Smrekovi vršički

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

4. maj 2012 7:16

zmajcica1 je napisal/a:

pikiicaaa je napisal/a:

No saj kar se tiče gozda in uničevanja bi se dalo še kaj napisat.Npr. eni kar cele žaklje kostanjev naberejo, kot da je njihov gozd, niso zadovoljni npr. z 1-2 kilce, ne-mora nabrat kar cel žakelj.
Vesta kako je, nekdo vam mora povedat kar vam gre.Ko pridete v gozd, ki ni vaš se lepo obnašajte, ne tacajte povsod, ne mečite smeti okoli, ne uničujte dreves , pa bomo prijatelji.

pikiicaaa

in v čem je problem če naberem cel žakelj kostanja?

ni zakona kjer piše da se lahko nabere samo 1 kg kostanja....



zmajcica1

Se mi zdi, da nekaterih tudi zakon ne ustavi. Ne le v gozdu (nabiranje gob je primer), tudi na cesti, recimo, je tako. A to je že druga tema ...

Atina

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

4. maj 2012 16:06

zmajcica1,

JE zakon o gozdovih IN pravilnik o varstvo gozdov, v katerih piše, da lahko nabereš do1 kg gob, do 2kg kostanja, prepovedano pa je tudi poškodovanje gozda in vznemirjanje divjih živali.  Z namenom, da se ne omeji gozdnih funkcij, ki so tudi še kakšne druge (nekaj je že elaphus omenila), razen zadovoljevanje tvojega pohlepa.

zd1ka  

član od: 28.11.2010

sporočila: 67

6. maj 2012 18:11

ojoj, kam to pelje... in potem nabiranje tistih par vršičkov in uživanje medu izgubi ves svoj čar...

zd1ka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

6. maj 2012 18:32

Ne vem, zakaj bi izgubilo čar - včeraj sem nabrala vršičkov za tri kozarce, cuker se že uspešno solzi med njimi (čeprav je vreme danes bolj kilavo) in nobena zmajčica al pa jagababa mi ni hodila po mislih - nabrala sem pač toliko, za kolikor sem vedela, da bomo pozimi potrebovali....

Roke so mi bile seveda čarobno opikane od ta starih iglic, ker sem bila štorasta, sem enkrat fajn pogrnila po bregu in, ko sem prišla domov, me je čarobno čakal skuhan čaj  .

(p.s. - zd1ka, ne delam se norca, samo hočem povedati, da se s takimi nepotrebnostmi, kot so zgoraj navedene, ne kaže obremenjevati - je drugih, resnejših stvari preveč).

lp

cervus

stajerka80  

član od: 13.12.2011

sporočila: 24

6. maj 2012 19:50

Jaz sem tudi še en teden po nabiranju cela popikana po rokah:))

No, če koga zanima; ko sem zadnjič spraševala o sladkorju v prahu...v en kozarec sem dala namesto celega sladkorja takega v prahu. Sladkor se je sicer lepo stopil, a mislim da se je vse skupaj malo začelo kisat oz. je zavrelo ali kaj, ker je edino ta kozarec nekako čuden - vršički (in trpotec,katerega sem tudi vmes dala) so postali čisto rjavi in delno rdečkasti in tekočina ni taka gosta (kot je sirup), temveč je taka vodena - sem tudi odprla in probala in s emi  zdi kiselkasto. No, nisem sigurna, ampak možno je tudi, da sem dala PREMALO sladkorja, ker zaradi prahu nisem imela tako dobrega občutka ali je dovolj ali pa že preveč (ker se sladkor v prahu seveda takoj med samimi vršički pomeša in vsipa proti dnu...) Sem se bala, da bi dala preveč sladkorja, pa sem ga verjetno dala premalo in je zato zavrelo...Tako da ne rečem, da je krivo to, da je bil sladkor V PRAHU - enostavno ne vem...

No, pa tudi dva kozarca z medom sem naredila, pa se mi je eden prav tako začel nekako čudno obnašat - je prav tako tekoč in neke temne barve vršički - spet možno, da sem v tega dala manj medu kot v drugega...kaj pa vem... V glavnem, hotela sme odpret in poskusit, če je kiselkasto, a ga trenutno niti ne morem odpret, ker se je zaradi medu zlepilo...tako d abom še nekaj dni pustila na soncu, pa šele potem poskusila in shranila v klet, če bo vse vredu...

Ostali kozarci so pa na srečo vredu :)) Toliko o mojih letošnjih izkušnjah:))

LP

 

stajerka80

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

8. maj 2012 21:25

Evo, danes sem vložila smrekove vršičke v med (akacijo). Nisem oskrunila nobenega gozda, saj imamo zadaj za sadovnjakom lasten gozdiček. Sem gledala, da sem pobirala z nižjih vej, nisem pa prepričana, če sem samo smrekove nabirala, ker imamo baje tudi jelke posajene. Saj ne more biti nič narobe, ali?

yulchi

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. maj 2012 22:26

yulchi je napisal/a:

 nisem pa prepričana, če sem samo smrekove nabirala, ker imamo baje tudi jelke posajene. Saj ne more biti nič narobe, ali?


yulchi

Po jelkinem sirupu rata jezik bolj ploščat, ker so tudi iglice ploščate

lp

cervus

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

21. maj 2012 13:41

Čisto v informacijo- jaz  sem jih včeraj nabrala v Kamniški bistrici, če je še kdo zamudil nabiranje. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

21. maj 2012 21:03

Oj!

Tudi meni so letos smrekovi vršički naredili super sirup, lanski pa so še vedno v cukrčku. Ne vem, kaj naj z njimi. So zanič, ali naj vse skupaj dam na toplo? Letošnjim sem dodala veliko manj sladkorja, pri lanskih - bili so prvi v mojem življenju pa sem pošteno pretiravala

Z vsemi sirupi sem letos zadovoljna   , čeprav sem dala skoraj tretjino manj sladkorja, kot je navedeno v receptih. Tudi Sin & company pravijo, da so ok, ker imajo močnejšo aromo   ...  Smrekov bo pa za posebne priložnosti

Ima morda katera (kdo) izkušnje z žganjem? Razmišljala sem, ali bi nastal smrekov liker  , če bi dodala žganje, preden bi vso zadevo precedila. Zdaj je sicer že pozno, bi ga pa v kakšnih posebnih  uporabila za decemberska darila  naslednje leto... Razen, če bi šlo tudi samo s sirupom?

 Pozdravček

Vrana

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

21. maj 2012 21:59

Hja, če se pri meni ne stopi ves sladkor, sirup odlijem, na sladkor in vršičke pa nalijem žganje - ni glih, da bi se na zobe metala od navdušenja, za v kakšen čaj pozimi pred spanjem je kar primerno, če se nas loteva prehlad.

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti