Sušenje jabolk

neznan uporabnik

tema odprta - 28. avg 2008 5:13 | ogledi: 25.936 | odgovori: 6

Letošnja letina jabolk je pri nas zelo obilna. Žal pa so to jabolka starejših sort, neškrobpljena, pogosto malo obtolčena od vetra in kot taka ne zdržijo dolgo v shrambi. Jabolka pa tudi sedaj na veliko odpadajo z dreves, tako da mi je kar zelo žal, da bo toliko jabolk propadlo. Vsak dan pa tudi ne morem speči štrudla ali pite - je imamo že čez glavo. Prišla sem na idejo, da bi ta jabolka poskušala posušiti v krhlje.

Ker nimam izkušenj s sušenjem sadja, me sedaj zanima, kako zrela morajo biti jabolka pred sušenjem. Ta ki pri nas odpadajo z dreves prav gotovo še niso zrela in so bolj kisla, če pa bi jih še nekaj časa pustila v shrambi, bi pa prav gotovo segnila.

Zanima me tudi kako vi sušite sadje. Sedaj sem si izposodila sušilec sadja, če se bo obneslo, ga nameravam tudi kupiti.

Hvala za vaše odgovore in lepo pozdravljeni.

tedi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. avg 2008 6:45

Ta jabolka, ki zdaj odpadajo, niso primena za sušenje. Imaš pa dve možnosti, vsaj.

1. naredi kis

2. pripravi jih kot za pite, zavitke in jih zamrzni

3. lahko jih pa podušiš, pripravljena pa potem zamrzneš

4. lahko vkuhaš jabolčni kompot (kot breskve, slive....)

5. Lahko narežeš jabolka na ploščice (četrtike na rezinice narežeš) in daš v kozarece, malo vode zraven, lahko že kar sladkaš in pasteriziraš. Že pripravljeno za pite,....

Ko bodo jabolka zrela, pa se jih loti tudi sušiti. Z namiznim sušilnikom, ki jih zdaj že najdeš po reklamah, gre zelo dobro. Hitro so suhe rezine, malo dalj časa se sušijo krhlji. Mene ne moti, da porjavijo, če te, jih prej namoči v okisano vodo (kis ali limona), vsaj malo pomaga.

Veliko uspeha, pa vesela bodi, da imaš taka jabolka, mnogi bi ih bili zelo veseli. Pred nekaj tedni je ena spraševala, kje bi taka jabolka sobila, mislim, da iz okolice Ljubljane.

tibe  

član od: 20.2.2008

sporočila: 104

28. avg 2008 16:17

Rimljanka, kako jabolka podušiš? Ali dodaš kaj sladkorja? Za kaj potem to porabiš? Povej, prosim kakšen bolj natančen recept za vlaganje jabolk v kozarce! Tudi jaz jih imam kar nekaj in se mi zdi škoda ker bodo zgnila. Hvala že v naprej! lp tibe

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

28. avg 2008 16:46

Jabolka lahko lepo posušiš tudi v ventilacijski pečici. Oprana, na tanjše krhje narezana jabolka lepo razporedi na 3 pekače, vključi ventilator in nastavi temperaturo na 50°C (vratca lahko pustiš malo odprta, ponavadi imajo ventilacijske pečice priložen nastavek, ki drži vrata odprta) in pusti sušiti nekaj ur - najbolje kar čez noč. med sušenjem jih malo premešaj in obrni. Seveda pa je bolje uporabiti bolj obstojna jesenska jabolka, poletna se res ne obnesejo, so preveč sočna, ko so močmo zrela, pa postanejo "mokasta". Sama že več let sušim sadje na mreži nad štedilnikom na drva. Mož mi je naredil precej velik lesen okvir, vanj napel pocinkano mrežico , vse skupaj pa se obesi pod napo, tako, da je pribl. 70 cm nad samim štedilnikom. Ko se začne kurilna sezona, se tako na mreži kar vrstijo jabolka, hruške, kaki in še kaj. Pa še dodatne energije ne porabim za sušenje. mamaF - Mojca

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. avg 2008 19:49

tibe, olupljena in na koščke narezana jabolka, morda malo vode, da se ne primejo, pač duššiš, da se zmehčajo (po presoji bolj ali manj). Vsaj malo lahko sladkaš, morda dodaš malo limoninega soka, da ne oksidirajo (ne ali vsaj manj porjavijo, slednje je precej odvisno od sorte).

Kompota sama nisem kuhala, imam pa znanko, ki ga je. Jabolčni krhlji, sladkor, malo (!!!) začimb, ker dobijo intenzivnejši okus s časom - morda en klinček in mali košek cimetove skorjice - malo limoninega soka (lupine ne bi priporočala, bo preintenziven okus.  Nadevaš v kozarce, na tesno, dodaš žlico, raje dve, sladkorja. Doliješ vode, prst pod robom kozarca (lahko kar iz pipe). Pasteriziraš.

Lahko se pač držiš recepta za vlaganje breskev, recimo. Ne more biti slabo. Predvsem takrat ne, ko kozarec samo odpreš. Če so jabolka različnih sort, morda naredi malo preizkusa, ali se razkuhajo ali ne,... Po moje je kompot z mešanjem sort boljši. Če je pa ena sama, pa tudi gre, seveda.

Doma nimamo jabolk, vlagamo pa slive, breskve, marelice, češnje, višnje,... Vse po enakem psotopku in vsi kompoti so OK. Že desetletja.

rimljanka - zasebno mnenje

javr  

član od: 11.10.2011

sporočila: 95

22. mar 2019 22:04

najboljši se mi zdijo kisli oziroma kiselkasti suhi jabolčni krhlji. Katera jabolka, ki se dobijo v trgovini (Tuš, Mercator, Hofer, Spar, Eurospin) so najbolj kisla da jih poskusim posušiti ?

 

 

___

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. mar 2019 20:36

zdaj je kislo sladek edino topaz. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti