Postrežba gostov

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

14. jul 2008 12:49

Vendelina jr. je napisal/a:
Situacije, kjer pleme gleda, kako mama/gospodinja/kuharica VSE prinese k mizi in tudi VSE sama odnese - to pa, upam, se ne dogaja več.... Ali se motim?
Seveda se motiš! Ljudje še vedno živijo na kmetijah, kjer moški opravljajo dela zunaj, ženske pa notri. In nekaj najbolj normalnega je, da gospodinja postreže kosilo, potem pa še vse pospravi. Najprej imajo siesto moški - takoj po kosilu, potem pa še gospodinja - ko moški oddidejo nazaj na delo. Razlika od preteklosti je samo, da imajo oboji v pomoč kar nekaj strojčkov. kuharica Mici

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. jul 2008 13:27

kuharica Mici je napisal/a:
Vendelina jr. je napisal/a:
Situacije, kjer pleme gleda, kako mama/gospodinja/kuharica VSE prinese k mizi in tudi VSE sama odnese - to pa, upam, se ne dogaja več.... Ali se motim?
Seveda se motiš! Ljudje še vedno živijo na kmetijah, kjer moški opravljajo dela zunaj, ženske pa notri. In nekaj najbolj normalnega je, da gospodinja postreže kosilo, potem pa še vse pospravi. Najprej imajo siesto moški - takoj po kosilu, potem pa še gospodinja - ko moški oddidejo nazaj na delo. Razlika od preteklosti je samo, da imajo oboji v pomoč kar nekaj strojčkov. kuharica Mici
In kaj, gospodinja je vedno čisto sama v kuhinji - nikoli in nikjer nobenega otroka, da bi malo prt in krožnike potegnil iz omare? Pa čisto vsi ostali (kakšni starejši sorodniki še vedno pri močeh) so vedno v ostalih opravilih na kmetiji? Pa ko se poje, a se ostali kaj vključijo v zbiranje krožnikov, ki bodo šli v pomivanje ali samo sedijo in gledajo, kako gospodinja skače gor in dol (ker tale zadnja je pa res za v 19. stoletje)? Vendelina jr.

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

14. jul 2008 13:49

Vendelina jr. je napisal/a:
Tisti za nobl je bil vezen, tisti za kosilo je bil pa kockast. Pa tisti super prtiči na katerih smo imeli zajtrk z obveznim sirom in smetano!Vendelina jr.

No, te rdeče - belo kockaste in modro - belo kockaste imamo pri nas.

Ognjič

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

14. jul 2008 16:19

No, pa je še ena tema postala navadno "prepucavanje" , katera je oh in sploh boljša in najboljša (po lastnem mnenju seveda) gospodinja... Issi

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

14. jul 2008 17:03

Hehe, kam pa bi prišli, če ne bi vsak zase menil (vsaj za kakšno stvar) da je v tem najboljši... Saj kakšnega prelivanja krvi pa ni videti Meni je zanimivo, kako različne so navade na tako majhnem prostoru (tako kot še mnogo drugih stvari v Sloveniji). Tudi pri nas doma (živim še s starši in staro mamo) smo vajeni bolj "po domače" in priznam, da me to včasih kar precej moti. Ker se zavedam da se prehranjujemo kar precej nezdravo (vsebinsko in po načinu), si včasih želim, da bi imeli navado vsaj obrok pripraviti lepo - pomojem bi se že s tem kakšna stvar spremenila. Najbolj pa me moti odhajanje od mize preden vsi pojedo - to mi pa res ni lepo KetyP

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

14. jul 2008 17:06

ne morem da se ne bi strinjala z Issi :(

Pitončica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. jul 2008 21:49

Če na mizi ni prta, so  pogrinjki. Na petek in svetek. Za zajtrk in kosilo ter za večerjo. Ne glede na kvaliteto mize nimamo teka jesti, če miza ni pogrnjejna. In za "cvibl" muster, torej za svečane prilike, je tudi prt, ki sodi zraven, za vsak dan pa prti toplih barv, ki se skladajo s krožniki in servietami.

Kar seveda ne pomeni, da moj mož ob devetih zvečer ne je na stekleni klubski mizi v dnevni sobi, in to na nepogrnjeni, kar lepo zlesene deske, na kateri si reže sir, čebulo, kak kos posebne salame in še malo kruha nadrobi okoli deske...Pa zato ni pacek.

 

Glede tega, ali si jedci, domači ali gostje, sami vzamejo hrano ali jo delim jaz, vlada popolna demokracija: vsakega posebej vprašam, ali si bo vzel sam ali mu naložim jaz. In če nalagam, upoštevam želje, nobene dodatne žlice hrane "za dobro vago" ni zraven.

Na krožnikih prinesem hrano le, če je jed takšna, da se mi zdi zelo pomembno, da vse aranžiram že v kuhinji - zelo redko delam to. Raje jedi naložim na primerne pladnje oziroma jih postrežem v primernih posodah, potem pa gostje kombinirajo.

 

Serviete pa med tednom in ob svečanih prilikah uporabljamo platnene, ki se skladajo s prti. Že babica, ki je živela na neizprosni kraški zemlji, je hrano vedno postrgla na pogrnjeni mizi, z mamo se je to samo še preneslo dalje, za povrh pa je tudi tašča podobnega kova...

 

Mamamia

mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. jul 2008 22:26

Tsitemu, ki samo še enkrat napiše, da je za likanje namiznega prta dovolj ena minuta, bom v "sekundidvajset" zavila vrat.

Včeraj sem namreč porabila ogromno časa, in povem vam, da ni trajalo minuto na kos, da sem zlikala skoraj deset kosov prtov iz damasta, ki so se nabrali v zadnjih dneh.

Pa nismo kaki nemarni prasci, ki si roke brišemo v prt; za mizo je sedela dobro leto stara punčka, ki hoče že sama jesti. Mizo uporablja dementni gospod, ki si ne da dopovedat ama ničesar. Da se uporablja nož in vilice, ker zahteva nazaj svojo - jušno žlico. No, ta gospod uspe popacati s kavo, v katero (pre)dolgo namaka kekse, da mu štrbunkne razmočen keks naravnost v skodelico, od koder špricne kava na vse strani. Kako mu v vsaj trikrat na teden uspe malico razpacati na prt, čeprav ima podstavljen plastificiran pogrinjek, mi še ni uspelo doumiti. Mu pač uspe, kot uspe potem meni med prepiranjem zvleči prt z mize, kar bojda sploh ni potrebno, saj je šele od včeraj svež. Ker sem za kuhinjo kupila vse prte in jih tudi likam, se tu končajo ugovori.

Mi pa je všeč lepo pripravljena miza, z užitkom pripravnim mizo  najboljšim porcelanom in jedilnim priborom. Amapak to je za posebne priložnosti.

Ne maram pa plastičnih prtov in - kislih ksihtov za mizo. PA tistih, ki ob nesrečah za jedilno mizo vzdihujejo ko parna lokomotiva.

PS Meni je bila všeč iideja v sosedstvu, ki je bila vpraksi nekaj let nazaj. Družina je imela spedenano kuhinjo, seveda tudi mizo. Jedli pa so nekje v kleti,v  temi, za neko zasilno mizo, s poženjenim bištekom in servisom. Škoda, da niso jedli na tleh. Bi še tiste mize ne bilo treba brisat. Samo da obiski vidijo, kako smo urejeni, kajne ?

F r i n a

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

14. jul 2008 22:55

me mal skrbi za vrat frina samo ko kupuješ prte moraš preverit blago in ga že v trgovini malo premečkati med prsti,da veš kaj približno te čaka ob likanju in pranju anaeva

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

14. jul 2008 23:02

riba-ribica je napisal/a:
Ali je pri vas jedilna miza namenjena samo prehranjevanju? Jaz delam na njej še marsikaj drugega...

 

Veš kako mi je ob tem stavku ušlo na smeh Kako že pravijo tisti, ki me poznajo- "da sem deklica z bujno domišljijo" [;D] Mislim, da je jasno, kaj sem imela v mislih

Lep dan in veliko se smejte

Sporočilo je spremenil(a) Simona84 dne 14. jul 2008 23:03:33

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti