Kisanje repe

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

30. nov 2012 20:23

Seveda, ko je repa zadosti ksila, se bo nadaljnje kisanje ustavilo, saj bo tudi za bakterije prekislo. Postavi kozarce na hladno, počakajo do nove sezone, bi rekla.

rimljanka

čarodejka  

član od: 6.4.2013

sporočila: 35

28. nov 2015 11:18

Ker sem prvič kisala repo v kozarcih, se tudi jaz oglašam tukaj. Zelje se mi je v kozarcih lepo skisalo in potem sem po istem postopku naredila še repo, s tem, da sem na vrh dala še plastične mrežice. Danes pa sem ugotovila, da je repa roza barve. Kaj naj bi to pomenilo?  Pokrito jo imam s črno vrečo, tako da svetloba ne pride do nje. Edini problem bi lahko bil, da je malo prehladno (je v kleti).

Hvala za vsak odgovor in lep vikend.

čarodejka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

28. nov 2015 12:04

Si repo olupila? Jaz je ne in zaradi vijolične lupine je običajno malo roza. če je repa sicer trda in okusna, ni nič narobe z njo. Vsaj po mojem mnenju.

rimljanka

milja44  

član od: 2.1.2014

sporočila: 152

28. nov 2015 18:38

Saj je iz kisanja repe po zgornjih opisih sodeč nastala cela znanost. Jaz repo naredim in vedno je snežno bela, odlično kisla in se obnese:

Repo naribaj posoli, 2 dkg soli na i kg repe, potlači tako, da stoji voda v posdi na vrhu. Ne pokrij do konca posde, posodo postavi na 15 - 18 oC na temno za nekaj dni (3), po treh dneh, ko je vrenje končano pokrij do konca, oziroma zapri.

Lahko naložiš v kozarce, močno zapreš in shraniš v klet.

milja44

ceka  

član od: 21.6.2006

sporočila: 6

25. okt 2016 13:58

Tudi jaz sem letos kisaa repo po zgornjih navodilih, pa se mi je vseeno obarvala rjavo. 

Delala sem točno tako, kot je opisano. Kozarce postavila na temno, pokrovčke rahlo zategnila, pokrila z brisačo in postavila na hodnik v stanovanju - temp cca.  20 st.

A sem jo preveč natlačila? Ker, ko se je pričelo vrenje, je šlo del količine preko, ko je nehalo vrenje, je pa en del repe v kozarcu bil SUH?!

Naj povem, da sem lani delala isto, pa je vsa repa lepo skisala in je ostala BELE BARVE?!

Prosim za komentar?!

cEKA

 

ceka

terezinka  

član od: 21.2.2011

sporočila: 25

7. nov 2016 9:38

Letos, sem tudi jaz naribala repo. Napolnila tri kozarce in dva plastična vedra, obtežila, pokrila s krpo in postavila v klet. Že po enem dnevu je repa oddajala tako neprijeten vonj, lahko rečem, da kljub nenehnemu zračenju smrdi vsa hiša. Zaradi temperature jo ven ne upam postaviti. Si ne predstavljam, da bi jo imela v kuhinji , kot pravite nekateri. Kaj sem naredila narobe?

terezinka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

7. nov 2016 10:41

Jaz sem jo predlani kisala, naribala- dala sem 2 g soli na kg repe v plastično posodo, jo dobro stisnila, da ni bilo zraka in dala nanjo krožnik in kamen ( v vrečki) in popolnoma zaprla s pokrovom. Vsake toliko časa sem krožnik potisnila dol, da ni bilo zraka in se je voda nabirala nad krožnikom. Imela sem jo v shrambi - ne v temni in je bila po treh tednih dobra, snežno bela. Temperatura je cca 15 stopinj. 

Lani pa sem jo spet kisala po običajnemu postopku- z razliko od prej,da repa ni bila čisto sveža. Repa je postala rjava, neokusna in vrgla sem jo stran.

V čem je razlika ne vem, lani sem to pripisovala temu, da mi je repa nekaj časa stala. Zdaj, ko berem, da imate težave tudi druge je mogoče kriva temperatura ali pa količina soli. 

Prav iz firbca jo bom šla kupit in tudi letos skisat.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

7. nov 2016 10:57

Zelo pomembno je, da je repa vedno v lastni tekočini. Ker pa rada tekočina pri kisanju uhaja izpod pokrovčka, sama rešim problem tako, da tekočino, ki mi ostane pri tlačenju repe v kozarec, shranim posebej v ločen kozarec in jo potem dolijem pred shranjevanjem v klet v tiste kozarce, v katerih je razvidno, da je tekočine premalo. V kolikor ste tekočino že zavrgle, mislim, da bi bila dobra tudi navadna voda. Pa ne pozabite na plastične mrežice, ki poskrbijo, da je repa/zelje vedno v tekočini v kozarcu.

Glede soli pa svetujem tako, da se pri zelju uporabi 2 gr na 1 kg, za repo pa samo 1,5 gr na 1 kg repe.

 

oliva

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti