Pa še nov način obračunavanja pošiljk z odkupom

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

tema odprta - 1. okt 2008 13:52 | ogledi: 2.767 | odgovori: 14

Včeraj so me šokirali na pošti. Naročila sem pošiljko v vrednosti 100 EUR in jo predvčerajšnjim tudi dobila. Na dom mi jo je prinesel poštar in zahteval 106 EUR (odkupnina+poštnina). Žal denarja nisem imela, zato sem se zmenila, da pridem sama po pošiljko včeraj. Pripravljenih sem imela 106 EUR, uslužbenka na okencu pa je rekla, da pride 111 EUR. Na moje veliko začudenje mi je takoj pojasnila, da je zdaj to po novem (ne vem, ali sem samo jaz neobveščena o poštnih storitvah?) in da gre ta denar za to, da odkupnino pošta dostavi pošiljatelju. Kolikor je meni znano, naj bi bilo to zaračunano že pri oddaji pošiljke z oznako "odkup".

Je že res, da se vse draži, ampak s tem pa že pretiravajo. več kot 10% sem torej plačala za to, da so mi pošiljko, težko cca pol kg, poslali iz enega konca Slovenije v drugega in pošiljatelju predali denar.

Je imel tudi kdo od vas kake izkušnje s tem v zadnjem času?

Lep dan vsem!

ZIMA

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

1. okt 2008 14:51

Že nekaj časa nazaj sem se tudi jaz spraševala, zakaj plačam več, kot je vredna kupnina (Quelle, Neckermann; da ne govorim, ko vračam neustrezne (velikost) izdelke in jih potrem ponovno naročim... ko človek vse sešteje, no odločitev je seveda naša), pa mi gospa na pošti ni znala/vedela/hotela pojasniti. Da se vrnem k temi....to me je zanimalo predvsem zato, ker sem želela naročiti eno dokaj drago zadevo, meni do takrat neznanem slovenskem trgovcu, in sem se hotela predčasno informirati koliko me bo vse skupaj stalo oz. ali bi bilo bolje, da se vsedem v avto in grem sama iskat (v SLO). Prodajalka tega izdelka mi je zagotovila, da bom plačala le kupnino (in tako je tudi bilo - prvič in zadnjič, pa ne kupujem ravno redko), ter hkrati obrazložila, da je dodatno plačilo odvisno od tega kakšno pogodbo (če sploh) ima pošiljatelj sklenjeno s pošto. Firma, kjer sem kupovala jaz, se je s pogodbo obvezala poravnati vse nastale stroške pošiljanja. LP Lipa

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

1. okt 2008 15:13

Ja Zima to je pa že iz časov Jugoslavije ta praksa. Odkupnina se zaračuna dvakrat, najprej tistemu ki pošilja se zaračuna dražje kot navadno priporočeno z razlago, da je to zato, ker se vrne položnica. Stranka pa plača še več kot piše na odkupnini, z razlago, da je treba plačati, da se vrne položnica.

Katera stranka je že tista, ki bi take "malenkosti" kot je pošta, pa elektrika, pa RTV naročnina spravila v "demokracijo"?

Jernej - zasebno mnenje

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

1. okt 2008 15:50

Ne, Jernej, tole dodatno poštnino so začeli zaračunavati pred kratkim (to mi je uslužbenka tudi povedala). Torej je to še eno plačilo več. Da ne govorim, da sem v ponedeljek dobila iz Nemčije na CD zadnji posnetek CT pljuč- popolnoma zdrobljen, tako da sem morala včeraj na hitro na nov CT (v roku 14 dni!), danes pa mi je poštar prinesel pošiljko in z njo ropotal, da je kar zvončkljalo. Ko sem potipala, sem ugotovila, da so stekleničke zdravil žal že razbite, zato pošiljke nisem sprejela. Pri vsem skupaj me moti to, da kljub precejšnjim plačilom za dostave dobiš potem popolnoma neuporabne izdelke. Kaj hočemo- vsi zaračunavajo, le odgovornosti ne nosi nihče. O "demokraciji" pa raje ne bi razpravljala, ker mi je slabo že od česa drugega. Revež je pa tako ali tako vedno bil in ostal revež, pa naj je bila na vrhu ta ali ona stranka. Jernej, tebi in vsem ostalim želim veliko, veliko zdravja! ZIMA

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

1. okt 2008 16:46

Jap, jaz sem naročila velik paket po pošti, ker je firma, kjer bi se dalo kupit, predaleč. Cena je bila 424 evr. Gor je bilo potem 6 eur poštrine od firme, ki je pošiljala + 7 eur poštnine od pošte + 4 eur, o katerih je govora v tej temi. Pri prejemu sem torej plačala 17 eur, da sem paket lahko prevzela. Ker pa zadeva ni bla vredu, sem jo vrnila, kar me je koštalo še dodatnih 8 eur. Tko da se preprosto ne splača več naročat po pošti, če nisi res 100% primoran.

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

1. okt 2008 16:50

... ali pa plačati po predračunu, če kupcu zaupaš.

Sonja

carmen  

član od: 30.9.2001

sporočila: 306

1. okt 2008 17:53

A je mogoče, da se pri teh vaših navedbah nekaj ne ujema. Ne obstajajo 3 poštnine vsaj sama to prvič slišim od vas pa bi rekla, da poznam zadevo. Eno je kadar ima pošiljatelj pogodbo s pošto saj mu ta omogoča, da lahko plačilo poštnine prenese na naslovnika in je ne plača sam, kar pa na žalost ne povedo naslovniku - žal. Drug znesek o katerem govorite je strošek naročanja, kar vam zaračuna pošiljatelj (neckermann ima 3,50 eur če se ne motim). In tretji znesek je vplačnina ali od položnice oz. nakaznice, kar pa je strošek, ki ga dobi banka. Kolikor mi je znano lahko pri poškodovani pošiljki vložiš zahtevek za odškodnino, čeprav verjamem, da so bila zdravila nujna in v tistem trenutku je zahtevek bolj slaba tolažba.

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

1. okt 2008 18:21

Carmen, meni je pošiljko poslala kolegica, ki žal s pošto kot fizična oseba nima nobene pogodbe. Ker je že tako založila denar zame, sem ji naročila, naj mi v odkupnino zaračuna še poštnino. Tako je bil znesek 106 EUR, ki jih je zahteval tudi poštar. "Zapletlo" se je drugi dan na pošti, ko je priletelo poleg še 5 EUR. Druga stvar je pa poškodovana pošiljka. Koga in za koliko naj tožim, ker je bil CD s CT posnetki strt? Mene to ni stalo denarja, temveč že tako oslabljenega zdravja, saj sem morala v 10 dneh na 2. slikanje in s tem sem prejela več kot preveč škodljivih žarkov oz. sevanja. Moti me to, ker si pošta zaračuna vsak korak, kaj in kako dostavijo, pa jih ne zanima. Tretja zadeva pa so poškodovana zdravila. Ker sem jih le stežka dobila bo kar nekaj časa še trajalo, da bom prejela novo pošiljko. ZIMA

carmen  

član od: 30.9.2001

sporočila: 306

1. okt 2008 19:18

Vedno lahko vložiš zahtevek za odškodnino. Saj ne tožiš nikogar le na pošti ti morajo dati vlogo za odškodnino katero izpolniš in pošlješ, kjer nato obravnavajo tvojo vlogo. Do odškodnine si upravičena za uničeno pošiljko s cd-jem kot tudi za pošiljatelj za uničena zdravila, ker si ti pošiljko zavrnila. Samo kolikor vem bi morala zraven pošiljke dobiti tudi zapisnik o poškodovani pošiljki in tako potem tudi zahtevaš odškodnino. Ne more pa to nadomestiti ponovnega sevanja kot si napisala - se popolnoma strinjam. Še vedno mi ni jasno na kakšni osnovi si plačala 5 eur ne da bi ti povedali kaj to pomeni. A je bila pošiljka poslana iz tujine? Pa ne moreš kar nekaj plačati ne da bi ti povedali zakaj, pač tako dolgo stojiš pred okencem da tudi ti razumeš. Če ne drugo me res zanima kaj so ti tole zaračunali. Če boš povedala več se bom pozanimala. Glede odkupnine pa tako. Če ti fizična oseba pošlje z odk in želiš povrniti stroške tej osebi potem je tako kot si povedala. Ti plačaš nato le strošek nakazila za položnico ali nakaznico, kar pa zahteva banka za njeno opravljeno storitev - torej nakazilo. Pošta le opravlja storitev za banko.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

1. okt 2008 19:22

A je že kdo dobil kakšno odškodnino kdaj? Ker Pošta ima svoje ljudi ki odločajo o tem, ali dobiš ali ne. Mi je pred nekaj leti naš Krešimir poslal vino, dobro zapakiral, pa so razbili. Odškodnine nisem videl, ker je potem na odločitvi Poštnega Sodišča pisalo, da ni bilo dobro zapakirano...

Jernej - zasebno mnenje

zima  

član od: 16.1.2004

sporočila: 574

1. okt 2008 20:39

Pošiljka je bila poslana od fizične osebe na Dolenjskem. Cena zdravil, za katere mi je založila denar, je bila 100 EUR, 6 EUR pa so ji zaračunali na pošti za nakaznico in poštnino, kar je priračunala poleg (zneske sem zaokrožila, ker so bili poleg še neki centi). Tako je odkupnina znašala 106 EUR in prav toliko je hotel od mene tudi poštar v ponedeljek. Ker pri sebi nisem imela toliko denarja, sem rekla, da pridem v torek na pošto po pošiljko. V torek pa se je ta znesek 106 EUR kar naenkrat spremenil v 111 EUR s pojasnilom poštne uslužbenke, da gre za nov strošek, ki ga plačam, da fizična oseba na Dolenjskem-torej pošiljateljica, sploh prejme ta denar. Torej za pot, ki naj bi jo ta denar prepotoval iz okolice Ljubljane na Dolenjsko. Upam, da sem dovolj natančno opisala teh dodatnih 5 EUR. Ti je zdaj kaj bolj jasno kot meni Carmen? O odškodnini pa nima smisla razmišljati, ker je verjetno res tako, kot pravi Jernej in rabim energijo za vse kaj drugega. ZIMA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti