Priporočena kosila, ki so kuhana dan v naprej

MajaHu  

član od: 25.10.2007

sporočila: 30

tema odprta - 10. sep 2008 19:14 | ogledi: 20.405 | odgovori: 10

Vsakodnevno se spopadam z težavo, kaj pripraviti za kosilo za otroke, ki pridejo vsakodnevno pred menoj domov in da je še užitno tudi drugi dan, ko si sami pogrejejo. Trenutno mi zmankuje idej zato bi bila zelo vesela vaših nasvetov. Večinoma kuham golaže, pasulje, rižote, makarone z raznimi polivkami, lasanje vendar bi si zelo želela da bi kaj pripravila na novo in da se ne ponavlja.

MajaHu

MajaHu  

član od: 25.10.2007

sporočila: 30

10. sep 2008 19:45

magnolija je napisal/a:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1026 magnolija
draga magnolija, na žalost na tem linku nisem našla nič uporabnega samp jamranje kaj jim ostaja in kako uporabijo drugi dan, jaz osebno pa potrebujem recepte in izvirne ideje. Pa vseeno hvala. MajaHu

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

10. sep 2008 20:10

Tudi jaz nimam dosti idej, k tvojemu seznamu bi dodala še nadevano papriko, čufte. Pa seveda enolončnice na 1001 način, pa kakšen posladek (biskvit s sadjem npr.) zraven. sara

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

10. sep 2008 20:28

Jaz sem naprimer dan prej sestavila lazanjo, pa jo potem samo spekla. Ravno tako kanelone v pečici.

 

Drugače pa golaž (zraven polenta, testenine, njoki, krompir), segedin, polnjene paprike, čufte, zrezki, vse mogoče enolončnice (tako kot pravi sara) - jota, repa, pasulj, ričet, zelenjavne juhe, fižolov golaž, puranji golaž, ...

 

MajaHu: če bi napisla bolj natančno koliko časa imaš za končat kosilo, bi bilo tudi lažje. Če imaš 1/2 ure, lahko isti dan skuhaš testenine, omake pa si pripraviš v naprej (lahko jih celo zamrzneš).

Mogoče še kakšna ideja na tem forumu:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1396

 

Sladic pa je mali milijon, tako enostavnih kot kompliciranih - za zraven zelenjavnih juh in jedi na žlico.

 

Lp

MM

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

10. sep 2008 21:38

Jaz imam nekaj konkretnih predlogov: - prejšnji dan pripravim pizzo, ki jo potem samo spečemo - krompirjeva musaka z mesom ( prejšnji dan zložiš, zjutraj preliješ, nastaviš timer na pečici in se speče samo ) - lasagna, - zapečene makarone - rižev narastek ( ni sicer tako rahel, kot svež, je pa vseeno dober, če ga zjutraj pripraviš iz prejšnji dan kuhanega riža, nastaviš timer na pečici in se speče samo) - makarone zna skuhati vsak, prejšnji dan pa pripraviš omako - ajmoht z žganci - piščančji file v smetanovi omaki, drug dan pa skuhajo široke rezance ali pa pire krompir, ki je tudi preprost - prepražiš paradižnik , papriko in čebulo, naslednji dan pogrejejo in dodajo jajca, zraven pa kruh - medaljončke in zmrznjen pomes frites naložijo na pekač in spečejo v pečici Tako kuhamo večinoma pri nas, pa ne samo za druge, tudi jaz rada vidim, da je kosilo končano v pol ure, ko pridem iz službe ali pa me že čaka pečeno, pa samo še serviramo. Ob nedeljah se npr. zjutraj odpravimo v hribe ali na kolo, v pečici pa se nam speče npr. polnjen piščanec, svinjska pečenka, lovska pečenka ali pa pripravim dunajske zrezke, ki jih samo še ocvrem, vmes pa porestam tenstan krompir in zakuham juho, ki sem jo skuhala že prejšnji večer, itd LENČA

pomarandza  

član od: 8.1.2007

sporočila: 61

10. sep 2008 23:43

... ko bi le imela pecico z timerjem :/ pomarandza

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

11. sep 2008 1:01

MajaHu, tole sem sicer v podobni temi napisala eni članici, ki je bila v stiski s časom+ majhni otroci, mogoče bo pa tudi tebi prišlo kaj od tega prav: Ojla, Čoko, bom še jaz s kakšnim konkretnim predlogom pomagala: - polenta (skuhaš za dva dni): 1. dan jo postrežeš z brodetom, omako iz bučk ali golažem, ostanek spraviš v hladilnik 2. dan: polento narežeš na kocke, pocvreš na olju ali maslu, dodaš žvrkljana jajčka, ko zakrknejo ponudiš s špinačo oz. skledo solate - riž (skuhaš za dva dni): 1. dan rižota - pač kuhaš riž in omako posebej, ostanek riža daš v hladilnik in 2. dan: z rižem zgostiš zelenjavno juhico, zraven na hitro spečeš puranje zrezke (en zrezek daj na stran in ga boš naslednji dan drobno narezala v juhico za otročke) - par dni lahko v hladilniku hraniš tudi kuhan ješprenj, piro, ajdovo kašo in jih vmešaš v različne zelanjavne mineštre - za majhnega otroka je to že kar nasitno kosilo - testenine (tudi ostanejo v hladilniku 2 dni): 1. dan tople s poljubno omako, 2. dan narediš hladno testeninsko solato za večerjo... - zelenjavne juhe (brez špinače) brez problema ostanejo v hladilniku 2 dni, da ni preveč monotono, vsakič vmešaj notri kaj novega - žličnike, koščke mesa, tenko narezane palačinke, drobne testeninice,... Sicer pa se strinjam z bannanno, da je še najbolj preprosto čarati različne mineštrice - nekaj časa ti pobere sicer čiščenje zelenjave, potem pa se kuha samo, pa lahko v tem času spečeš meso, ali palačinke, ribe ali kaj takega. - Skuhaj krompir v olupkih, ga olupi, nekaj ga ponudi otrokoma z malo masla, skute s pečenim jajcem, iz ostalega krompirja naredi krompirjevo solato za večerjo ali krompirjev zavitek iz listnatega ali vlečenega testa + solato še zate in moža Upam, da sem ti kaj pomagala. Ko sta bila moja otroka se bolj začetnika pri "pravi" hrani, je vsak dan še najbolj zalegla kakšna izdatnejša juha, za poobedek pa par žlic skute ali jogurta s pretlačenim sadjem. mamaF - Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. sep 2008 8:59

Sicer sem prejšnji teden to isto že napisala... Ni toliko štos v receptih kot je štos v organizaciji. Vse stvari, ki jih kuhaš, kuhaj v količinah za deset oseb (skratka, v velikih loncih do roba) in potem gre nekaj za kosilo, preostanek gre pa v aluskledice in imaš domač pogrej in pojej. In s to logiko kuhaš manjkrat na teden. Si pa narediš en dan v tednu (lahko pa tudi na dva tedna) za veliko kuharijo in takrat obnavljaš "pogrej in pojej" zalogo. Zelo dobro sistem pogrej in pojej prenaša piščanec s paradižnikom (recept je v bazi). Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

11. sep 2008 17:17

Koliko sta pa otroka stara? A lahko samo pogrejeta kakšno povsem gotovo jed, ali morda lahko tudi kaj dokončata?

Imate morda mikrovalovno? Jima toliko zaupaš, da lahko uporabita tudi pečico?

Mamamia

 

Nekaj idej:

zvečer skuhaš riž, nič ga ne soliš, samo tako, na belo.

v drugi posodi opečeš na koščke zrezano meso, dodaš zelenjavo (čebula, česen, bučke, korenje, paprika, por....), malo sojine omake. Po nekaj minutah izključiš ogenj, zelenjava naj ostane sveža, hrustljava.

Naslednji dan otroka pogrejeta mesno zelenjavni del in vmešata v to riž - istočasno se jed dokonča in segreje, ne traja dlje kot pet minut, in je "rižota" pač malo drugače.

 

Kakršnikoli zrezki v omaki mirno čakajo naslednjega dne. Za zraven jima skuhaš testenine, nalsednji dan jih samo pogrejeta tako, da jih mešata na čisto malo vode in olja.

 

Kaj pa zamrznjene jedi, že na pol gotove? Piščančje kokte - zamrznjene data na prav tako zamrznjen krompir - pomfrit - in vse skupaj v pečico. Na ta način se izognete nevarnosti, da se opečeta z maščovo, v pol ure, koliko traja, da se meso in krompir spečejo, pa postorita kaj drugega.

 

Predhodnice so že omenile razno razne enolončnice in podobno.

 

Kako pa sta otroka z zelenjavo? Zvečer lahko pripraviš polnjeno zelenjavo - izdolbeno čebulo, paradižnik, polovice paprik, bučke, jajčevce, otroka pa jed samo potisneta pečico, da se speče (seveda če sta toliko stara, da se bosta držala tvojih navodil).

 

A jeste ajdovo kašo, kus kus? Te jedi se prav tako lahko pripravijo v naprej.

 

Kaj pa možnost, da jima ti pripraviš le kak prigrizek, pa jesta kosilo potem, ko se ti vrneš domov in ga končaš?

 

Vse je odvisno od tega, koliko sta otroka stara in spretna v kuhinji oziroma dovolj stara, da ni nevarnosti, če se lotevata dela za štedilnikom oziroma z elektriko in plinom.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti