Vložena koleraba

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

tema odprta - 22. sep 2008 10:44 | ogledi: 19.271 | odgovori: 15

Zanima me, če ima kdo izkušnje z vlaganjem kolerabe v slanici (obstojnost). Korenček in grah se odlično obneseta, "na testiraju" imam tudi en kozarček kolerabe, vendar bi za obstojnost morala čakati malo dlje (ko bi se vsaj lansko leto spomnila!).

Težava shranjevanja je v tem, da imamo klet pretoplo in koleraba kmalu ovene oz. propade, v skrinji kronično pomanjkanje prostora, na njivi je ne morem pustiti v nedogled...

Hvala!

 

LP, V.

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

22. sep 2008 19:22

poskusi jo dat v pesek, zloži jo tako, da se ne tišči, mimogrede pa bi te vprašala po kakšnem receptu vlagaš grah in korenje? anitram1

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

22. sep 2008 20:04

Poskusila sem skladiščenje s peskom, mivko, žaganjem- v pesku in mivki gnije, v žaganju postane uvela, mehka kot cunja in jo je nemogoče lupiti. Najmanj polovico jo znesem na kompost, v marcu jo moram za v ričet že kupit pri sosedu

Korenček narežem na trakove ali kocke (s STATUS rezalnikom za zelenjavo, ki je, zame zakon). Skuham ga v slani vodi (al dente...ne sme se razkuhat), nadevam v kozarce, zalijem z vodo, v kateri se je kuhal in na vrh dodam jedilno žlico kisa za vlaganje (kar sem enkrat v eni rundi že pozabila, pa se vseeno ni pokvaril). Potem v pečici 30 min "pasteriziram" na 85°C (za vsak slučaj) in pustim, da se tam ohladi. Grah vložim po enakem postopku.

Zadeva je zelo obstojna, ponavadi se mi ne pokvari noben kozarec, imam jih tudi še nekaj od lani. Slanica pri grahu sicer postane malo motna, vendar to ni znak, da je pokvarjeno.Uporabljala pa sem ga za juhe, enolončnice (dodala sem proti koncu kuhanja), segretega in zabeljenega z drobtinicami kot prilogo (zmešan z grahom je njami), namečem ga tudi k pečenki, za razne solate (francoska, testeninska...)V glavnem mi je všeč, ker ni "predpriprave" za uporabo, zalogo domače zelenjave imam celo leto in še prostora v skrinji mi ne zavzema.

Tako bi rada imela celo leto "na dosegu" in brez predpriprave tudi kolerabo za pripravo enolončnic, omak kot prilogo k mesu... večno me lovi čas in če na hitro popečem koščke mesa, dodam kolerabo, koren in grah, dodam bleke ali žličnike, dobim instant ajmoht.

Če ne bo drugih izkušenj z vlaganjem, bom posredovala svoje-drugo leto. Definitivno bom vložila polovico letine, ki bi šla itakr na kompost zaradi propada v kleti, tako da nimam kaj izgubiti.

 

LP, V.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

22. sep 2008 20:30

Ne vidim razloga, da se v slani vodi ne bi dobro ohranila. Če celo kuhan krmpir prodajajo tako konzerviran.... jaz bi na tvojem mestu kar tvegala. A govoriš o nadzemni ali podzmeni kolerabi? Ker slednja bi lahko enostavno zunaj prezimila, na vrtu, nepopuljena.

rimljanka - zasebno mnenje

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

22. sep 2008 23:01

Govorim o podzemni kolerabi...kar pozabim, da obstaja tudi nadzemna, ker mi ni dobra.

Tudi jaz sem mnenja, da se vložena ne bi smela obnašati ne vem kako drugače kot koren, pa vendar imam več korajže, če je še kje kakšno pozitivno mnenje. Ko sem pred leti čebulo, ki je gnila na moč, spražila na masti in shranila v kozarce (na kulinariki ni bilo odziva na vprašanje o tovrstnih izkušnjah), sem se zafrknila. Vse mi je splesnilo in iz vsakega kozarca sem odstranila četrt vsebine (kaj vem, kakšna plesen se je razvila) in stlačila v skrinjo.

S hrambo zunaj (v zemlji) pa ne bo nič, ker imam kolerabo na delu njive, te pa v jeseni vedno pognojimo in preorjemo... mož bi najraje že vse ponaredil, da bi imel potem mir. Iz tega razloga tudi brstičnega ohrovta nimam, ker mi vse  podorje. V te odločitve se ne vtikam, ker sem dete asfalta, priženjeno v brdovce (kjer se precej bolje počutim kot v mestu). Kolerabo pa bom nafilala v kozarce... pa da vidimo.

Hvala za vaša mnenja!

 

LP, V.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

23. sep 2008 6:52

VilaS, za prihodnjo sezono pa le organiziraj eno njivico, ki ne bo motila delavnosti tvojega. To pomeni, da bo toliko stran, da bo čez zimo tam lahko ostala zelenjava. Saj je je kar nekaj. če imate traktor, potem imate tudi toliko prostora, da bo to izvedljivo. Prepričaj ga, ko bo zima, ko ne bo mislil na to, kako hitro vse narediti. Saj se lahko tudi dete asfalta ponaša z dobrimi idejami, a ne? Sploh, če to pomeni potem še boljšo kuho za vse.

Pa srečno s kolerabo v kozarcih, samo pazi, da je ne boš preveč skuhala.

Še to sem se spomnila: včasih so lubenice ohranili tako, da so vsaki posebej naredili ovoj iz mavca. S kolerabami bi nbilo delo, res je, ampak, poskusiti pa ne bi bilo greh.

rimljanka - zasebno mnenje

jaša  

član od: 1.2.2008

sporočila: 1011

24. sep 2008 22:05

Lepo prosim, če mi katera pomaga najti vsaj eno slikico podzemne kolerabe, kajti že sem prelistala po Najdi.si in Google, pa nikjer nisem našla slike, da bi vedela, kaj je to za zelenjave, ker je namreč ne poznam, ali pa ne vem, da je to to. Brez zamere, da se ne znajdem. Hvala in lepo prosim. Lp jaša

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

24. sep 2008 22:10

Jaša, bom jutri pogledala po njivi in ti pošljem slikico, prav? mamaF - Mojca

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

6. okt 2009 19:24

Če koga zanima povratna informacija okrog vlaganja kolerabe- se obnese (kar je predvidela ž Rimljanka), pravkar sem odprla kozarček letošnje (zgodnje, sejane spomladi). Lani sem jo prepozno vložila (decembra), zato je bila zanič (imela je nek čuden okus po zemlji). Letos pa si bom pripravila zadostno količino kolerabe (koren pa itak ves vložim) za instant mineštre.

 

LP, V.

neznan uporabnik

6. okt 2009 22:28

Sem vse od začetka prebrala, VilmaS, bom pa komentirala čebulo. Sama se jo tudi scvrla, fino odcedila in fino popivnala s papirnatimi brisačani, vložila v kozarce, hermetično zaprla, toda NUJNO mora biti na hladnem hlednem. Jaz sem dala v hladilnik in mi je krasno zdržala. Domači so jo grickali kar tako, meni je bila dobrodošla pri kuhi, skratka, fajn se obnese, mislim pa, da v kleti ne bi bilo tako. Sem enkrat prej eksperimentirala in mi je tudi propadla (sem jo dala v papirnato vrečko, "da bo dihala" in je bilo narobe). Potem sem ne vem kje prebrala, da mora biti v hladilniku (čeprav mi ni logično, ker v trgovinah jo imajo na običajnih policah) in zdaj je okej. Verjetno pa za večje količine nimaš dovolj prostora v frižiderju. Jo boš pa sproti, če bo hotela gniti, precvrla za kakšen kozarček ali dva. japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti