Predpečene žemlje

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

tema odprta - 1. avg 2008 11:18 | ogledi: 9.588 | odgovori: 4

Zanima me, če ima kdo izkušnje s tem.

Da naredite domače žemljice, jih samo do polovice spečete, daste v skrinjo in nato dopečete sproti, ko jih potrebujete. Tako kot predpečen kruh, ki ga prodajajo (sicer ni zmrznjen, zato pa ima dodane konzervanse). Rada bi naredila žemljice in pecivo iz različnih vrst moke na zalogo.

Ali pa če zamrznete samo vzhajane in jih v celoti spečete pozneje?

Vesela bom vaših izkušenj, pa temperatura in čas pečenja...

 

Hvala za odgovore in lep dan!

jasna

neznan uporabnik

1. avg 2008 11:38

Mislim, da bi bilo pri polpečenih izdelkih to izvedljivo - sicer bi morali biti mogoče na 3/4 pečeni, kjer ni več možnosti, da bi pecivo "skupaj padlo", ko bi ga vzela iz pečice, ker je treba upoštevati, da ga je potrebno še malo ohladiti in šele nato v vrečki dati v skrinjo (bojim pa se, da bi se izdelki ob ohlajanju mogoče preveč izsušili in bi bili ob ponovni peki kar suhi). Kasnejše pečenje bi bilo bolj res dopeka s poudarkom na obarvanju skorje (iz zelo svetlo zapečeno do primerno zapečene) ob hkratnem odtajevanju izdelka - zamrznjene izdelke bi dala v vročo pečico cca 180 oC za cca 10-15 minut, vmes pa bi jih mogoče še enkrat ali dvakrat posprejala z vodo. Pri samo vzhajanih in zamrznjenih izdelkih pa mislim da to ne bi šlo, ker doma pač nimamo šok komore, kjer se zadeve na res zelo hitro zamrznejo - izdelki bi doma ob počasnem zamrzovanju, ko bi že bili vzhajani, padli skupaj - po domače bi se reklo, da bi jih prehladili. Tako mi pravi moja kmečka logika in malce poznavanje te tehnologije, sicer bolj od daleč. Problem je vedno isti - tako pri prvem kot pri drugem primeru - šok zamrzovanje. Sama še nisem poskusila, ker raje zamrzujem že pečene izdelke in jih potem ali na sobni temperaturi, ali pozimi včasih zavite v servietki kar na radiatorju ali v mikrovalovni pečici potem tudi odtalim. Bi pa bilo vredno poizkusiti. tedi

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

1. avg 2008 12:09

Hvala, tedi.

Nimam veliko znanja s področja peke, v pomanjkanju časa (in idej) pa žemljice večinoma kupujem. Imam pa željo, da bi si to uredila drugače, rada pečem, pa še domače je...

Dala si mi super izhodišče, morala bom malo eksperimentirati, na koncu se bo sigurno kaj dobrega izcimilo!

 

Z odmrzovanjem že pečenih izdelkov pa nimam dobrih izkušenj. Žemljice v vrečki postanejo mokre, na zraku trde, v mikrovalovni pa tudi ne najdem ustreznega intervala, da bi bile normalne. Po navadi postanejo čez čas trde ko kamen.

jasna

ALENKA9  

član od: 1.8.2008

sporočila: 37

1. avg 2008 15:12

Tudi jaz si največkrat zmrznem že pečene žemljice in jih potem odmrznem v mikrovalovni pečici. V zadnjem času najraje pripravim pecivo iz polnozrnate moke. Iz pol kilograma moke spečem 6 "pogačic" - model kot za mafine, le da ima šest pravokotnih lukenj! V mikrovalovni jih potem odtalim na programu za tajanje za 100 g - to traja približno minuto in 50 sekund. Kruhki so taki, kot ravnokar pečeni. Poskusiti ni greh! alenka

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

1. avg 2008 16:36

V našem kraju, v Tušu, sem vprašala prodajalko, kako pečejo žemljice (zanimalo me je ali jih najprej odtalijo, na kakšni temperaturi, koliko časa,...). Dejansko imajo v našem kraju prav tukaj, najboljše žemljice od vseh trgovin in pekarn... Pustijo jih zunaj cca. 20 min, preden jih dajo v pečico, jih zmočijo pod curkom vode  (seveda ne pretiravat, raje z manjšim curkom), pečejo na 220 - 240°C cca. 8-10 min. Ko jih vzamejo iz pečice, jih spet čisto malo pošpricajo z vodo. Doma sem poskusila na isti način (kupila sem zamrznjene), samo da sem jih premazala z mlekom, ko so bile pečene in so bile res dobre.

Mogoče bi delovalo, kot je napisala tedi, da bi jih spekla na 3/4 in potem naprej po zgoraj opisanem postopku... Bi bilo za probat.

 

 

 

Sporočilo je spremenil(a) silva dne 01. avg 2008 17:03:29

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti