Zakaj fižolu režemo konice

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

14. sep 2008 21:01

meni se nazadnje ni dalo rezat teh špičk koničk in sem jih kar pustila.

Stročji fižol sem okisala in nihče niti opazil ni

 

MM

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. sep 2008 21:41

Ampak a ni hec, da je ravno pri teh amerikanskih rastlinah vedno kak del strupen? Ali pa kar cela surova rastlina?

Zanima me pa nekaj drugega, ne vem ali je v govoricah, ki so se po prvi svetovni vojni širile po naših krajih kaj resnice ali ne.

Gre za navadno rdečo mušnico (amanita muscaria), ki naj bi bila na zakisanih tleh ruske tajge neškodljiva in užitna goba, in so jo menda s hudimi posledicami pripravljali in jedli ruski vojaki na naših tleh.

Mit ali resnica?

Pa še malo bolj domače vprašanje.

Na Obali vsako leto pobiramo tudi gobe, ki jih tukaj kličemo šampinjoni. So kukmaki, ki se pojavijo po vrtovih in njivah ko popusti poletna vročina.  Brez želodčnih težav smo jih vsi prebivalci jedli vsako jesen, ko so se pojavili, res pa nikoli v veliki količini, v glavnem v kakšni mineštri, rižotu skupaj še z drugo zelenjavo.

Pred dvema letoma sem  naletela na knjigo, ki opisuje korenčasti kukmak (agaricus radicatus). Naši šampinjoni , pa ne samo tisti z mojega travnika, prav vsi, ki sem jih od takrat nabrala v  Istri imajo to nesrečno koreninico.

Po karbolu ne dišijo in ne povzročajo prebavnih motenj (oziroma jih pri meni niso, tudi dokler sem jih še pobirala in pripravljala).

Vsi sosedje jih še zmeraj pobirajo in pripravljajo, pa so še kar zdravi. Gob ni toliko, da bi bile glavna jed, običajno so le dodatek v mineštri ali šugu.

Pa me res zanima ali jemo nore gobe ali je pa to neškodljiva različica.

nola

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

14. sep 2008 22:02

čao, no, moram priznati, da me je tale tema pritegnila že po naslovu. Ravno ob zadnji nabiranju in pucanju stročjega fižola (ena veliiika košara) sem mami cel čas težila, zakaj je potrebno rezat konice stran, ko pa je to takooo zamudno delo. seveda pametnega odgovora nisem dobila, razen da je malo znorela, da če se mi ne da, pol ne se pa spokam stran. Hi hi... Moje mneje je, da pri mladem fižolu ali pa celo določenih vrstah to res ne bi bilo potrebno, pri nekaterih pa najbrž ja, ker tako odstranimo štreno (tista "nitka"). No, letos je pri nas že konec s fižolčkom, bom drugo leto tudi jaz kak piskr skuhala s š*****mi vred, da vidimo, kaj nastane in če kdo opazi. Lep pozdravček, S.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. sep 2008 22:13

Cila, super! Bom tudi jaz drugo leto samo peclje odstranila! Vidiš, Hedonist, tvoje vprašanje nikakor ni neumno, kot te je skrbelo, kvečjemu dosti dela si bomo prihranili, zdaj ko smo videli, da se špičke ravno tako dobro skuhajo! mamaF - Mojca

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

15. sep 2008 16:10

Super ste, a vidite , več glav veliko ve ! Rešili smo to vprašanje, sicer od tega ni odvisen, recimo, svetovni mir, ampak mene je pač zanimalo. Hvala vsem ,ki ste sodelovali v razpravi za vaš prispevek ! LP hedonist

mojka  

član od: 4.6.2005

sporočila: 95

15. sep 2008 22:40

Tole je pa prav super tema. Isto stvar sem se tudi jaz že spraševala, pa mi na misel ni prišlo da bi še kje na netu vprašala. Ja, ne znam si več predstavljati življenja brez interneta. Veliko stvari je postalo enostavnejših in vse manj je tabu tem. In nobeno vprašanje ni neumno (s tem sem imela pa tudi jaz probleme že od majhnega). mojka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti