Sarajevski čevapčiči

receptor  

član od: 18.10.2008

sporočila: 276

20. okt 2008 14:13

mamamia je napisal/a:

No, receptor, tile čevapi so morda dobri, a daleč od tistega, kar je čevapčič v osnovi in še dalje od sarajevskih čevapov.

V bosanskih čevapih ni svinjine,  tudi čebule ne, kaj šele jajca ali ajvar. Čebulo dodajajo pleskavicam, to je tudi osnovna razlika v masi.

 

Mimogrede, sem v soboto in nedeljo jedla čevape po Bosni, tudi na Baščaršiji v Sarajevu, pa so mi samo potrdili, kar so mnogi v tej temi že navedli: govedina in ovčetina, v enem primeru še teletina, loj, sol, v eni izvedbi česen, v dveh izvedbah brez česna, zagotovo pa nikjer nobenega jajca in ajvarja.

 

Tudi pri čevapčičih očitno velja - manj je več.

In to je tudi ena od jedi, ki jih nikdar ne bi kupila predpripravljenih ali globoko zamrznjenih. Povsem pritrjujem atiju-zlatiju.

 

Mamamia

 

mamamia
Spoštovana ga.mamamia!Strinjam se z vami,tudi jaz nikoli ne kupujem predpripravljenih jedi.Morda pa bi kljub vašemu izjemnemu poznavanju sarajevske kuhinje vendarle poskusili pripraviti take kot jih omenjam.Sam jih nisem nikoli jedel v Sarajevu,jih je pa moj sin,ki je dejal da so bili taki kot plastični in da se ne morejo primerjati z mojimi.Jajce je dodano za sočnost in če bi jih poiskusili vi bi niti ne vedeli da je notri.Sicer pa mislim da je gost zadovoljen takrat,ko je jed po njegovem okusu.Pa brez zamere in lepo pozdravljeni!

MARTA1  

član od: 17.10.2008

sporočila: 33

20. okt 2008 14:35

Pozdravljeni, v zvezi teh mas, polgotovih, ste me pa spomnili na nekaj, kar je bilo grozljivo - pri Mercatorju sem kupila pripravljeno maso za čevapčiče ipd., tiste v hladilni omari, zapakirane. Ne spomnim se proizvajalca, najverjetneje kateri privatnik, saj se je prodajalo pod Mercatorjevo znamko, v glavnem to meso je bilo zlepljeno, trdo..... Ko pa sem ga dala peči, delala sem zavitek, pa je to meso otrdelo do konca. Vam povem, tudi pregrizniti ga nismo mogli. No, če sem lahko komu pomagala, če si ga je ogledoval - PAZI! LP MARTA1

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

20. okt 2008 14:52

receptor, ne vem, kje je tvoj sin jedel plastične čevapčiče v Sarajevu, vsekakor je moral pa res imet strašno smolo.

In seveda po vseh pravilih svinjskega mesa v teh sarajevskih čevapih naj ne bi bilo. Se boš moral it prepričat, ni deci vsega za verjet.

Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. okt 2008 15:09

receptor, jaz nič ne zamerim, saj sem napisala le to, da se čevapčiči po tvoje razlikujejo od tistih, ki jih delajo v Bosni (in še kje, Srbiji na primer). Vsak naj je tisto, kar mu je ljubše. Enim so ljubši izvirni izdelki, drugim domače priredbe teh izvirnikov, tretjim nekaj, kar je daleč od izvirnika. Meni je prav, vsak uživa v svojem, in kot si rekel: gost je zadovoljen, ko je jed po njegovem okusu. Le da smo gostje lahko zelo različni in nismo nujno z vsem ponujenim tudi zadovoljni.

In še to: nisem nikakršen izjemen poznavalec sarajevske kuhinje, saj je ta veliko, veliko več od čevapov. Ti so še najmanj v primerjavi s pravim bogastvom bosanskih jedi.

Da pa je tvoj sin v Sarajevu jedel "plastične" čevape...V kakšnem hotelu morda, ki ima kuhinjo bolj inustrijsko naravnano. V čevapdžinicah pa svojim gostom plastičnih gotovo ne ponujajo. Ker živijo od svojih domačinov, ne od nas, turistov ali naključnih obiskovalcev. In domačinom ne moreš podtikati plastike.

Ali pa ima dečko preveč izbran okus, tudi možno. Če mu niso všeč, mu pač niso všeč in bo jedel očetove. Hvala bogu, da lahko izbiramo. Tako ti kot jaz.

 

Pozdrav, Mamamia

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

20. okt 2008 16:10

Oba imata prav - receptor in mamamia. Verjamem da so čevapi od receptorja zagotovo dobri ko hudič , verjamem pa tudi mamimii da to niso pravi bosanski oz.sarajevski oz.baščaršijski čevapi. Islam pač pravi, da je svinja grozno nećista žival in da je vernik niakakor ne sme uživati in če se mulsimani česa držijo potem se tega zagotovo. Res je tudi ,da so naši sinovi malo razvajeni- tudi mojemu marsikaj ni všeč, ker pač že vse življenje je mojo hrano in potem se z nekimi surogati in industrijskimi zmazki pač ne more zadovoljiti. Res pa je tudi, da jaz v Sarajevu nikoli in nikdar nisem jedel zanič roštilja ! Moraš imeti vražjo smolo da nabašeš na kaj takega. Tako da , receptor, se pač potolaži s tem, da si vse življenje pekel sicer izvrstne čevapčiče po katerih si bil znan po vsej Koroški in verjetno še dlje vendar so bili pač izpeljanka neke originalne jedi. Mater, toliko pišemo o teh božansko dobrih mesnih svaljkih da imam polna usta sline. Ni dvakrat za reč, de ne bom zvečer odbrzel k Čadu, kjer imajo za moj okus še vedno najboljši roštilj v Ljubljani in širši okolici. Pa še en prebranec stisnem zraven , po kak glažek Ružice..... Kulinarična nebesa !!! LP hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. okt 2008 17:08

In če ni ružice, je tu carica Milica ali car Lazar...i jedna mekana na kraju...Mamamia

mamamia

receptor  

član od: 18.10.2008

sporočila: 276

20. okt 2008 17:44

IN KARAVANA GRE DALJE! Prav lep pozdrav vsem!

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

20. okt 2008 17:51

Receptor, če misliš, da je vsemu še kaj za dodati ti mirno napiši pa bomo še ktero rekli ,al . Glede mekane pa ne vem kako se bo izšlo, če bo kar Knjaz Miloš ! LP hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. okt 2008 21:14

 No, ni receptor prvi, ki ocenjuje, da lajam (jasno, da to počnem zaradi sebe, ne zavoljo vasi, če smo že pri pasjih navadah).

 

Pa ni treba no tako užaljeno reagirat in se dret (velike črke), Korošce sem doslej imela za sila fletne  dedce. Veš, dragi moj receptor, nihče med nami ni pojedel vse modrosti tega sveta. In kljub temu je svet vendarle lep, s karavno in lajajočimi psi ali brez njih, s čevapi z jajcem ali brez njih. Meni je to res gladko vsseeno Amen.

 

Mamamia

 

mamamia

carmen  

član od: 30.9.2001

sporočila: 306

20. okt 2008 21:26

Receptor me čudi le kje je jedel tvoj sin čevape v Sarajevu. Ne spoznam se nanje in tudi njihova ljubiteljica nisem, ampak takšnih kot sem jih jedla pri Željotu na baščaršiji pa še ne. Vse pohvale

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti