Krst nezakonskega otroka

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

25. okt 2008 19:16

imam dve nezakonski punci, obe krščeni brez problemov. Ta večja je šla k birmi in sem pač župniku povedala kdo bo botra ( izvenzakonska skupnost, dva otroka) in ni imel nič proti. Pozna družino. Pa je prišlo tako daleč, da birme v naši župniji ni bilo. sosednjemu župniku sem ob prvem srečanju povedala, da naša izbrana botrca ni poročena, živi v izvenzakonski skupnosti in da garantiran, da živi vsaj tako pošteno kot večina cerkvenih ljudi. In mu še danes povem, da se Bog sigurno strinja, da je boljše, da ne grem vsak dan v cerkev, pa zato vem kje so moji otroci in se ukvarjam z njimi.... Ja nemu je pač najljubših par družin, ki popolnoma vsak dan pridejo v cerkev. Jaz pa pravim, da je kaj drugo pomembnejše. Da je Bogu prav, če nismo vsak dan v cerkvi pa pošteno živimo.... No, malo sem se razpisala. Sicer ti župnik ne sme groziti s tem, da otroka ne bo krstil... In nekateri župniki v sosednjih župnijah zahtevajo potrdilo od domačega župnika, da dovoli krst v sosednji župniji.... klavdija

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

25. okt 2008 21:03

Mi gremo jutri na tak krst. Očitno v Celju to ni problem lp robida

balu  

član od: 26.1.2006

sporočila: 464

25. okt 2008 21:19

Mislim da so župniki lahko sploh srečni ,da še danes sploh kdo hoče v cerkev in da krsti otroke. balu

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

25. okt 2008 22:47

Balu, zakaj? Atina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

25. okt 2008 23:18

Uvodoma naj povem, da nisem verna, sem pa bojda rimokataloik, ki ne opravlja svojih obveznosti ( tako je vpisal en sila luškan sodnik na cerkvenem sodišlču), pa bi rada dodala svoje mnenje.

Velik delež prebivalstva se je opredelil kot rimokatoliki in zanje verjamem, da so iz tradicije prepričani, da morajo otroke krstiti. Ker je to dobro za otroke. Če nekrščen otrok umre, namreč ne gre v nebesa, saj se s krstom izbriše izvirni greh.

V življenju pa je tako, da se otroci čedalje redkeje rodijo v družinah, ki jih ta rimokatoliška Cerkev sprejema. Rodijo se neporočenim parom, parom, ki se po cerkvenih pravilih ne morejo poročiti v Cerkvi in tudi parom, kjer  je en od roditeljev zrasel kot ateist.

Za RKC veljajo za urejene samo družine, kjer so starši poročeni tudi v Cerkvi.

Ker spada krst med zakramente, me čudi, da duhovniki komplicirajo. Zaradi krsta se jih zagotovo ne poroči več kot bi se jih sicer. Sploh pa se ne poročijo tisti, ki se ne morejo. Mislim, da gre za svojevoljnost duhovnikov, saj tudi katoliški Bog želi več svojih ovčic.

Oviranje staršev, da otrokom zagotovijo nekaj, kar je prav po prepričanju staršev in da duhovnik temu nasprotuje ( kar nikjer ne piše), pa se mi zdi nasilje nad verniki. Nekoč so nezakonskega Polikarpa vendarle krstili. Z grdim imenom, pa vendar. Menda v Sloveniji ni osebe s tem imenom.

Na tem mestu naj povem, da iz te RKC nimam namena izstopiti, ker bi s tem užalila moje starše ( ki verniki  le malo bolj kot jaz). Glede pogreba pa sem najbljižjim sporočila, da naj upoštevajo, da nisem verna, če pa se komu zdi, da bi bil pokop brez duhovnika zanje hudo breme, naj naredi po svojem občutku.

Enako razmišljam o poroki; načeloma sem proti. Če pa bi se mojemu morebitnemu ženinu s tem izpolnila življenjska želja ( kak zapečen vernik itk nima možnosti priti v konkurenco), bi pač tudi to potrpela.

Toliko o strpnosti.

PS O botrinji pa bi razmišljala, saj gre za aktivno udeležbo pri cerkveni vzgoji, kjer ne morem biti vzor.Moji kao krščenki pa sta tudi dobili že vse pisanke in napotke o mojih pogledih na marsikaj. Predvsem pa sta obe strpni do verujočih. Kar pa nekaj šteje.  

 

F r i n a

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

25. okt 2008 23:29

Pri nas je bil en tak gospod, ki je starše, botra in štručko, ki so jo imeli zraven poslal domov, češ, da neporočenih ne bo krstil. Pa so šli drugam.

Hvala Bogu, da so ga premestili.

V okolici Maribora je bilo to noro dogajanje. Pa ne le enkrat.

Titta

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

26. okt 2008 0:00

Seveda, oni si to seveda lahko privoščijo, ko pa sami živijo povsem brez grehov. Zelo mi je žal, če sem s tem koga prizadela, ampak ko se začne debata o tovrstnih stvareh, me kar privzdigne. Dokler bodo polnili časopisne strani z raznimi pedofilskimi aferami nimajo prav nobene pravice pridigat ljudem ki so se odločili, da svoje zakonske zveze ne bodo potrdili pred vsemogočnim. lp Vesna

foxpapa  

član od: 14.3.2004

sporočila: 240

26. okt 2008 3:11

če si iz Ljubljani, pojdi k frančiškanom in tam vse urediš, hitro in na zadovoljstvo vseh.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

26. okt 2008 8:06

Reca, prav tolliko jo imajo, pravice, kot ti meriti vse po nekaterih. Ne sodi, če ne poznaš (vsega). Sem imela ravno v petek priložnost biti na predstavitvi knjige gospoda, ki je to, z veliko začetnico, duhovnik, pater, z doktoratom znanosti (na literarnem področju). Naredil je toliko dobrega kot najbrž ducat drugih ne more. In tudi njega in mnoge njemu podobne si dala v isti koš s tistimi, ki so res taki, kot jih opisuješ.

Najbrž je povsod tako, v vsakem poklicu, v vsaki družbeni skupini, v... da so ljudje razporejeni nekako po normalni (Gaussovi) razporeditvi. mediji pa tako ali tako (menda na ljubo ljudem) najraje, ali sploh samo, pišejo o slabem. O dobrem ni vredno pisati. Ker menda to nikogar ne zanima. No ja, ....

rimljanka - zasebno mnenje

barbyslo  

član od: 3.1.2008

sporočila: 165

26. okt 2008 8:13

Ali nismo že govorili o tem da za zakramente v cerkvah ne računajo? Ali nismo govorili o sprenevedanju naših božjih poslanikov? Ali niso vrli zagovorniki cerkva ob tem forumu utihnili, ko prebirajo pokvarjenost in zavračanje bogaboječih ljudi in njihovih želja da krstijo svoje otroke. A jim duhovniki ne dovolijo, ker ne živijo dovolj zagreto po krščanskih zapovedih. Cerkveni podaniki so postali pohlepni in prevzetni. Že želiš biti kristjan moraš živeti po katoliških načelih. Ne vdajaj se seksu pred cerkveno poroko in ne imej otrok, ker je drugače to nedopusten greh. Fara te ozloči in tvoja želja da bi otroci kasneje vseeno pristopili k krščanski veri izvodeni.Napeti moraš vse sile da poiščeš faro, ki ni tako ortodoksna. Drugačna zaobljuba itak ne šteje. V tvoji družini in med tvojimi prijatelji ne potrebuješ ljudi, kateri redno ne hodijo v cerkev in tja ne vozijo svoje ali sosedove otroke. Cerkev potrebuje zagrete privržence z vso podporo, da lahko prikriva svoje grehe in svinjarije, ki jih dela.To ne more doseči, če farani ne ubogajo in preredko prestopijo prag cerkva. Verujoči imajo svojo pamet in svoja življenja. Težko jih je prepričati v stvari in dejanja, ki so že zdavnaj stvar preteklosti. Kako dejansko živijo ljudje v kaj verjamejo jih premalo zanima. Kako bodo vzgajali svoje otroke, pa je za njih očitno postalo nepomebno. Ne morem verjeti, da duhovniki ne želijo zaradi katerih koli razlogov krstiti novorojenega otroka. barbyslo

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti