Problem z vlaganjem

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

tema odprta - 29. avg 2008 13:18 | ogledi: 3.225 | odgovori: 14

Pozdravljene in pozdravljeni!

 

Verjetno se vam bo zdelo smešno, ampak jaz se s tem problemom srečujem prvič in sem čisto zmedena.

 

Včeraj sem kupila paprike, pa bi delala "cepkane paprike", pa "pindjur" pa še kako mešano solato. Zanima me, se ti shranki lahko shranijo v kleti, v bloku, kjer ni najbolj hladno?

Gleda na to, da nekatere zadeve niso pasterizirane, se mi postavlja vprašanje, je sploh smiselno delati ali ne? In v nekaterih shrankih je postopek takšen, da površino zalijemo z oljem?

 

Vem, morda je odgovor čisto preprost, ampak jaz res ne vem, kako je s to zadevo.

 

Hvala vsem za pomoč.

lidka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

29. avg 2008 13:22

Jaz vse pasteriziram, ker imam take pogoje za shranjevanje, kot ti.

Ognjič

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

29. avg 2008 13:31

Ajvar, pindjur, cepkane... to res ne bi treba pasterizirat, ampak od viška glava ne boli! 1. Važno je, da stvar prepražiš oz. pečeš, toliko kolikor pač zahteva recept. 2. Dobro oprani in suhi kozarci za vlaganje se segrejejo v pečici, toliko da jih s krpo lahko primeš in daš na pult. 3. Paprike oz. ajvar/pindjur damo v vroče kozarce (pomagamo si s širokim lijem ali z zgornjim delom odrezane plastenke). Parkrat kozarec pretresi, lahko narahlo ob pult, da ti se vmes ne naredijo zračni mehurčki oz. da bo dobro nabito. 4. Odprte kozarce postavi v vročo pečico za 30 minut. 5. Vzamemo iz pečice ter v vsak kozarec na vrh dodamo žličko vročega olja. 6. Zapremo s pokrovom. 7. Jaz pustim kar na pultu ali na tleh in pokrijem z deko, da se ohladi. Lidka, ne se bat shranit v klet v stolpnici. Saj boš zaprla s pokrovom. Nekoč sem kozarce od ajvarja pokrila s celofanom in gumico... Glej ga zlomka, sred zime smo videli, da so celofani na nekaterih kozarčkih pregriženi, okrog so pa bile take male male črne pikice. Rekli so, da to drekci od mišk!!!! Pozdravček!

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

29. avg 2008 13:35

Punci, hvala! Sem že naredila seznam, kaj mi mora moj iz trgovine prinest, jaz grem namreč k frizerki, sem faca, a?

Dragička, tole je pa super, že printam, : )

lidka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. avg 2008 13:47

Medve z dragičko sva podobna krvna skupina.... Piševa navodila v točkah. Pa še postopek enako delava... Vendelina jr.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

29. avg 2008 13:48

No, Vendy, grem zvedavo za vama, da osvojim znanje... : )

lidka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

29. avg 2008 14:34

Še nekaj utrinkov... Paprika se kupuje na tržnici - pri Albancih (Šiptarjih) ali pri Makedoncih. Kupuje se sred tedna, tam enkrat v sredo. Takrat dobijo novo robo in je najcenejša. Nikakor ne kupovat večje količine v petek ali soboto. Paprika mora biti zdrava, močna - trda, pecelj mora biti svetel (nikakor ne črn ali celo gnil). Taka paprika se valjala po kamionu dalj časa. Če prodajalec prodaja papriko v vreči. Na licu mesta ti naj preloži v gajbice. Sigurno bo za dobro kilo paprik gnilih. Če je le možno, paprike ne peči doma v pečici - čaka te generalka, ker se smrad zavleče v vse pore. Pa še boljša je, če je pečena na roštilju. Pozdravček!

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

29. avg 2008 14:51

Čak mal, Dragička... Papriko sem včeraj kupila v Tušu, ko sem šla slučajno tja, sicer ne zahajam, v vreči. Je bila full lepa, niti ena gnila ali poškodovana, razen eno sem malček obrezala, ker je bila deformirana. Torej sem bila zadovoljna. Pekla sem jo lepo, lupi se lepo, tko da BP.

Hej, pekla sem doma v pečici, kje pa drugje? Me nič ne moti, če malo zadiši po papriki, mi je hujši vonj od čebule, ker smo jo letos pretenstali en cel kamion, je pač Zala oboževalka čebulnega kruha...

 

Dragička, jutri grem po nove sestavine, : ) Pa drži pesti, da mi uspe, kar sem si zadala...

Vendy, tvoj velecenjeni pindžur pride tudi na vrsto. : )

(letos se bom pač vdala v to, da vlagam v bloku, shranjujem v bloku, glede na to, da sem se hiši odpovedala, pa tam sem si uredila tako fajn klet, saj veste...)

 

Šibam domov, hvala za nasvete, bejbe!

lidka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

29. avg 2008 15:04

dragička je napisal/a:
Še nekaj utrinkov...Paprika se kupuje na tržnici - pri Albancih (Šiptarjih) ali pri Makedoncih. Kupuje se sred tedna, tam enkrat v sredo. Takrat dobijo novo robo in je najcenejša. Če prodajalec prodaja papriko v vreči. Na licu mesta ti naj preloži v gajbice. Sigurno bo za dobro kilo paprik gnilih.Pozdravček!

Jaz se tudi tega držim, ker je namreč pri njih tista ta prava mesnata paprika, katere je tudi nekaj videt potem, ko je olupljena.

S papriko v vreči sem se pa lani nasankala, sem jo šla v Samobor kupit in se mi je smilil možakar, ker je cel dan na soncu čakal kupce, pa bolj "bogi" je bil videt...no, jaz se njemu očitno nisem smilila, ker je baraba ta lepo papriko nadeval naokoli, notri je bila pa vsa nagnita. Je imel pravzaprav srečo, da je prodajal v Samoboru in se mi ni dalo ponovno it tja mu vrat za...

Ognjič

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

29. avg 2008 15:36

Za cepkane vem, da se lepo obdržijo v kleti v bloku, verjetno tudi ostalo, kjer je paprika oz. zelenjava prej pečena ali kuhana, saj s tem uničiš bakterije (vsaj večino). Moraš pa imet sterilne kozarce, seveda in dobro zalit z oljem, da ne gleda nič zelenjave ven, na zrak. Tudi ko imaš odprt kozarček pesta (kupljenega ali domačega) v hladilniku, bo dalj zdržal, če boš površino zalila z oljem (najboljše olivnim zaradi okusa). Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti