Bikovi prašniki

Milojka  

član od: 14.10.2002

sporočila: 48

tema odprta - 9. dec 2002 12:49 | ogledi: 8.992 | odgovori: 5

Zanima me če ima kdo kakšen recept kako pripraviti bikove prašnike (bikova jajca). Jaz jih vedno samo poham, pa je že dolgčas. Iskala sem že po mnogih knjigah vendar mi ni uspelo nič najti. Če kdo ve, naj pove.

Hvala in lp

vilca  

član od: 16.12.2002

sporočila: 23

27. jan 2003 12:40

BIKOVA JAJCA - BIKOVI PRAŠNIKI - PEČENI 10 bikovih jajc olupiš, narežeš na rezine in jih zmešaš v posodi z veliko čebule, česna, peteršilja, popra, soli, vegete, rdeče paprike (v prahu ali sveže). Vse skupaj premešaj. Vrzi v mrzlo olje v protvanj in v mrzel pekač. Zadevo peci pri 160 stopinjah Celzija dve uri. Med pečenjem mešaj in po potrebi zalij z vinom ali vodo. Dober tek in lep pozdrav vilca!

Borchi  

član od: 3.5.2012

sporočila: 28

15. nov 2016 17:09

Čuden recept. Ne razumem, zakaj bi se bikova jajca pekla celi dve uri na 160 stopinj. Saj so precej mehka zadeva. Ne vem tudi, zakaj bi poleg soli dodajal še vegeto oziroma obratno, sicer pa je vegeta kancerogen strup (natrijev glutaminat), ki je že v kar nekaj državah prepovedan. Razumem pa, da je bil leta 2003 ta podatek še dokaj neznan.

Jaz bikova jajca olupim, na hitro blanširam v vreli vodi (1-2 minuti), da zakrkne povrhnjica. Tako se lažje režejo in ne razpadajo. Če hočeš potegniti iz njih kri, jih daš olupljene za eno uro v precej slano vodo in jih potem odcediš in osušiš. Potem (ali pred sušenjem) zrežem na 1-2 cm debele rezine in posoljene popečem na maščobi na visoki temperaturi. Po želji jih prej popopraš. 

Recept dva - kari prašniki.

 

Jajca pripraviš kot pri receptu ena (slana voda, blanširanje) ali pa jih eno uro namakaš v mleku namesto v slani vodi in potem blanširaš. Popražiš čebulo na zmernem ognju, najbolje na gheeju. Ko porumeni, kar je navadno kakih 10 minut, dodaš malo česna in pražiš kako minutko, da lepo zadiši. Potem lahko dodaš tudi malce narezeanega ingverja, če ga imaš, spet minutka. Dodaš mešanico karija in soliš. Potem dodaš na trakce ali koščke narezana jajca in pražiš kake pole ure. Po potrebi malo zalivaš z vodo ali vinom. 

Kari jedi pač vsak dela malce po svoje in kari mešanic je malo morje različnih. Lahko tudi dodaš jogurt, čili, poper... Namesto bikovih, lahko uporabiš ovnova, kozlova, puranja, petelinja jajca. Manjša so navadno mehkejša in okusnejša.

Dober tek!

Borchi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

15. nov 2016 18:55

Veš kaj, eno je, če človek malo pretirava, drugo pa je, če na debelo naklada. Natrijev glutamat seveda ni steber zdrave prehrane in je lahko za tiste nesrečne izjeme, ki so nanj preobčutljivi, tudi zares problematičen, ampak - v normalnih količinah ni strupen, niti ni nikjer prepovedan. V Evropski uniji ga ni dovoljeno dodajati v mleko, maščobne emulzije in olja, testenine, kakavove izdelke in sadne sokove. V veliki večini razvitih in deloma razvitih držav po svetu dodatek mora biti deklariran, to je pa tudi vse, ker se na veliko uporablja in je v mnogih živilih že po naravi prisoten. V aromatičnih sirih recimo ga je več kot 1 gram na 100 g, v 100 g orehov nekaj več kot pol grama, v krompirju več kot 0,1 g /100 g. Izračunali so, da je še varen vnos nekaj gramov na kilogram telesne teže na dan, če smo natančni, 6 (zdaj pa kar računaj, koliko kil imaši, potem pa pretvori v žlice vegete - na embalaži najbrž piše, koliko MSG vsebuje) - toliko je živ človek ne more pojesti, ne da bi se mu pri tem obrnil želodec. Skratka, nobene koristi za zdravje, kake pretirane škode pa tudi ne, če ostaneš v razumnih merah.

Seveda je pa to nepotreben dodatek, ki se ga menda navadiš, tako da sčasoma lahko ob preveliki uporabi v precejšnji meri izgubiš okus za jedi in če ga v hrani ni, ti enostavno ni dobra. Zato je seveda najbolje, da se ga sploh ne navadiš. Ampak noreti zaradi žličke vegete v juhi ali bikovih jajcih pa res ni treba. Že mogoče, da je uporaba za kuharja, ki da kaj nase, nečasntno dejanje - ampak ostanimo v mejah razuma, tisti za in tisti proti.

 

Sonja

MaskaA  

član od: 22.10.2013

sporočila: 61

16. nov 2016 4:44

...Natrijev Glutamat (ne glutaminat) je naravno prisoten v večini okusne hrane - glavni viri so paradižnik, gobe, parmezan in podobni trdi/starani siri, orehi, morske alge, sojina omaka. Skrbi za komponento okusa, imenovano 'umami'. In nenazadnje, narava ga je dodala tudi v materino mleko. za boljši okus ;))

Če pustimo teorije zarote okrog MSG -ja; bikova jajca olupi, prepraži veliko čebule za dolgo časa (kot bi npr delala golaž) in jih na koncu na hitro popraži zraven (kot npr jetrca). Malo soli in popra (in po želji vegete) in je. Potrebujejo res samo par minut na štedilniku.

MaskaA

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

16. nov 2016 8:41

Ne bo držalo, praženje traja več le nekaj minut. Kajti, med praženjem se iz njih izloča ogromno tekočine ( pač sokovi ,ki skrbijo za reprodukcijo) in kar nekaj časa traja da se to pokuha. To vem iz lastnih iskušenj saj so pri nas večkrat na sporedu. Delam jih pa enako kot MaskaA torej samo čebula, malo česna, sol in poper. In nič jih prej ne blanširam niti ne vlečem krvi iz njih.

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti