Rakotvorni cimet ???

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

2. dec 2008 22:43

http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1452-

 

Ok, ker ne želim spet zbujati slabih občutkov glede rakotvornosti cimeta, je zgoraj najprej delujoč link, ki ga je posredovala že Rimljanka in kjer razlaga problem.

Na kratko, v cimetu je lahko preveč kumarina, ki nekaterim preobčutljivim posameznikom lahko poškoduje jetra. Dovoljena naj bi bila največ 1 mala žlička dnevno, pa še to ne vsak dan.

Obstajata dve vrsti cimeta : t.i. kasija cimet iz Kitajske in Indonezije in "pravi" cimet iz Cejlona oz. ŠriLanke. Indonezijski vsebuje bistveno več kumarina kot cejlonski, je pa cenejši in zato večina naših ponudnikov začimb uporablja kasija cimet.

Ker sem velika ljubiteljica cimeta in ga, kadar me prime, pojem tudi bistveno več kot žličko dnevno (če seštejem vse možnosti), sem se podala na pot za iskanje pravega cejlonskega cimeta.

Torej poročam: Droga, Kotanyi in kar je še običajnih ponudnikov pri nas ( in npr. v avstrijskem Šparu), imajo vsi kasijo.

Ampak, dobi se tudi cejlonski. Najprej sem ga našla v Reformhaus-u v Avstriji, včeraj pa sem ga videla tudi v Kalčku (sicer smo v palčkah in ne zmletega) .

Jaz sem kupila  tega od firme Sonnentor, http://webshop.sonnentor.at/F4MWSWeb/faces/form/article/a

obstajajo pa še podobni.

Nekateri izdelki  Sonnentor sicer dobijo tudi pri najboljšem sosedu, ampak žal je tudi njihov Bio-cimet tipa kasija...

Dajte, poglejte še po drugih trgovinah in napišite, če ste kje našli pravi cimet iz Cejlona oz. Šri lanke... bomo pekli z bolj mirno vestjo!

 

Nasja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti