bil boter sestrini vnukniji in je predlagal, da se imenuje Marija po materi. Župnik je zavrnil in je rekel, da bo Marjeta, ker je nezakonska. In tako je tudi bilo.

Sama imam dolgo in meni zoprno ime, ki je ravno sedaj modno, ker babica ni hotela vpisati v rojstni list okrajšave kot je želela mama. Pa nisem nezakonska. Toliko o samovolji.

 

F r i n a

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. mar 2014 17:22

frina je napisal/a:

. Do 2. SV niso nikogar poimenovali Primož.

F r i n a

 

Ne bo držalo. To ime sem našla med svojimi predniki  (uradni vpis v knjigi: Primus) že tamle okrog leta  1650 . Edinole, če je ime izginilo iz seznamov v kasnejših letih.

Tudi tega, da je bilo nujno poiskati ime, ki je sledilo dnevu rojstva, moralo pa bi biti v istem koledarskem letu, se na našem koncu niso držali. Mojega so šli iskat par dni nazaj, pa še kar nekaj takih primerov poznam. Doma smo praznovali izključno godove, v moji družini pa kar oboje, ker imajo vsi ostali razliko med rojstnim dnevom in godom več kot 6 mesecev in ravno prav pride za novo torto.

Enaka imena za živali in ljudi? Hmja. Prav hecno je izpadlo, ko je (nekaj desetletij nazaj) ena od sosed iz bloka na glas klicala ime mojega moža (običajno slovensko, danes celo zelo pogosto ime) in ko se je parkrat oglasil, ja, tukaj sem, kaj želite, smo ugotovili, da kliče svojega kokeršpanjela . Ni bil ravno navdušen (mož, mislim, psa nisem vprašala). Sedaj pa samo še čakam, da bo kakšna mamica svojega sinčka poklicala Reks ali pa Runo
Cila

PS: Kdor ni vedel, kdaj goduje, si je lahko izbral tudi 1. november. Po cerkvenem koledarju je to dan vseh svetnikov -  Vsi sveti. Po taistem koledarju je dan mrtvih - Dan vernih duš - 2. novembra.

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 04. 2014 17:33

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

4. mar 2014 18:07

Nekoč je bil tudi en Primož Trubar. Obstaja Sv. Primož nad Kamnikom pa Sv. Primož nad Muto - zanesljivo izpred druge svetovne vojne, pa če je obstajal svetnik, je gotovo obstajal tudi kdo, ki je imel ime po njem. Jasno, so pa imena en čas bolj, en čas manj popularna in pogosta, danes je Primožev kar veliko, Prvanov in Prvoslavov pa verjetno bolj malo.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. mar 2014 18:47

Vanilija, hvala za trud, a res me ni več nikjer. Nič hudega.

 

naor

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. mar 2014 20:02

limnol je napisal/a:

Nekoč je bil tudi en Primož Trubar.



Sonja

In ko učiteljice pelje(m)jo našo nadobudno mladino v Rašico, v rojstno hišo Primoža Trubarja (sicer ni original, ker je pogorela, je pa dober približek) en gospod (nad katerim so mulci navdušeni in ga poslušajo, tiho kot miške, ker zna tako plastično, živo in energično pripovedovati) vedno pove, da se je šele v letih po drugi svetovni vojni (kakor piše Frina) v tistih krajih med prebivalci začelo spet pojavljati ime Primož. Krivoverstvo je huda reč , pa čeprav je Slovence naredilo pismene in jim dalo zagon za vso poznejšo literaturo!

lp

cervus

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

4. mar 2014 20:12

In temu gospodu se po domače reče Adl. Drugače je pa Andrej Perhaj in je tudi meni svetoven glede razlage o Primožu T.in njegovem času. Njegova mama je bila učiteljica slovenščine.Če bi vsi učitelji tako v živo znali razlagat svoje predmete, bi tudi učencem šlo neprimerno bolje. 

LP, Saša

Mir in dobro!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti