Dunajski zrezki

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. jan 2015 9:50

Da so piščančja bedra prav pečena in znotraj nič krvava, je treba zadeti pravšnjo začetno temperaturo. Ne sme biti previsoka, sicer se zunaj prehitro zapeče in znotraj ostane krvavo, in tudi ne prenizka, ker sicer panada odstopi in se preveč zmehča. Sama ravnam s klasičnim poskusom - kuhalnico dam v olje in če se pojavijo mehurčki naokoli, začnem cvreti. Seveda meso plava v olju, da se istočasno cvre z vseh strani, med peko meso občasno obračam. Proti koncu, da zapečem hrustljavo, nekoliko zvišam temperaturo. Vse skupaj traja okoli 15 minut.

mamamia

Mygrace

sporočila: 6506

30. jan 2015 10:46

Na 1 jajce dodam približno 1 jušno žlico mleka ali sladke smetane....jajca ne stepem do onemoglosti....

Meso s kostmi vred: predvsem pri bedrih zarežem ob kosti z ostrim nožem, tudi posolim v tisto zarezo, natrem z grobo soljo pravzaprav.

Sicer pa ja: temperaturo je treba pogruntat, odvisno je tudi, v kakšni kastroli pohaš..nekaterim ne moreš hitro zregulirat temperature, na začetku vsekakor ne sme biti previsoka, prenizka pa prav tako ne, ker se sicer drobtine navlečejo maščobe. Vaja dela mojstra. Itak.

 

Aja, pri nas pohamo v mešanici masti in olja, včasih smo imeli otmeno mešanico masla in olivnega olja, pol pol. Zdaj ne več, brez veze.

Drobtine delam sama, iz prepečenca, ne zdrobim do "moke" ampak pustim bolj na arhaično obliko. Čudovito!

(Suh kruh porabimo za poparo)

 

Ja, seveda pohamo v globokem, visokem ali kakršnemkoli že olju, nekateri to delajo na peki papirju brez maščobe....no ja, kakor komu paše.

Pa lep pozdrav.

 

 

 



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 30. 2015 10:49

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

30. jan 2015 11:14

Pohanje mesa z kostjo po moje zahteva nekaj kilometrine,da zadaneš tisto ta pravo...mama,svakinja pohajo meso v masti...sedaj bom tudi jaz,smo ravno iz kolin.

Mygrace ,kaj je to da porabiš suh kruh za poparo?Tudi sama delam drobtine iz suhega kruha,ne vem pa kaj je ta popara.

Vrtejbenka

Mygrace

sporočila: 6506

30. jan 2015 11:26

Vrtejbenka, popara je bila poleg turške kave edina stvar, ki jo je obvladal naš oče, hehe...še hrenovke so mu popokale in mleko mu je šlo čez in verjetno bi se mu še v mehko kuhano jajce prismodilo

 

Poparo se je menda naučil pripraviti med služenjem domovini, naredi se pa približno takole:

 

Suh kruh, magari trd kot kamen, se skuha v vodi, v ne preveliki količini. Kruh je lahko kakršne koli barve, meni osebno je boljši črn.

Ko je kruh "skuhan" (kar pomeni, da je iz vsega skupaj ratal en poc), to poparo zabeliš z maščobo. Nekateri dodajajo ocvirke, drugi popečeno panceto, tretji ostanke maščobe od pečenja pečenke...v skrajni sili je dober tudi navaden brizg navadnega olja. Meni sede vsaka maščoba razen masla ali margarine oz. ostalih "mlečnih" okusov.

Solimo, popramo po okusu (sicer paše v to poparo rajši več kot manj popra...).

Zadnje čase fliknem notri še malo majarona, mi je majaron šač všeč.

 

Skratka, če mene kdo vpraša, je tale popara po okusu podobna enim razkuhanim kruhovim knedlnom, po obliki pa enmu poridžu.

 

 

Mygrace

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

30. jan 2015 11:27

Mygrace mi je zbudila spomine iz otroštva, na poparo.

Stara mama je skuhala domačo kuro v vodi do mehkega, ki jo je solila in povegetala. Star kruh je narezala na šnite in zapekla v pečici v pekaču. Potem je zapečen kruh polila z vodo, kjer se je kura kuhala, povrhu pa zložila razrezane kurije kose mesa, in dala nazaj v pečico da se je še kurije meso fajn zapeklo. In poparo nisem jedla že ohoho let.

To je pri nas popara, mogoče je pri Mygrace kaj drugače.

SMARTY1

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

30. jan 2015 11:29

Evo, me je Mygrace prehitela , in je res njena popara čisto nekaj drugega .

SMARTY1

Mygrace

sporočila: 6506

30. jan 2015 11:29

Hehe, Smarty1, se mi zdi, da je tale popara ena hvaležna zadeva, važno je, da je kruh poparjen in da si ne polomiš zob na njemu in da se nič ne meče stran.

Tudi sama sem slišala za več varijant popare, pri nas prakticiramo tako, kakršno sem opisala zgoraj.

Mygrace

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

30. jan 2015 11:34

Se strinjam Mygrace  .

SMARTY1

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

30. jan 2015 11:46

Ooooo Mygrace, lepo te je po dolgem času spet brati  , upam, da ne boš spet takoj poniknila v ilegalo:)

Drugače pa, meso pred pohanjem vedno mariniram v drobno sesekljani čebuli in belem vinu , kakšno urco al pa dve, solim in popram  ter paniram v mešanici moke in koruznega škroba (pol pol ) , jajcu in drobtinah ,ki jih ponavadi kr kupim. To je to, cvrenje je pa itak znanost, ki jo naštudiraš s kilometrino .

hedonist

nana06  

član od: 11.12.2011

sporočila: 20

30. jan 2015 14:03

Pohani zrezki bodo mehki , če jih pustimo v mineralni vodi približni 2 uri. Za približno 80 dkg zrezkov, potrebujemo 1-1,5 dcl mineralne vode,nato zrezke osušimo z vpojnim papirjem ter jih povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Na vsaki strani jih cvremo približno 3 minute.

Na ta način so zrezki izredno mehki.

 

 

nana06

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti