Trema - kako jo premagati

neznan uporabnik

1. dec 2008 21:22

iza56 beri to o persenu.imel sem prijatelja foksterierja,prekratkih 18 let,bil je zelo pogumen.strašno pa se je bal pokanja,nova leta so bila groza. pa eno leto jaz malemu dam persen,joj se vstrašim,saj ima samo 9kg pa cel persen.pa kaj bilo ga je enako strah kot vsako leto.torej persen lahko pomaga samo tistim,ki verjamejo vanj.pa lep pozdrav pingvin

nina _  

član od: 31.10.2008

sporočila: 156

2. dec 2008 16:25

WRAN51 Živali imajo drugačen presnovni sistem kot mi in zato v nekaterih primerih precej večje količine. Pa tudi sicer - četudi placebo učinek - glavno da pomaga nina _

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

2. dec 2008 20:47

Ninaaaa! Čestitam, prava frajerka si! tumpika

kokos  

član od: 31.10.2004

sporočila: 373

2. dec 2008 21:40

Meni pa so svetovali naj si na razgovoru predstavljam kako osebe v komisiji zgledajo gole! Sicer jih nisem upoštevala ker sem na to pozabila ko sem prišla na razgovor! kokos

haley  

član od: 19.2.2009

sporočila: 12

10. dec 2012 22:20

Malo obnavljam staro temo...

 

Jaz sem tudi ena izmed tistih z ogromno treme. Že kar nekaj dni pred nastopom imam grozno tremo, samo mislim na to kako bo na predstavitvi, ne morem spat, imam nočne more, na dan predstavitve pa se mi vrti, želodec se mi obrača, tudi bruhala sem že od treme... Med predstavitvijo se vedno vsa tresem, najbolj se mi pa trese glas, tako da treme ne morem skrit. Sicer se mi ne zgodi, da bi zato 'zafurala' svoj nastop, samo vem da bi bilo laho veliko boljši, če ne bi imela treme. Še po nastopu rabim kar nekaj časa, da pridem k sebi, ker se še kar tresem in takoj rabim svež zrak... Da bi se rešila treme sem že probala sproščanje, persen, oče naš..., pa žal mi nič ne pomaga.

Se komu kaj podobnega dogaja? Imate kak nasvet kako vsaj malo omilit to zadevo?

 

haley

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

11. dec 2012 6:44

Novembra sem brala zanimiv članek o tej tematiki v prilogi Večera. Bom poskusila poiskati.

lunacka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. dec 2012 7:10

@haley. Za začetek moraš priznati, da imaš problem in to tak, ki ga persen in prijazni amaterski nasveti ne bodo rešili.  To, kar ti opisuješ, ima znake napadov panike. Ki jih mora ustrezno oceniti strokovnjak, bodisi klinčni psiholog, bodisi terapevt, bodisi nevropsihiater. Napadi panike se javljajo na zunanji dražljaj - nastop - vzrok zane pa ostaja. Dokler ne bop predelala razloga za te napade, se ti bodo ponavljali.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

11. dec 2012 16:29

haley je napisal/a:

... Sicer se mi ne zgodi, da bi zato 'zafurala' svoj nastop, samo vem da bi bilo laho veliko boljši, če ne bi imela treme. Še po nastopu rabim kar nekaj časa, da pridem k sebi, ker se še kar tresem in takoj rabim svež zrak... Da bi se rešila treme sem že probala sproščanje, persen, oče naš..., pa žal mi nič ne pomaga.

Se komu kaj podobnega dogaja? Imate kak nasvet kako vsaj malo omilit to zadevo?

 haley

 

Zdravo haley,

glede na to, kar pišeš, povsem izgubljeni primer nikakor nisi. Poznam ljudi, ki zaradi treme povsem zafurajo svoje nastope, ti pa očitno nisi tako daleč. Sama moram kar pogosto govoriti pred ljudmi, se pravi javno nastopati, in zagotavljam ti, da tudi po 20 letih nastopa brez treme ni. Vsaj malo te nekje v želodcu še vedno žgečka, preden se pojaviš pred publiko, pa naj je to mednarodni strokovni panel,razred dijakov,tekaški tabor, družinsko srečanje ali planinsko društvo, ampak to je prej dobro kot slabo. 

Po mojih izkušnjah pomagata dve stvari: 

 1 - bodi dobro pripravljena za nastop. Če veš, da stvar obvladaš, bo lažje, ne glede na to, kaj se bo med nastopom zgodilo (in zgodi se skoraj vedno kaj, če ne drugega, crkne projektor - se pravi, en plan B moraš imeti); ne poskušaj ljudi poučevati, raje se z njimi pogovarjaj, kolikor se da. In predvsem bodi pripravljena tako, da znaš vsako stvar povedati na par različnih načinov, ne pa kot eno samo pesmico. Konec koncev, vedno se bo našel nekdo, ki ne bo razumel, in mu bo treba razložiti na drug ali tretji ali četrti način. 

2 - čim več nastopaj; na vsakem naslednjem bo težav manj, ampak nikar ne upaj, da boš nekega dne čisto brez treme, ker ne boš. 

 

3 - dobro razmisli, kaj te bolj bega: trema sama ali strah pred tem, da boš imela tremo. Če zate bolj velja to drugo, potem se res pogovori s strokovnjakom, ker ti bo veliko laže in hitreje pomagal, kot pa naši nasveti tipa "sam svoj mojster". In če bo javno nastopanje pomemben del tvoje službe, potem bo dobro naložen denar kak kratek tečaj javnega nastopanja. Nas so v letih debelih krav v službi poslali v tak tečaj in, verjemi, to je bila enkratna šola, zanesljivo pa edini tečaj, na katerem nisem spala in mi je bilo žal, da ga je bilo konec. 

 

Veliko sreče!

Sonja

haley  

član od: 19.2.2009

sporočila: 12

11. dec 2012 17:29

^^Ja 'izgubljen primer' zihr nisem... Se mi zatika med nastopom, se me ornk trese glas, sm se mi hvalabogu ne zgodi, da bi popolnoma odpovedala in ostala brez besed... Vedno se dobro pripravim na nastop, tko da v tem ni problem. Pa tudi ponavadi zelo veliko paniko naredim,  vsakemu povem da imam tremo in da me je strah, pol mi pa vsak po nastopu reče, da sem bila čisto v redu, da se sploh ne vidi da imam tremo... Kaj se pa notri v meni dogaja pa je grozno! Tko, da sem po vsakem nastopu srečna da je konec in si zaželim, da mi neb blo treba še kdaj javno nastopat in bi rajši nardila kak dodaten izpit, samo da bi se temu izognila.

 

haley

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti