Sufle - le kaj je to??

femica  

član od: 27.8.2008

sporočila: 329

tema odprta - 21. sep 2008 11:20 | ogledi: 6.902 | odgovori: 19

lep pozdrav!

Mene bi pa zanimalo, kako se naredi sufle, ter kaj sploh je to!

hvala vam za odgovore

femica

habibti  

član od: 16.2.2007

sporočila: 182

21. sep 2008 11:33

Souffle" ima zelo lahko in mehko strukturo, kot vroči mousse. To piše v knjigi o čokoladnih jedeh, ki sem jo kupila zadnjič. Pripravlja se ga v lončenih šalčkah, izgleda lepo, ker naraste čez rob. V knjigi je sicer recept, ampak ne vem, kakšna politika je tu, verjetno se direktno iz knjige ne sme prepisovati. Zagotovo ima kdo na Kulinariki kakšen recept. Komaj čakam, da dobim kakšne obiske, da bom skušala "sufle" pripraviti tudi sama! LP habibti

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

21. sep 2008 11:48

Habibti, če se res nebi prepisovalo receptov, bi bilo na kulinariki zagotovo pol manj receptov v bazi. Ti kar prepiši recept, pa zraven napiši od kje je. Saj ga tako nikomur ne ukradeš. matilda

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

21. sep 2008 12:54

Tudi jaz sem recept prepisala iz revije Lisa. Takrat sva imela z Jernejem kar vročo debato. Kajti moje mnenje je tako: zakaj nebi prepisal nekega recepta iz revije in to tudi napisal? Velikokrat kje zasledimo super recept pa ga žal ne smemo objaviti. Ksenija http://picasaweb.google.com/xency.k

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

21. sep 2008 13:03

Jaz mislim, da je velika razlika, ali tukaj na forumu napišeš recept, ki si ga nekje prebral in napišeš kje, kot pa da ta recept objaviš v bazi receptov pod svojim imenom (pa še tam sedaj piše kdo ga je prispeval, ne kdo je avtor). matilda

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

21. sep 2008 13:13

Sama veliko hodim po tujini in pregledujem kuharsko literaturo. Tudi v restavracijah sprašujem in gledam menije. V literaturi gledam večinoma fotografije, ker sem čisti vizualni tip, receptov sploh ne berem, saj sem že tam v oni temi napisala, da imam težave s količinami. Tako dobim ideje že iz samega naslova, to potem predelam v glavi in doma naredim v svoji obliki. Dandanes je malokateri recept "nov", smisel tega portala je, da prideš sem in dobiš kakšno novo idejo in kombinacijo okusov, pa tudi klasični recepti morajo biti notri... Saj večina ljudi ne kupuje Lis in podobnih revij, se mi zdi. Za računalnikom pa je več in več ljudi, saj to lahko počneš doma iz svojega fotelja. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

habibti  

član od: 16.2.2007

sporočila: 182

21. sep 2008 14:05

Recept je iz knjige Chocolate, avtorica Linda Collister. Čokoladni "sufle" sestavine: 180g čokolade, zrdobljene 150ml sladke smetane 3 velika jajca 2 žlici konjaka ali druge žgane pijače 2 velika beljaka 1 žlica mehkega masla (za posodice za "sufle") 3 žlice sladkorja, plus sladkor za posip posodic sladkor v prahu za posip 4 skodelice 300ml (namazane z maslom in posute s sladkorjem) priprava: Posodice namažemo z maslom, posujemo s sladkorjem in postavimo na pekač. Čokolado in smetano damo v posodo na štedilniku, na majhnem ognju mešamo, dokler ni zmes stopljena in gladka. Odmaknemo z ognja, vmešamo rumenjak, vsakega posebaj, dodamo konjak. Mešanico pokrijemo in pustimo, da počiva 2 uri. Iz petih beljakov naredimo trd sneg, postopoma dodajamo sladkor, da nastane svetleča, trda zmes. Čokoladna mešanica naj bo prijetno topla na dotik, zato jo po potrebi rahlo segrejemo. Počasi dodajamo v čokoladno zmes beljake. Z žlico (ali počasi zlijemo) dajemo zmes v pripravljene skodelice, napolnimo do tik pod robom. Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinjah 8-10 minut (sredina mora biti mehka, če rahlo stresemo skodelico, se vsebina še malo strese). Potresemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo. Mmmmmmmmm, zveni super! Če bo kdo sprobal, naj sporoči, kakšni so rezultati! Lep nedeljski dan! habibti

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. sep 2008 16:56

souffle je po naše rahel narastek iz nečesa pač. V osnovi narejen iz stepenih rumenjakov in ša kakšnih ststavin, potem se dodajo stepeni beljaki  in se dela, kot pač veleva recept, speče se v posebni, praviloma okrogli posodi, rob narastka se vedno nekoliko dvigne nad posodo.

Velikokrat so souffleji sladki, lahko so tudi iz sira ali slani.

To je osnova, izpeljank pa kot je naše  domišljije. Mamamia

mamamia

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

21. sep 2008 17:53

matilda je napisal/a:
Habibti, če se res nebi prepisovalo receptov, bi bilo na kulinariki zagotovo pol manj receptov v bazi. Ti kar prepiši recept, pa zraven napiši od kje je. Saj ga tako nikomur ne ukradeš.matilda

 

Matilda, zakaj pa ne narediš spisek prepisanih receptov in posreduješ v uredništvu? Ko preberem skozi o nekem prepisovanju me prav zaboli, kajti ni moja navada in verjetno ne le moja prepisati receptov.

Anamarija

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

21. sep 2008 18:00

Souffleji so lahko sladki ali slani, pripravljeni v veliki posodi ali v več majhnih posodicah.

Sestavljeni so iz jajc, malo tekočine, sestavine, ki jim daje okus in zraka. Jajčne rumenjake običajno uporabimo v osnovni zmesi, beljake pa dobro stepemo in jih narahlo primešamo.

Souffleje pečemo v zelo vroči pečici, najbolje je, da jih segrevamo samo s spodnje strani, pečice med peko ne odpiramo, pripravljene pa nemudoma serviramo na ogretih krožnikih s prav tako ogretim priborom.

Pa še recept za  klasičen sirov souffle iz knjige Elisabeth David - French provintial cooking, ki jo je izdala založba Michael Joseph leta 1960.

V masivni posodi razpustite 30g masla, in vmešajte vanj dobro žlico moke. Ob neprestanem mešanju polagoma dodajajte slabega četrt litra mleka in to omako na zelo šibkem ognju kuhajte 10 minut.

Dodajte 60g naribanega parmezana ali po 30g parmezana in grojerja in nato še zelo dobro raztepene štiri rumenjake. Odstavite in še nekaj sekund mešajte. Zdaj dodajte sol (vedno dodajajte sol potem, ko ste že vmešali sir), dobro mero sveže zmletega popra in, če vam je všeč, še ščepec kajenskega popra. podobnega).

To osnovno zmes lahko pripravite vnaprej.

Ko pride čas za souffle, zagrejte pečico na 205 stopinj. Pekač, ki ga prekrijte s peki papirjem, postavite čim nižje v pečico. Z maslom namastite tričetrtlitski model za souffle (velikost je pomembna).

Pet beljakov stepajte v veliki, čisti in suhi posodi dokler sneg ne stoji v vršičkih na stepalniku in izgleda kremast. Polovico snega naložite na osnovno zmes in ga s paletnim nožem vmešajte vanjo, tako, da počasi vrtite posodo in maso bolj dvigate kot mešate.Dodajte ostanek snega na enak način.

Ta procedura bo trajala le nekaj trenutkov in ko boste brez odlašanja vlili mešanico v posodo, bo izgledala penasta in rahla. Če so bili beljaki preveč stepeni ali vmešani v osnovno maso s pretežko roko, bo masa že sedaj upadla.

S paletnim nožem zarežite v maso okrog in okrog kskšen centimeter in pol od roba, tako bo suffle narastel v lepo gobico  in ga takoj postavite v pečico.

Čas peke je odvisen od količine in vrste pečice in jedi, zato je težko postaviti natančna pravila. V glavnem se  čas peke v običajni domači plinski pečici vrti od 23 do 25 minut. 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti