Rok uporabe sveže ribe

katra55  

član od: 10.7.2007

sporočila: 198

tema odprta - 25. sep 2008 22:56 | ogledi: 17.644 | odgovori: 12

Pozdravljeni, v torek sem kupila sveže fileje lososa, sedaj pa me zanima ali bodo jutri še uporabni. Hranim jih v hladilniku.

Hvala za odgovor in Lp

katra55

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. sep 2008 7:52

katra55 je napisal/a:
Pozdravljeni, v torek sem kupila sveže fileje lososa, sedaj pa me zanima ali bodo jutri še uporabni. Hranim jih v hladilniku.Hvala za odgovor in Lpkatra55

Odvisno od tega, kolk so bili sveži, načeloma, ja bojo uporabni, pa spet načeloma riba mora bit sveža, posebej modra.

ežoj

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

26. sep 2008 10:52

No to je pa malo dolgo. Računati moraš, da so bile v trenutku ko si jih kupila stare najmanj deset dni .Bile so vseskozi na ledu in so se kar nekako obdržale. Seveda pa je v hladilniku bolj toplo in stvar utegne postati problemtična. Iz izkušenj ti povem,da jaz ribe porabim še isti dan morda še drugi, kasneje pa zagotovo ne . Pa saj začnejo tudi smrdeti po amoniaku, kar priča , da se je razkroj že začel. Torej, jutri skuhaj raje kaj drugega, bo bolj zdravo ! LP hedonist

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. sep 2008 10:59

Če bodo čudne barve in vonja, potem jih boš pač dala proč. Ampak, čudna barva in vonj se ne bosta šele jutri razvila, boš itak že danes popoldne to vedela. Čeprav dvomim. Konec koncev, fileji lososa tudi v olju in to skupaj v konzervi precej dolgo zdrži. Pa tudi dimljen losos doživi marsikateri dan v foliji (ma ne izstisnejo vsega zraka ven v tisti embalaži) na hladni polici v trgovini, preden ga kupimo. Vendelina jr.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

26. sep 2008 11:28

Zdej sem pa malo začuden Vendelina za ta tvoj komentar, da "losos v olju in dimljen dolgo zdrži". Ta primerjava ne vzdrži saj je tako olje kot sol in dim konzervans. Ne vem, ti imaš pa ja ponavadi zelo tehtne in argumentirane komentarje. A se morda zezaš , ali res misliš tako ? Ker če je drugo potem tega ne obvladaš najbolje , žal ! LP hedonist

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. sep 2008 12:05

Saj led pa mrzla temperatura tudi na nek način podaljšujeta rok trajanja živil (kar je naloga konzervansov), mar ne? Mislim, hedonist, kaj si hotel pa ti povedati s postom? To, da si v eni materiji doma in evo, da forum vidi? Ali si hotel nekaj povedati, kar ima na koncu klicaj, pa cel dan nekako nisi prišel v štih in si ga napopal na koncu stavka? Ali pa te nekaj kar tako žuli...., pa je vseeno, glavno, da je klicaj na koncu? Skratka esprit posta in hedonistični označevalec se tule tepeta. Cool it honey, okej? Vendelina jr.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

26. sep 2008 12:23

Esprit je včasih nad stanjem ampak to v tem primeru ni tako pomembno. Kar sem napisal sem mislil resno še posebej tisti del, da cenim tvoja mnenja. To ponovno poudarjam in res sem bil ob tvoji trditvi začuden. Nekako ne sodi k tvoji celotni formi. Nikoli prav nikoli se ne postavljam z svojim znanjem ali ga komu vsiljujem. No tisto s klicajem je malo "nizko" in nepotrebno. Spet padec nivoja ,ki spet terja klicaj ! Ampak bodi dovolj, ker imam občutek, da je danes dan nekako slab in poln negativnih energij. In ob takih ndeh je bolje molčati. LP hedonist

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. sep 2008 12:30

Z gobami in ribami se ne hecam. Načelno hrane ne mečem stran, ampak pri teh dveh sem raje previdna kot bolna.

Cila

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

26. sep 2008 17:11

Ribe nikol več nem jedla ... ker sn imela eno kuhinjsko nezgodo z njo. Ki je že ova tema o nezgodah v kuhinji? tumpika

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. sep 2008 17:54

Cila,

spomnila si me na pok. Nelo Eržišnik, ko je razlagala kak odnos ima do gob: najprej jih pripravi, potem da mački in če mački ni nič pol pa jih ponudi Frančeku, če tudi njemu ni nič potem vse ostalo vrže proč.

Ti se z ribami in gobami ne hecaš tale dva zgoraj sta pa hecna, takoj sta v luft skočila ( namesto da bi en drugega na novo spredalčkala in mirna bosna ). Pa evo, da še mal jaz zamešam štrene ( če bi vedel kaj pomeni " esprit ", bi se potrudil, da esprit mojega posta deluje pomirjevalno, pa žal ne vem, skrbijo me pa še " negativne energije " ).

Olje ni konzervans. Izraz " mrzla temperatura " je v najboljšem primeru  čuden ( da ne rečem da to ne obstaja, pa pustimo naravoslovni diskurz ( kar koli to pomenilo )).

Z ribo je pa tako:

riba ne sme imeti neprijatnega vonja, mora dišati, tudi v notranjosti ( tam kje so bila čreva ). Splošno znana modrost o bistrih očeh, ne drži. Nekaterim ribam se oči zamotijo takoj po smrti, nekaterim pa so bistre ko je že napol gnila.

Sodoben način priprave za tržišče je, da se riba takoj po ulovu na hitro globoko zamrzne. Za uporabo je bistveno, da se tako zmrznjena riba odtaja zelo počasi ( v hladilniku ) in taka riba je v boljšem stanju ( bolj frišna ) tudi po nekaj mesecih, od ribe, ki je cel dan ležala na barki ( ladji ) in prišla do potrošnika kot frišna.

Ko se riba na hitar globoko zmrzne, ledeni kristalčki so zelo drobni. Če se odtaja pravilno, tekočina iz teh ledenih kristalčkov ostaja v mesu ribe in riba je praktički enaka po vsebini vode in po vonju, kot takrat, ko je bila ujeta.

Problem nastane, če riba ni pravilno zmrznjena: tvorijo se veliki kristali ledu, ki poškodujejo celične stene. Ko se taka riba odtaja, kristali vsebujejo preveč vode, da bi bili absorbirani v meso, in dodatna je izguba tekočine zaradi popokanih celičnih sten. Taka riba, odtajena, izgubi ne le na teži ampak tudi na okusu in teksturi. Rezultat je suha, brezokusna riba.

Če imamo ribo v toplem avtu, lahko se pokvari v 30-ih minutah. Hladilniki večinoma imajo temperaruro cca 5 oC, kar je rahlo preveč. Riba pri 0oC se obdrži  dvaktat dalj kot pri 6oC. Praktički je nemogoče določiti koliko čase se bo riba obdržala v hladilniku. Recimo, če je riba ulovljena ( ali pravilno odmrznjena ) predvčerajšnjim, lahko računamo da je se v hladilniku obdrži še ene štiri dni ali pa celo več, drugače na splošno ena dva dni.

Tole ni s mojega zeljnika, je povzetek iz knjige " FISH  the complete guide to buying and cooking " Marka Bittman-a

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. sep 2008 18:02

tumpika je napisal/a:
Ribe nikol več nem jedla ... ker sn imela eno kuhinjsko nezgodo z njo. Ki je že ova tema o nezgodah v kuhinji?tumpika

Ja tumpika, kake pa govoriš. Kaj pa če bi se zmenili, da jaz prinesem ribe, ti pa nabavi vino...............boljše ne ( bojim se da boš preveč šparovna ), bom jaz tudi vino prinesel, pa enkrat popoldan naredimo pri tebi ribjo fešto, da vidiš, da ni nobenih nezgod niti z ribami niti z vinom ( mora ga pa bit dovolj ).

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti