Apno na ploščicah

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

23. jul 2008 18:47

Namesto solne kisline uporabi ocetno. Bolj varno. pa še to- številne kisline se nikakor ne sme mešati s sredstvi, ki vsebujejo belilo, prav tako ne kisa, ker se tvorijo strupeni plini. Jaz bi na tvojem mestu preizkusila še s kombinacijo sode bikarbone in kisa. fresh

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. jul 2008 21:18

Uporabljam solno kislino, ki jo tako kot laneno olje in terpentin kupim v trgovini, kjer prodajajo barve in lake.

Za vertikalne ploščice uporabi čopič.

Ne vem, kakšno zaščito si uporabila, zna pa biti sitno, če se je apneni belež pred zaščito že zajedel v cotto. Mogoče bi se pozanimala pri proizvajalcu za kakšno zaščito gre, če je odporna proti kislinam, naj ti pove, s čim jo odstraniš.

Je pa tako. Za cotto so iznašli že nešteto takih in drugačnih plastičnih zaščit, ne glede ali so ti všeč ali ne, ga je treba, če nočeš belih lis, najprej razapniti.Pa še se zgodi, da se po kakšnem letu pojavijo apneni madeži.

Nisem nasprotnica novih idej, postopkov in materialov, še posebej , kadar poenostavijo vzdrževanje. Vendar se nekatere stvari kar obnesejo po starem, recimo opeka, pa tudi cotto je eden od gradbenih materialov, katerega uporaba in obdelava se je potrdila skozi tisočletje in več.  

Pravzaprav ne razumem, zakaj bi nekdo, ki je izbral neglazirano žgano glino, želel plastično neporozno zaščito. Če ti je to všeč, pač vzameš tlak s  keramično glazuro.

Kar se pa tiče kisline, mislim, da ni razlike če vzameš ocetno ali solno. Važno je, kako kisla je, to pa je odvisno od tega, koliko je boš vlila v vodo. Začni z majhno koncentracijo, polij jo po delu tlaka. Če se takoj zapeni, je dovolj, drugače dodaj pa še malo kisline.

Razne wc race in podobna perjad so bolj ali manj samo razredčena kislina z nekaj dišave, malo barve in nekaj snovi, ki jo napravi bolj gosto in lepljivo, seveda pa bistveno dražje in prav tako nevarne.

Pa še enkrat, čeprav nismo otroci in vem, da ti ne pride na misel, da bi kislino vlivala kam drugam kot v vodo. Kislina je nevarna, tako solna kot ocetna in to tudi ko je že zelo razredčena.

Enkrat sem sezula gumijaste škornje, ko sem že prvič splaknila in obrisala tla tla in sem jih potem s cevjo še dodatno polivala. Na mečih sem imela še mesece bele pike od kapljic in tisti dan so me pošteno pekla.

Kar ti bo ostalo lanenega olja s terpentinom pa najbrž ne boš uporabila za friganje srdel.

Glede na to, da tema ni splošno zanimiva, mi, če rabiš še kakšen nasvet o pripravi in negi cotta piši na zs.   

 

 

nola

Miro  

član od: 6.9.2007

sporočila: 40

24. jul 2008 7:27

Solna kislina??? Bodite resni. že čistila so dovolj agresivna. Za odstranjevanje vodnega kamna in apna je dobra že Coca Cola (vsebuje fosforno kislino). Sicer pa se za take madeže dobro obneseta wipe it gobica in čista voda. Ampak na večjih površinah in hrapavih ploščicah bi se precej obrabila. Miro

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti