Kako pa ve pospravljate stanovanje/hišo

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

6. feb 2012 12:47

Pri nas pa smo si pospravljanje stanovanja razdelili tako, da vsak drugi vikend stanovanje pospravita hčerki. Posesata, očistita kopalnico, pobrišeta prah, očistita usnjeno sedežno, pomijeta.In  seveda pospravita nepospravljene stvari na svoje mesto. Če me ni doma tudi poskrbita, da se perilo opere in osuši. Svoji sobi pospravljata sami, sinček pa svoje igračke v posode, ki smo jih kupili v Ikei.

Pri čiščenju oken 2 do 3 letno ali po potrebi sodelujeta hčerki. Ravno tako pri čiščenju notranjosti kuhinjskih omar ali pa kakšnih drugih večjih hišnih opravil.

Pranje in sušenje prakticiramo vsi odvisno kdo ima čas. Pozimi sušimo v sušilcu in si medsebojno razdelimo delo.Obešanja perila na stojalu, da je čim manj zmečkano sem naučila vse in po daljšem tečnarjenju mi je uspelo, da obvladajo. Likam pa največ sama, po potrebi še hčerki sami ali pa kdaj pa kdaj za kakšno žepnino pomagata. Veliko stvari pa se enostavno kar složi.

Wc uporabljamo sede, razen malčka, ki se je že naučil kako lepo lulati.

Kuham največ sama, včasih skuha starejša hči. Če potrebujem pomoč pri kuhanju rada priskoči ali pa celo mož. Velikokrat pa mi kaj pomaga skuhat, da je hitreje.Po kuhanju največkrat kuhinjo očisti mož, jaz pa lepo počivam..

V pomivalca največkrat zlaga mož in ga zvečer redno prižiga. Tudi izprazni ga velikokrat. Ko sem rodila je to naredil zjutraj preden je šel v službo, pa tudi likal je in pomagal pri kuhanju in pospravljanju. Če sama ne zmorem pospraviti ,očisti sam stanovanje ,vse natančno in hitro. Je namreč izredno pedanten in kotičke v kopalnici čisti z staro zobno ščetko (kot jaz). Svoje stvari VEDNO pospravi za seboj. Po drugi strani pa je izredno praktičen in veliko stvari postori brez mojstrov. Ker je strokovanjak na strojnem področju to prihrani precej izdatkov.

V začetku sem mu morala dati par nasvetov, zdaj pa sem lahko samo srečna, da imam takega zlatega možička. ki skoraj nikdar ne tečnari, ki mi vedno pomaga. Ki me pelje ven ali pa je zadovoljen že z hrenovko, če ne zmorem kuhat. ... To pa je res življenje in hkrati neizmerna sreča.

 

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

6. feb 2012 12:59

Tako kot Spagon, tudi jaz že dolgo, dolgo ne likam več. Je pa res, da si vzamem čas, ko obešam perilo. In vedno ga takoj, ko je oprano tudi obesim. Namesto časa, ki sem ga včasih porabila za likanje, zdaj vzamem v roke dobro knjigo. Sesam po potrebi, je pa to vsaj 3-4x tedno. Prah pobrišem, ko ga vidim, včasih se pa tudi naredim, da ga ne vidim . Svoje prostore očisti hči sama (sobo, kopalnico), pa meni pomaga po potrebi. Imam pa eno svoje pravilo, ki se ga res strogo držim: nikoli ne čistim ob sobotah. Ko sem bila še pri mojih doma, sem morala vsako soboto zglancati hišo od podstrešja do kleti, tudi, če je bila čista (vsaj zame). pa ni bilo važno, če zunaj sije sonce, ali da gredo vsi na kak izlet, samo jaz moram doma čistit...

Ko je potrebno, pa mi pri vseh hišnih opravilih pomagata mož in hči med tednom, tako da imamo vikende samo zase in za uživanje......

matejaoz

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. feb 2012 18:29

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Še en "reality show", za katerega dobim palpiacije že ob samem gledanju reklam, je kopičenje (hoarding):

http://www.youtube.com/watch?v=daKsMsa8YAc&featu

Ne upam si pomisliti, da bi sedela pred TV-jem celo uro!

Vanja

 

Tole je pa čisto prava grozljivka Če bi bil moj dom tak, ne bi več hodila domov

Matejaoz, tole z "nepospravljalnimi" sobotami mi je zelo všeč pri nas smo tudi včasih imeli "akcije" ob sobotah dopoldne, zdaj pa se po malem sproti pospravlja (recimo en dan se pobriše prah, drugič posesa...), tako da sploh nimaš občutka nekega blaznega pospravljanja.



JJ

Sporočilo je spremenil(a) JanisJoplin dne 06. 2012 18:42

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

6. feb 2012 18:37

spagon je napisal/a:

... ko posije sonce, da se vidi prah in umazane šipe pa dam roleto dol, da se ne sekiram, in počistim, ko imam pač čas ...
saša

 

, dobrodošla v klubu!

(z leti prakse niti rolet ni treba več puščat )

 

lp

mzm

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

6. feb 2012 19:36

Prvo pravilo pri opremljanju doma: čimmanj poličk in vitrin, polnih nekih kao spominkov, kičastih vazic, kozarčkov s porok sestričen itd. Če je vgradna omara dovolj velika gre notri praktično vse kar se rabi. Tudi prostor zgleda manj natrpan. Zato da je lepo, se na steno obesi lepa slika, izbere lepa sedežna...

Da bi v soboto zjutraj pospravljala ni šans. Med tednom zjutraj kakšno uro prej pokonci: posesat, pomit po tleh, drug dan pobrisat kar pač je poličk ali mizic in kopalnica. Tretji dan perilo. Četrti okna. Peti dan pa depilacija nog 

OlivaB

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

6. feb 2012 19:47

Trixi. Jaz pospravljam sproti, ko vidim spucam, ker me drugače presneto moti. Nimava nobenih vitrin. Vsak, da vsako stvar na svoje mesto. Posesa robotko, pobrišem po tleh za štirinožci, ki kar naprej pečatkajo, ven pa notri, zlikam, okna čistim ko vidim, da so umazana. Je pa res, da jaz uživam, ko pospravljam in je zame to ene vrste sprostitev. 

 

lp, pinka

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

6. feb 2012 20:30

No naj povem, da je bila moja mama obsedena s pucanjem in je dobila živčnega, če so prišli nenapovedani obiski kljub temu, da je bilo vse ok. Začela je panično pometat, gladit prevleke na kavču iitd....  Tako so bili nenapovedani obiski pri nas vedno muka, mama pa zamorjena do konca tudi potem ko so šli. Jaz sem to vedno sovražila, saj je mene v trenutku ko je opazila obisk zadolžila za 5 stvari naenkrat in me ponavadi, ko ji končni izdelek ni bil všeč ošinila z grdim pogledom.

No kljub temu, da sem to sovražila mi je začel fant očitati, da sem enaka. Tega se res nisem zavedala dokler me ni on opozoril. Res je bilo popovnoma enako. Da ne rečem kakšno paniko sem naredila ko je prišla tašča nenajavljena....pa se tega nisem zavedala.

Dejstvo je pa tudi, da sem se vedno bala tašče oz. tega kakšna bo moja tašča in se mi je vedno zdelo da me nebo marala oz. bom imela z njo težave. In tudi tu se mi je posvetlo, da je moja mama svoj odnos do tašče prenesla name. Namreč nikoli je ni marala in meni je vedno govorila, če ni bilo kaj vredu pospravljeno češ ...kaj si bo pa mama tvojega fanta mislila....

No moja tašča je čudovita in počasi ta kompleks tašče zakopavam in je vse oky, pa tudi kompleks obiskov in pucanja mislim počasi opustit.

 

TAKO, DA DRAGE MOJE PRAV IMATE, DA DOPUŠČATE ZDRAVO MERO NEREDA IN OTROKOM POKAŽETE TISTI PRAVI POINT ŽIVLJENJA IN JIH NE OBREMENJUJETE S TEM PREVEČ.

Namreč take stvari starši res hitro prenesejo na otroka in meni je bilo res zoprno ko sm v sebi videla mojo mamo....ampak s časom bo vse ok.:D

 

Lep večer

brusketka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

6. feb 2012 21:35

Jaz ločim med zanemarjenim stanovanjem in razmetanim. Čistim sproti, vsak dan temu namenim največ eno uro,morda uro in pol, tudi ko so na vrsti okna, saj si delo porazdelim na več dni, ne pomijem dvanajst oken v enem dnevu. Je pa pomembno, koliko ljudi živi v hiši in kakšne navade imajo. Pri nas sva že kar nekaj let samo dva uglašena sostanovalca. Likam pa minimalno, kar je res nujno. Sem se nalikala moževih srajc, pa tudi vsega drugega do konca življenja. Zagovarjam pa delo sproti, saj je veliko lažje in hitreje narejeno. In organizacija, ta je tudi važna, to prinese praksa. Recimo kopalnica. Ko se zjutraj uredim, ne odidem prej iz kopalnice, preden ne zdrgnem umivalnika, kadi, školjke in bideja. Obvezno zbrišem ploščice in ogledalo. Za to porabim manj časa kot za tuširanje in umivanje zob.

Se pa čudim nasvetom, ki jih je polno vsako leto spomladi, ko revije učijo gospodinje spomladanskega čiščenja. Če bi ženske čistile samo pred Veliko nočjo po teh navodilih, ne vem, koliko časa bi porabile.

Najhujše pa se mi zdijo obsedenosti v eno ali drugo smer. Kot pri vseh stvareh, tudi pri čiščenju po občutku in zdravi pameti.

 

naor

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

6. feb 2012 22:59

Pri meni se v kuhinji nekako vzdržuje plošča od štedilnika tako semi-clean, odnašajo se smeti pa posoda se pomije po hitrem postopku. One drobtine prej omenjene...kaj pa vem, meni se to razume samo po sebi, tega tudi v dobi antipospravljanja nisem zanemarila. Kopalnica se po uporabi pobriše po tleh, če je zelo mokro, umivalnik se splahne da ni ves od zobne paste, wc ščetka logično v uporabi. Aja pa vse možne telesne ščetine posute po tušu in umivalniku se tudi poberejo za sabo. Ploščice čistim bolj kampanjsko, ko se mi zazdi. Mora pa biti kopalnica na nekem apetitlih nivoju za vse osebe, ki bi potencialno vstopile za mano notri. Likam samo srajce, druge zadeve precizno obešam, da se lepo posušijo. Po tleh sesam 1-2x tedensko, brišem...no ja malo redkeje  . Mrzla sem pri zlaganju zadev v omare in podobno, tako da znajo zadeve izgledati malo bolj "kreativno" včasih . Se pa vedno nekje trudiva imeti približen nivo, da če uletijo nenapovedani obiski, da jih lahko z dvignjeno glavo sprejmem. 

 

Poba je pri čiščenju dokaj aktiven, sprehaja sesalec, pobere suho perilo, pomije posodo, kaj več se pa ravno ne mečem na zobe, da bi ga natrenirala. Je precej čist, tako da ni kake blaznega razdejanja ob življenju z njim, mi gre brez večjih frustracij  . Za prašne kota pa okna pa itak vse vemo, da so rolete majka

 

 

Viva Meier

Brgita  

član od: 17.8.2006

sporočila: 267

15. feb 2012 11:14

nabavla walk and clean copatke, pa da vidmo.....

Brgita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti