Parni likalnik vs likalna postaja

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

tema odprta - 28. jul 2008 17:07 | ogledi: 24.499 | odgovori: 19

Ko sem prebirala temo o smrdljivem perilu in kako pridno likate, sem se spomnila, da že nekaj časa premišljujem o novem likalniku.

Ker sem že dvakrat kupila parni likalnik po bivših 20.000 sit (takrat je bil še ka drag, se spomnim), pa je obakrat zarjavel in na perilu puščal rjave madeže, sem kupila kar eno poceni reč za 20 eur, ki sicer po dveh letih še ne rjavi (uporabljam vodo s pipe, prej pa destilirano!!!), ki pa nima močnega izpusta pare in nikakor ne zlika npr. lanenih kuhinjskih krp.

Nekako sem si dala v plan, da bom uredila tudi to, pa ma zanima najprej praktična razlika med likalnikom s kotličkom in likalno postalo, pa na kaj je treba pazit pri nakupu. Iz česa mora bit posoda da RES ne rjavi, ter kako močan mora biti iizpust pare. Računam, da bi mi služil več kot pet let...

Sigurno imate bogate izkušnje in dobre nasvete, hvala vam!

alibaba

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

28. jul 2008 17:54

Pozdravljena, jaz imam Tefal expres. To je likalnik s samostojnim kotličkom, ki ga lahko prenašaš. Imam ga že cca 4 leta, kupila v Big bangu, cena pa mislim, da je bila nekaj čez 30.000 SIT. Sem zelo zadovoljna, para je dovolj močna za srajce (ki jih je pri nas veliko), super je pa to, da ko zmanjka pare, dolijem vodo (iz pipe!) in v cca dveh minutah likam dalje. lp robida

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

28. jul 2008 18:09

Razlika med tistim s kotličkom in brez je predvsem v tem, da če nimaš kotlička, moraš nonstop dolivati vodo v likalnik. Dobra stvar je pa v tem, da je ta brez kotlička ekspresno vroč in super, če se ti recimo nekam mudi in ugotoviš, da moraš nekaj na hitro zlikati. Atina

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

28. jul 2008 19:26

Mi pa vedno uporabljamo vodo iz sušilca, pride itak destilirana ker gre čez kondenzator...To delamo že 6 let (kva, tolk časa sva že na svoje???), pa je likalnik še kot nov. Je pa bil takrat nekaj čez 20,000 sit, Braun, so vse navddušene nad njim, ki so ga preizkusile... Braun Freestyle,1800W, 85g/min izpust pare. Nam se super obnese, pa nič ne rjavi! lp, Peter peter

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

28. jul 2008 21:11

Zanimiva tema, prejšni teden sem kupila parno postajo od boscha in ne vem, kaj sem čakala toliko let. Čez vikend sem ga posodila sestri, da je videla, kako se pegla z njim  in gre jutri po svojega. Meni se zdi   likanje s parno  postajo  proti parnemu likalniku kot noč in dan, res je dražji, vendar se splača.  Je pa na navadno vodo, rezervoar se oddvoji  od postaje, tudi sam likalnik imaš lahko posebej.  Ko dotankaš vodo, lahko takoj likaš dalje, ko ga vklopiš, pri meni traja dalj kot 2 minuti, da lahko začneš uporabljat paro. Pa precej lahek je. Zgleda pa takole:

 

http://nakup.merkur.si/default.asp?s=/polica.asp%3Fi

 

V  Big bengu je 20 evrov cenejši kot v Mekurju, pa še 10% ti ga dajo, če rečeš (vsaj pri nas v Kranju).

Vidim, da stran vrže ven vse likalnike, je tip Bosch TDS 2510 professional.

Lijana

Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 28. jul 2008 21:13:39

Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 28. jul 2008 21:14:00

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

29. jul 2008 9:46

Super ste, sem vedela da se tukaj vse izve. Zakaj imajo nekateri naziv "likalnik s kotličkom", drugi pa "parna postaja"? Je kakšna razlika? Na Merkurjevi strani, katere povezave je poslala Lijana je najdražja Tefalova postaja za 310 eur, zakaj je 100 eur dražja od ostalih? Saj najbrž ste vsi malo preštudirali različne modele pred nakupom... alibaba

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2008 10:11

Sama imam philipsov likalnik s kotličkom, pritisk tri bare, in je prva liga.

Ko sem likanje z običajnim likalnikom (tega imam zdaj sicer le še za hitro, sprotno likanje, ko potrebujem kakšno majico, ki je še v kušpu nezlikanega perila) zamenjala s tem, novejšim, sem se tudi sama spraševala, kaj sem tako dolgo čakala.

Kot vsi sodobnejši likalniki s kotličkom lahko tudi v mojega philipsa vodo dodajam kar vmes, med likanjem, ni treba čakat, da se posoda ohladi. Uporabljam vodo iz pipe, le skozi posebno cedilko jo vlijem, vsake toliko pa spustim močno paro skozi likalnik, da se sproti odstrani umazanija iz luknjic, ki se zavoljo trde vode pač nabere. Če tega ne narediš pred likanjem (tudi sama včasih pozabim), je prvi kos perila pač ves od vodnega kamna...

 

Bodi pozorna na moč pritiska, če imaš veliko lanenih stavri je dobrodošel čim večji pritisk. Škropljenje pa tako ali tako ima vsak tak likalnik, kar tudi zelo olajša likanje.

 

Mamamia

 

mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jul 2008 11:01

Tole pa je tema zame.

Čeprav spadam v redko skupino ljudi, ki radi likajo, je to najbrž zato, ker sem pazljiva pri nakupu likalnika. V zadnjih letih sem jih zamenjala kar nekaj, zato imam tudi pregled nad ponudbo.

Najprej sem si želela likalnik, pri katerm se odstrani kabel, kar je zelo praktično pri likanju, ker se kabel zavija okrog kakega rokava. Zdelo se mi je, da se ne napolni dovolj hitro, zato sem ga uporabljala s podstavkom in je bil zaradi tega težek. Padel je na tla in se razbil.

Ko sem kupovala novega, sem ugotovila, da prodajalci res nimajo pojma, kakšne so razlike. Razlike so predvsem v teži likalnika, količini izpusta pare, v možnosti navpičnega likanja, protikapljični sistem ( da ne pljuva po kaki svileni bluzi), in pritisku pare. Kupila sem likalnik, ki je imel precejšnjo količino pare.

Nekega dne sem dobila od znanke likalnik Vivo, ki ima ločen kotliček za 1, 1 l vode. Njej je šlo na živce, da mora toliko časa čakati na možnost likanja in se ga je znebila. No, res je tudi, da je uhajala para pri tesnilih. Likalnik mi je strokovnjak popravil in dela odlično. Izpilila sem tehniko dolivanja vode ( lijak, plastična steklenica s pokrovom od Prila), uporabljam pa destilirano vodo.

Ob tem naj povem, da ima destilirana voda še vedno trde snovi, zato se ustvarja obloga, ki se odstranjuje  s posebno tekočino za likalnike. Če se tista apnenčasta obloga prisuši, zapre luknjice in zmanjša paro, likalnik pa pljuva vodo, običajno celo rjavo obarvano.

 

Pred približno dvema letoma sem v neki akciji kupila likalnik, ki ima novo funkcijo in sicer se po 15 sekundah mirovanja izklopi. Odlično za tiste, ki so pozabljivi, saj se tudi med telefoniranjem elektrika ne troši. Kupila pa sem ga zato, ker sem pomožni likalnik v šivalnici vrgla po tleh in je pričel točiti.

Velika količina porabljene vode in veliko pare me je napeljalo k temu, da je treba odvajati odvečno paro. V Hoferju sem kupila posebno mizo,ki naj bi to omogočala. Pajade. Likalna miza ima samo ventilator, ki meša zrak in je včasih dobro, če ti je vroče, drugače pa dela samo hrup. Zgrešen nakup, miza pa je le ostala.

Zdaj kupujem likalnik z ločenim rerzervoarjem za vodo in likalno mizo z napihovanjem in odsesevanjem odvečne vlage. Imam ponudbo, vendar čakam na Celjski sejem. Tam so vedno popusti.

 

Za nepoznavalce pa samo napotek: pri večjem rezervoarju traja manj časa, da se izprazni in je manj "prostega teka" med likanjem. Koristna funkcijia je : proti kapljanju, možnost vertikalnega likanja in varnostni sistem za pozabljive ( Auto Shut Off). Sistem proti nabiranju kamna se mi zdi neučinkovit, sploh pa se ga da očistiti na drugačen način.

Vse likalniške funkcije imajo tudi slikice, na embalaži je napisana količina pare, tudi pritiisk v barih. Pomembna je tudi moč, ki se izraža v watih. Močnejši delavec tudi hitreje zlika.

Ko smo že pri likalnikih, dobila sem  eno plastično reč, v katero se nalije nekaj vode in sol, priklopi na elektriko in nato lahko likaš. Likalnik nima niti malo kovine.Bojda je potovalni, vendar sem ga pred dnevi zamenjala za malo večjega, kjer se ročaj zloži.

  

 

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 29. jul 2008 13:49:18

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

29. jul 2008 11:50

Za tiste, ki kupujete likalno postajo - v sparu imajo tefal expres, kateri je pohvaljen od Robide, v akciji za 179€. Drugače je v bofu in BB kar nekaj čez 200€.   Meni pri boschu ni treba čakat po dolivanju vode, ampak likam naprej. 

 

V čem je fora take razlike v ceni, pa ne bi vedela, sigurno je nekaj razlike v kvaliteti, imenu, funkcijah, moči likalnika, količini izpusta pare, dizajnu. Meni tisti likalniki s plutovinastim držalom ne potegnejo, prodajalke pravijo, da  imajo to vsi profesionalni. 

 

Frina, vidim, da imaš malo fetiša na peglezne, tako, kot jaz na sesalce. Včeraj sem v btc-ju v hali A videla, da ima batagel  akcijo parne postaje + mize z odsesavanjem in verjetno tudi napihovanjem za 280€.

Lijana

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jul 2008 13:01

Lijana, nimam fetiša, samo rada likam z čimmanj napora. Razumljivo, a ne?

 

F r i n a

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

29. jul 2008 13:19

Lijana, a je ta akcija od danes naprej?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti