Mačja hišica!

doga  

član od: 4.1.2008

sporočila: 11

tema odprta - 31. avg 2008 18:05 | ogledi: 7.401 | odgovori: 13

Pred nekaj dnevi sem našla zapuščenega, shiranega mucka s kupom bolhate golazni in vnetimi očkami. Tako milo se je oglašal, da sem ga vzela s seboj domov in ga seveda odpeljala k veterinarju. Muc si je opomogel, sedaj pa imam problem, ker je muckov novi dom naša terasa in vrt. Na terasi ima hrano, vodo in mačji WC ter ležiče, ki ga tudi uporablja. Rada bi mu nabavila kakšno hišico za mrzle dni po vzgledu pasjih hiš, a nisem nikjer zasledila, da bi se dalo kaj takšnega dobit.

Prosim, če katera ve, kje bi se dalo dobit "mačje hiše", da sporoči. Zanima me tudi, kako rešujete problem zimovanja skrbniki "nehišnih muc". In seveda vem, da bi bilo za mucka najbolje, če bi bil lahko v hiši, vendar žal to ni možno.

Doga

doga

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

31. avg 2008 18:22

Kaj pa če bi v trgovini za male živali vprašala? Midva sva sicer kupila naši mački šotor v Ikei, samo je za poleti oziroma mora biti pod streho, čeprav sva opazila, da ne premoči, razen če res lije. Pozimi je naša mačka noter. Jelenckova

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

31. avg 2008 18:28

Če je terasa pokrita, lahko uporabiš pleteno košaro, ki jo dobiš pri suhorobarju. Namenjena je predvsem za prevoz (po potrebi k veterinarju), služi pa tudi kot "kvartir". Notri namestiš kakšno mehko podlago, lahko malo nagužvaš, da se bo muc zakopal, pozimi, ob res nizkih tempeaturah, pa lahko čez košaro vržeš kakšno staro odejo.

Še slika:http://www.suharoba.com/Pletene%20kosare/Pletene%20ko

Plastične variante so precej cenejše.

LP, V.

 

LP, V.

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

31. avg 2008 18:36

Kaj pa klet ali garaža? Mi imamo eno pritepenčico, ki živi v kleti (pa ne da v hiši ne bi smela, samotarka ne mara družbe in ima tam mir). Na okno, ki je vedno na pol odprto, smo dali rešetke in tako lahko gre ven in notri kadar hoče. Drugače pač daš delat oz. kupiš hiško za malega psa, če mačje ne boš našla, pa jo postaviš v zavetje, kjer ne piha in ne dežuje notri. Naj bo hiška dobro izolirana, pa mucku ne bi smelo biti hudega. Lahko pa mu, če bo huda zima, še kalorifer not postaviš, pa je muc na konju

vesoljka  

član od: 14.4.2008

sporočila: 134

31. avg 2008 19:53

Nekaj let nazaj je Črt Kanoni objavil načrt za tako hišico. Material naj bi stal tam do 40€. Če imaš kakšnega "mojstra" doma, bi ti kopijo izrezka lahko poslala. Pomoje izdelava take hišice ni nevemkaka umetnost.. Njena prednost je, da ima predprostor (skozi katerega muc pride v glavnega na desni strani), kar imajo sicer tudi tiste tadobre pasje ute, a hiška je bistveno nižja, luknja pa tudi muci primerno ozka. Kakor vem, pasja uta ne sme biti prevelika, da se v njej zadrži čim več toplote, ki jo pes oddaja. vesoljka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

31. avg 2008 19:54

Lahko pa nabaviš mačje stranišče, daš vanj debelo plast časopisnega, ki ga po potrebi menjaš in bo muca na suhem in na varnem.

Pri nas imamo enega takega in ga uporabljajo zunanje muce za porodnišnico. 

nola

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

31. avg 2008 19:58

Problem zunanje "hiške" je, da postane "posteljnina" vlažna.

Tudi našemu sem sprva čez zimo pripravljala ležišče na balkonu. Še najbolje se je obnesel komplet iz kartonskih škatel, za ležišče pa več pol časopisnega papirja. Škatli sem dala eno v drugo tako, da je na čelni strani  ostala le tolikšna odprtina, da je muc lahko zlezel vanjo. Sploh ga ni bilo treb privajati, takoj jo je posvojil. Papir je nasploh dober izolator, zato je mucu v takem bivališču topleje.

Zadnja leta pa tudi spi v hiši in nas navsezgodaj meče iz postelje, ker hoče na zrak .

Kakršnokoli hiško mu boste naredili, mora imeti majhno vhodno luknjo pa ne na dnu, ker tam gre mrzel zrak notri,  ne na vrhu, ker tam prehitro topel uhaja ven, ampak na sredini.

 

Cila

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

31. avg 2008 19:59

Za začetek poskusite s kartonom, ki ne sme biti prevelik, da se maček vanj skrije. Sama menim, da maček in pes nimata enakih navad in ne razumem, da naj bi spal v mačnici. Maček rabi več toplote kot pes.Če pa že, je potrebno upoštevati, da je dovolj toplo, da ni prepiha, da je dvignjeno nad tlemi, ker se maček tako dobro počuti.

Varianta s pleteno košaro je primerna za spanje, za zimsko spanje ( ke je minus 10) pa ne.

Ker omenjaš vrt, razmislite o kakem suhem deblu, z debelo rogovilo, v katero je mogoče namestiti izolirano hiško in še s kako, na kateri bo dremuckal na soncu. Recimo deblo ob breze.

 

F r i n a

turururu  

član od: 27.11.2007

sporočila: 72

31. avg 2008 20:16

Naš muc ima košaro toplo obloženo, pa se raje zbaše v kakšno manjšo kartonsko škatljo. turururu

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

31. avg 2008 21:10

K meni hodi na Hillsove brikete (drugih ne mara) dolgodlak in v zimski izvedbi kot kaksen mamut kosmat siv macek, ki si je izbral mojo teraso za eno od svojih bivalisc. Pozimi obcasno hoce v moji kuhinji tudi prespat, kar zal ne gre iz seksualnih razlogov (ene od macjih nevest nisem dala sterilizirat, ker ima nekaksno neopredeljeno motnjo imunosti, novih legel pa ne bi rada spravljala na svet). Takrat mu postavim na teraso naslednjo instalacijo: lesen zaboj, izrezan podobno kot macji sekret v obliki crke U na eni od stranskih stranic, noter pa stiroporna plosca, na njej tri plastenke zelo vroce vode (le v zelo hudem mrazu se voda cez noc popolnoma shladi), na to se ena stiroporna plosca, prekrita s starim puloverjem ali kaj podobnega, in cez vse skupaj odeja, ki jo zamenjam, kadar se navlazi. Razmisljali smo ze o neke vrste inkubatorju (dovolj bi bili dve 15-watni zarnici v prazni pirovski plocevinki), pa se nismo razresili problema pozarne varnosti, tako da projekt se caka na dokoncanje. Bom pozimi poslikala instalacijo in jo objavila, cim bo spet aktualna...:)) lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti